Archív

Duetky

Jemné raňajkové pečivo.

Príprava

  1. Do trošky teplého mlieka pridáme lyžicu cukru, rozdrobíme droždie a necháme asi 10 minút odpočívať.
  2.  V miske zmiešame múku, zvyšok cukru, soľ a kôru z citróna. Pridáme kvások a ostatné tekuté suroviny (mlieko, vodu, olej).
  3.  Dôkladne spracujeme na hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme kakao a znova spracujeme.
  4. Každú polovicu rozdelíme ešte raz, čiže dostaneme 2 tmavé a 2 svetlé guličky cesta. Necháme ich na teplom mieste 30 minút kysnúť.
  5. Maslo vymiešame so žĺtkami a vanilkovým cukrom.
  6. Cesta rozvaľkáme, potrieme pripraveným maslom a rukami maslo povtláčame do cesta. Zrolujeme. Vždy jeden tmavý a jeden svetlý valec spojíme a prepletieme.pletenie-dvojfarebňáka
  7. Uložíme ich na plech a vložíme do STUDENEJ rúry. Teplotu zapneme na 180 stupňov a pečieme do zlata. (Trvá to asi 25-30 minút.) Počas pečenia môžete vrch pečiva potierať sirupom z vody a vanilkového cukru (300ml vody a 1 balíček cukru).
  8.  Servírujeme samostatne alebo s kvalitným džemom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Chlieb so syrom a slaninou

Túto dobrotu som našla na viacerých receptových blogoch, pripravila som ju na oslavu narodenín a zožala veľký úspech. Dá sa nakrájať, ale najlepšie je si kusy chleba so syrom odtrhnúť z bochníka. Môžete si urobiť rôzne varianty – aj vegetariánsky len so syrom a cibuľkou, minule som dala aj sušené paradajky a namiesto jarnej cibuľky je skvelá šalotka.

Príprava

  1. Bochník chleba nakrájajte až po spodnú kôrku, ale neprerežte ju.
  2. Bochník naplňte plátkami syra a slaniny a posypte cibuľkou.
  3. Zabaľte do alobalu a dajte piecť asi tak na 40 minút na 170 stupňov.
  4. Potom odokryte a zapečte ešte aspoň 10 minút.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Kukinky

ingrediencie

 

Ak si chcete pochutnať na sladkosti bez sladkostí, nevyťahovať ďalšie čokolády, či nezdravé keksíky, vyskúšajte naše Kukinky. Pre tých, čo holdujú pôstnej tradícii, aj tých, čo zbožňujú cookies, ale nechcú mať ťažké bruchá a pridávať si zbytočné cukry a tuky navyše. 

Príprava
postup

  1. Do misky s vodou dáme močiť mandle na 2-3 hodiny.
  2. V druhej miske rozmixujeme ponorným mixérom banán s kokosovým olejom.
  3. Do stolného mixéra dáme odmočené ďatle, banán s olejom a vanilku.
  4. Všetko spolu zmixujeme dohladka.
  5. Postupne pridáme aj všetky ostatné ingrediencie. Ak nemáte dobrý mixér, môžete suché ingrediencie primiešavať aj ručne.
  6. Nakoniec primiešame hrozienka.
  7. Na plech dáme papier na pečenie a z hotového cesta vyformujeme krúžky v tvare keksíkov.
  8. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 8-10 minút na 180°, alebo kým kukinky nie sú hnedé zo spodnej strany. Keď ich vyberáme, sú ešte mäkké.dobruchut

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Tekvicový guláš

Rozhodol som sa pokračovať s vegetariánskymi receptami. Počas tohtoročných výpredajov som našiel v kníhkupectve užasnú, pekne vydanú kuchársku knihu. Jej autorkou je Samar Khanafer, jedná s účastníčok kulinárskej šou Master Chef Poľsko. Kniha sa volá Hummus, za’tar a granáty a obsahuje recepty z libanonskej kuchyne, nakoľko jej tvorkyňa má arabské korene.  Odkedy som priniesol tú knihu domov, nedokážem variť nič iné. Aktuálne v Poľsku aj na Slovensku pretrváva veľmi búrlivá diskusia ohľadom utečencov. Všetkým tvrdohlavým odporcom križovania sa kultúr prajem dobrú chuť, pretože láska k vareniu a dobrému jedlu nemá hranice.

