Archív

Makovo-višňový koláč

Úvod

Ak máte chuť na niečo makové, skúste tento nenáročný koláč. Poteší vás nielen jeho chuťou ale aj rýchlosťou zmiznutia zo stola.

Príprava

  1. Celé vajíčka vymiešame s cukrom, prilejeme olej a mlieko.
  2. Premiešame a prisypeme mak a preosiatu múku (+ kypriaci prášok).
  3. Ja som múky použila cca 0,75 hrnčeka, no treba skúšať, pretože mak saje kadejako. Cesto má byť skôr riedke, ako husté.
  4. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a cesto do nej vlejeme.
  5. Hodíme naň višne a pečieme 30 minút na 200 stupňoch.
  6. Upečený koláč podávame s višňovým kompótom alebo domácou šľahačkou.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Červená šošovica

Úvod

Čokoľvek zo šošovice máme radi, nedávno som narazila na červenú odrodu. Jej výhodou je, že ju netreba namáčať a je veľmi rýchlo uvarená.

Príprava

  1. Na troche oleja opražte cibuľu.
  2. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a duste spolu, mrkva sa totiž varí o niečo dlhšie.
  3. Pridajte prepláchnutú šošovicu a lisovaný cesnak.
  4. Asi v polovici varenia pridajte nakrájané čerstvé paradajky.
  5. Môžete pridať chilli.
  6. Na koniec dajte dve lyžice masla na zjemnenie.
  7. Na tanieri posypte petržlenovou vňaťou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Rizoto s masliakmi

Úvod

Tento recept začína prechádzkou v lese, kde si nazbierate košík masliakov, ktoré vám tam veľkodušne prenechali blazeovaní hubári, idúci po dubákoch, brezákoch a modrákoch. Masliaky sú trochu podceňované huby, pre ktoré máme miesto leda tak v praženici, ale najmä mladé jedince s klobúkmi do 3 cm sú delikátne. Masliakové rizoto je rýchle, chutné a sýte jedlo s nenáročnou prípravou. Teda pokiaľ za náročné nepovažujete miešanie vareškou, ktorého si v tomto recepte celkom užijete. Navyše je trendy, keďže použijete lokálnu a sezónnu surovinu.

Príprava

  1. Masliaky nakrájame na 3cm kocky, prípadne iný preferovaný tvar, mladé, drobné huby necháme v celku.
  2. Zahrejeme si vopred pripravený vývar (kurací, hovädzí alebo zeleninový) na bod varu, stíšime oheň na minimum a necháme ho prehrievať.
  3. Do zohriatej panvice s trochu hlbším dnom pridáme olej a huby. Jemne osolíme, okoreníme, môžeme pridať tymián, oregano, ale len zľahka. Restujeme 5 – 7 minút.
  4. Pridáme ryžu arborio, ktorú posolíme dôkladnejšie a restujeme ju asi 3 minúty. Ryža do seba vsaje šťavu z húb.
  5. K ryži prilejeme suché biele víno. Miešame, kým ryža s vínom nespraví to isté, čo s hubovou šťavou (časť vína sa vyparí).
  6. Potom už len prilievame po naberačke – dvoch vývar a miešame. Vývar sa vždy po pár minútach vyparí, časť vsiakne do ryže a postup opakujeme. Monotónnu činnosť si môžeme spestrovať zvyškom rizlingu, prípadne Erosom Ramazzottim, ak sme dosť otrlí z návštev miestnej taverny. Po zhruba šiestich pesničkách začneme kontrolovať mäkkosť ryže.
  7. Keď je ryža už takmer hotová, vmiešame do rizota časť strúhaného syra a ešte jednu naberačku vývaru. Posledné miešanie a rizoto odstavíme. Necháme ho v krémovej konzistencii, aby sa na tanieri jemne prelievalo
  8. Ozdobíme tenkým plátkom masla a zvyškom syra.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ríbezľovo-orechový koláč

Úvod

Výborný koláč z ríbezlí, ktorých kyslú chuť zjemnia vlašské orechy. Kamarátka mi recept dávala so slovami „osviežújuca maškrta na leto“ a mala pravdu..?

Príprava

  1. Všetky suroviny na cesto treba dobre vymiesiť a dať odstáť do chladničky na minimálne 30 minút.
  2. Orechy sa možu posekať v mixéri, ale omnoho lepšie je ich podrviť na menšie kúsky v mažiari.
  3. Keď je cesto odstáte, treba ho rovnomerne rozmačkať do pizza formy s priemerom asi 30 cm.
  4. Pridať vymiešanú orechovú vrstvu a dať piecť na 160 stupňov na 10 až 15 minút.
  5. Potom si vyšľahajte bielka a pridajte k nim práškový cukor.
  6. Dobre vymiešajte a na záver zľahka pridajte bobule ríbezlí.
  7. Zmes rovnomerne dajte na cesto s orechovou plnkou.
  8. Ďalej pečte pri 160 stupňoch po dobu 25 az 35 minút.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ovocný koláč z jogurtového cesta

Úvod

Toto jemné cesto skvelo ladí s marhuľami, višňami alebo zmesou drobného ovocia (v tomto prípade čierne a červené ríbezle, egreše a čučoriedky), ale použiť môžete v podstate čokoľvek. A ak hladkú múku v ceste nahradíte špaldovou, získate rovnako chutný ale zdravší variant.