Príprava

  1. Tekvicu nakrájame na menšie kusy, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme karí, soľou a necháme piecť 20 minút v rúre pri teplote 180 stupňov.
  2. Nakrájaný cesnak a cibuľu orestujeme na 1 lyžici oleja. Pridáme nakrájanú mrkvu, nasekané paradajky. Miešame 2 minúty potom vlievame vyvar.
  3. Pridáme uvarenú šošovicu (môžete použiť šošovicu z plechovky), upečenú tekvicu a pretlak. Varíme 10 minút.
  4. Guláš ochutíme škoricou, soľou a čiernym korením. Posypeme čerstvou vňaťou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Chrumkavý koláč

Prednedávnom som dostala do daru fajne spracovanú knižku s receptami od Liptova. Spomínajú sa v nej tradičné slovenské suroviny, medzi ktorými sú aj krúpy. Mali sme ich doma, tak sú už aj v koláči. Nazvala som ho chrumkavý, pretože sa s krúpami v koláči potrápite – pochrúmate. Pečením zmäknú a niekto by povedal, že pripomínajú kúsky chrumkavej čokolády.

Príprava

  1. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Dáme ju bokom, aby vychladla. Nesmie ale stuhnúť.
  2. Tak hip-hop do roboty. V mixéri zmixujeme ovsené vločky, pridáme jačmenné krúpy. Mne osobne sa ich nepodarilo zmrviť úplne.
  3. Do misky presypeme túto jemnú zmes vločiek a krúpov, pridáme vajíčka, olej a banán. Banán poriadne vymačkáme tak, aby splynul s cestom.
  4. Na záver do cesta prilejeme čokoládu.
  5. Premiešame.
  6. Vlejeme do formy na pečenie, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie.
  7.  Posypeme brusnicami alebo hocičím iným, čo doma máme (orechy, kokos, …).
  8. Pečieme – 200 stupňov / 40 minút.

Tip: ak nie ste poriadny zajac, pred pečením krúpy povarte vo vode (cca 15 minút) a pokračujte ďalej podľa receptu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Šišky

Šišky zo zásady robím len vo fašiangovom čase, pretože by sme ich dokázali jesť stále. Zdravé nie sú ani trochu, ale zato sú fantastické. Ja ich robím z kila múky, čiže veľa, ale vy si recept upravte podľa počtu osôb.

Príprava

  1. Na kvások si zohrejte mlieko s cukrom, nesmie byť horúce, ale malo by byť vlažné, rozmrvte kocku kvasníc a počkajte približne 5 minút než nabobtná.
  2. Do veľkej misy (ja to kilo múky sypem do vajdlína po starenke) vsypte múku, dajte vajcia, soľ, cukor, rum, kôru a pripravený kvások. Podľa potreby dolievajte vlažné mlieko. Cesto nemá byť úplne tekuté, ale ani pevné. Treba ho miesiť, pokým nerobí bublinky, ale najmenej aspoň 15 minút intenzívne.
  3. Keď je vymiesené, posypte ho ešte múkou, aby sa keď bude kysnúť úplne neprilepilo na steny misy, prehoďte cez misu čistú utierku a dajte kysnúť na teplé miesto. Ja si zvyčajne jemne zohrejem rúru, vypnem ju a vložím misu.
  4. Cesto by malo zväčšiť svoj objem o sto percent, u mňa je to plný vajdlín.
  5. Poriadne si pomúčte dosku alebo pracovnú dosku, vylejte nakysnuté cesto, jemne rozvaľkajte na hrúbku asi dva centimetre, vezmite si pohár, podľa toho, aké veľké šišky chcete. Pohár vždy namočte do múky, aby sa vám cesto nelepilo na okraje a vykrajujte.
  6. Šišky vkladajte do rozpáleného oleja, pozor, pôjde to veľmi rýchlo, tak aby sa vám nepripálili.
  7. Vyberajte na obrúsok a podávajte, ako vám chutí. Naše boli s vlastným broskyňovým džemom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Čínske cestoviny s tofu a brokolicou

Prednedávnom som dostal spätnú väzbu, že na VARME.SK by sa zišli recepty pre vegetariánov a preto dnes by som Vám chcel ponúknuť rýchly ázijský obed, ktorého hlavným hrdinom je sójový syr tofu.

Tofu som prvýkrát spoznal počas môjho minuloročného pobytu v Japonsku. Základnou črtou tofu je jemná chuť a preto sa často tento tvaroh pridáva ako príloha k okoreneným jedlám. Tofu sa predovšetkým podáva ako náhrada mäsa, ale Japonci dokonca dokážu z neho pripraviť aj veľmi chutnú zmrzlinu.

Toto jedlo si môžete modifikovať pridávaním a odoberaním jednotlivých surovín. Pripravte si svoj obľúbený variant a považujte tento recept jedine za inšpiráciu.

Príprava

  1.  Brokolicu rozdelíme na menšie časti a uvaríme v osolenej vode.
  2.  Cestoviny uvaríme podľa pokynov na obale. Vo väčšine prípadov ich stačí zaliať vriacou vodou a nechať cca 3-5 minút.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak na plátky.
  4. Očistené mrkvy ostrúhame škrabkou, papriku a tofu syr nakrájame na kocky.
  5. Zo sójovej omáčky, vody, arašidového masla, citrónovej šťavy a cukru pripravíme omáčku. Všetky ingrediencie vložíme do menšieho hrnca a necháme variť do momentu, kým sa všetko nerozpustí.
  6. Na rozohriaty olej dávame po poradí: cibuľu, cesnak, tofu, mrkvu, brokolicu, papriku. Energicky miešame a varíme 3 minúty.
  7.  Vlievame skôr pripravenú omáčku. Na koniec vkladáme cestoviny a oriešky a necháme spolu variť cca 1 minútu.

Share and Enjoy !

0Shares
0 2

Orechová bábovka s pomarančovým prelivom

Príprava

  1. Zapneme rúru na 150 stupňov.
  2. Žĺtka oddelíme od bielkov.
  3. Žĺtka vymiešame s cukrom (0,5 hrnčeka) do penista.
  4. Pridáme olej, mlieko, múku s vínnym kameňom a škoricou.
  5. Do zmesi postupne primiešame orechy.
  6. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý do cesta jemne zapracujeme.
  7. Formu na bábovku vytrieme maslom, vysypeme múkou a cesto do nej nalejeme.
  8. Pečieme – 150 stupňov / 45 minút

    Kým bábovka chladne, pripravíme pomarančový preliv.
  9. Pomaranč umyjeme a kôru z neho nastrúhame.
  10. V hrnci  pripravíme karamel klasickým spôsobom. Do hrnca nasypeme cukor (cca 5 lyžíc) a čakáme, kým sa celý rozpustí. Nemiešame, no stále sledujeme. Vie rýchlo zhorieť. Tak, ako sa to stalo aj mne. Na druhý pokus sa však vydaril.
  11. Do karamelu pridáme maslo (za lyžicu) a šťavu z nastrúhaného pomaranča.
  12. Miešame, kým sa všetky časti nespoja a odstavíme. Nepoznám zaručený postup na dokonalú konzistenciu prelivu. Túto bábovku som robila aspoň 5 krát a vždy sa mi podaril inak. Raz dobre, raz zle, no vždy sa dal použiť.
  13. Prelivom prelejeme bábovku, posypeme pomarančovou kôrou a podávame. Je mega šťavnatá.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Racuchy – poľské lievance s jablkami

Lásku k vareniu som zdedil po mojich babkách, Jozefe a Ladislave. Obidve babky bývali v tej istej dedine a každá z nich sa špecializovala v niečom inom. Ladislava bola majsterkou kysnutého cesta a naučila ma ako sa lepia pirohy. Jozefa zas robila najlepšiu hubovú polievku, akú si dokážem predstaviť. Kvôli tomu, že aj jedná a druhá babka pochádzali z viacčlennej, biednej rodiny v našom rodinnom jedálničku nikdy nechýbali jednoduché a lacné múčniky. Každý jesenný piatok, keď na záhrade dozreli jablká Joža a Laďka smažili racuchy. Zaujímavé je, že každá ich pripravovala podľa iného receptu. Jozefínine lievance obsahovali droždie a veľké kusy kyslých jabĺk. Laďkine cesto pripomínalo palacinky a jablká boli vždy zostrúhané na strúhadle.
Dnes Vám prezentujem svoj vlastný recept, ktorý je v podstate spojením obidvoch babkiných receptov.

Príprava

  1. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. Posypeme škoricou.
  2. Múku a škrob presejeme do misy. Pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor, kefír, žĺtka  a všetko spolu vymiešame. Cesto má vyzerať  trochu hustejšie ako cesto na palacinky, nemá však byť príliš husté.
  3. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a vmiešame do cesta.
  4. Nakoniec pridáme skôr pripravené jablká.
  5. Na panvici roztopíme maslo a pečieme lievance. Lievance môžeme posypať práškovým cukrom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Mascarpone koláč so slaným karamelom

Slaný karamel som ešte nerobila. Neviem prečo?! Musel s ním prísť priamo pred môj nos kolega, ktorý ma inšpiroval. Aspoň viem, že do práce sa chodiť oplatí.

Príprava

  1. Sušienky zmixujeme na jemný prášok.
  2. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme do nej sušienky.
  3. Pridáme roztopené maslo, ktoré rukami spojíme so sušienkami a natlačíme do formy.
  4. Dáme piecť. 170 stupňov / 15 minút.
  5. Kým sa korpus pečie pripravíme plnku. Obe maskarpone zmiešame so smotanou, ocukríme a ovoniame zrniečkami vanilkového lusku.
  6. Do bielej plnky postupne pridáme všetky vajíčka.
  7. Poriadne premiešame.
  8. Korpus necháme pár minút vychladiť a nalejeme naň plnku.
  9. Dáme piecť. 160 stupňov / 70 minút. Mne sa koláč celkom pekne nafúkol, ale aj veľmi rýchlo odfúkol. Nič to ale. Na výslednej chuti to koláču vôbec neubralo.Komu sa nechce hrajkať so slaným karamelom, môže koláč zošrotovať aj bez neho. Odporúčam ale zabojovať a ísť do toho.
  10. Na panvicu hodíme cukor a vodu. Necháme roztopiť. Bude to bublať, tak sa neľakajte. Necháme to bublinkovať cca 10 minút.
  11. Panvicu presunieme na vypnutý horák od vedľa a do karamelu pridáme maslo a smotanu.
  12. Miešame, kým sa všetky zložky nespoja.
  13. Vrátime na zapnutý horák a cca 3 minúty povaríme.
  14. Pridáme soľ.
  15. Karamel môžete dať na koláč hneď po jeho vychladnutí, kým je ešte vo forme, alebo ho prelejte do sklenenej nádoby a koláč pokvapkajte pri podávaní. Je to na vás.
  16. Koláč si musí oddýchnuť v chladničke najmenej 3 hodiny. Ideálne je, ak sa ostane v chládku celú noc. Dobrú chuť.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0