 

Príprava

  1. Predhrejeme rúru na 180°C. Vymažeme a múkou vysypeme okrúhlu formu (priemer 26-28cm). Nachystáme ovocie (umyjeme, odkôstkujeme, prípadne nakrájame na menšie kúsky).
  2. Pripravíme si posýpku: na suchej panvici spolu opečieme múku, ovsené vločky, cukor a škoricu. Trvá to asi 10 minút, zmes celý čas miešame. Odstavíme zo sporáka a pridáme maslo. Miešame, kým nedostaneme kompaktnú zmes.
  3. V mise zmiešame jogurt, vajce a oba druhy cukru. Postupne prisýpame múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Spojíme na hladké cesto.
  4.  Cesto rovnomerne rozotrieme na dno formy, husto posypeme ovocím a nakoniec posýpkou.
  5. Pečieme 40 – 45 minút, kým okraje nezozlatnú (treba to sledovať, keďže každá rúra pečie inak). V druhej polovici pečenia môžeme teplotu znížiť na 170°C.
  6. Na tanier prekladáme až po úplnom vychladnutí, aby sa nám nerozpadol.

p_k5043-kopie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Cheesecake s grepovou polevou

Úvod

Koľkokrát upečieš cheesecake, toľkokrát je iný. Aspoň u mňa to tak platí.

Príprava

Chceesecake môže byť z tvarohu, z macarpone, zo smotanového syra. Všetky sú super. Ja osobne väčšinou ingrediencie striedam a mením. Len tak, podľa nálady a podľa toho, čo nájdem v obchode. Ten dnešný je z mäkkého tvarohu.

  1. Korpus pripravíme klasicky. Ničím výnimočným vás neprekvapím. Orechy opečieme na panvici a spolu so sušienkami zomelieme. Prilejeme roztopené maslo a premiešame. Vysypeme do formy a trošku pocapkáme.
    Tip: Stávalo sa mi, že mi z formy maslo vytekalo. Preto odporúčam formu vystlať papierom na pečenie a maslo vám už nikam neutečie.
  2. Korpus dáme na cca 10 minút pripiecť, no nemusíme: 160 stupňov / 10 minút
  3. Kým sa korpus pečie, pripravíme plnku.Vo väčšej miske zmiešame tvaroh s vajíčkami, s cukrom a so smotanou. Prevoniame citrónovou kôrou. Tentokrát som použila aj škrob, pretože som nechcela o tento chceesecake prísť. Myslím si ale, že ho z receptúry môžete pokojne vynechať. Keď ho budete do plnky pridávať, dajte si záležať na jeho správne primiešanie. Je náchylný k tvorbe hrudiek, ktoré nikto v koláči nemá rád.
  4. Plnku vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť:   160 stupňov / 55 minút
  5. Koláč priebežne sledujeme.
  6. Ak chcete zaexperimentovať, pokračujte so mnou v recepte. Ak nie, koláč máte hotový a stačí ho dať zachladiť do chladničky.

Poleva pre odvážnych

Očistíme grepy. Myslím to tak, že na totálku. Zbavíme sa šupky tak, aby nám ostala len dužina. Je to menšia piplanica, ale stojí to zato. Vložíme do mixéra, pridáme med a zmixujeme na jemno. Vznikne šťava, ktorá má veľa bubliniek a dužiny. Preto ju treba precediť cez sitko a počkať, kým sadne. Vzniknutú vrchnú penu odstránime lyžičkou. Klasickým spôsobom pripravíme želatínu. Ja som použila plátkovú. Vyberte si tú, s ktorou viete zaobchádzať. Ja neviem ani s jednou, preto sa mi nepodarila tak, ako sa mala. Vo finále ju zmiešame s grepovým džúsom a vlejeme na vychladený koláč. Môžete si vytvoriť vlastný herbár a zaliať ňou pár lístkov mäty. Opäť zachladíme a hurá na podávanie.

V príprave želatíny sa musím zlepšiť. A preto, ak máte pre mňa nejaký tip, sem s ním.
2-4

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Falafel

Úvod


Falafelové placky podávame teplé so zeleninou a s chutným jogurtovým dipom či hummusom, alebo tradične – v pite. Je to na Vás.
Jednoduché – rýchle – dokonalé! Dobrú chuť! 😉


Ingrediencie

  1. Do mixéra dáme cibuľku, cesnak a cícer – zmixujeme. Mixovať môžete aj ponorným mixérom (tu je potrebné pridať trošku vody, aby sa to lepšie mixovalo).
  2. Pridáme šťavu z citróna, osolíme podľa chuti, pridáme bylinky (koriander a petržlenovú vňať).
  3. Zmes dáme do misky, pridáme múku a premiešame, aby vznikla tvarovateľná masa.
  4. Tvarujeme guličky alebo placky (TIP: lepšie sa pracuje s masou, keď si namočíme ruky, nelepí sa) a dáme do chladničky na 30 min.
  5. Pečieme na kokosovom oleji z každej strany 4-5 min.
Falafel - recept - varme.sk

Falafel – recept – varme.sk

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Špagety s krevetami a paradajkami

Raz za čas dostenem strašnú chuť na špagety. Dlho dlho nič a zrazu to na mňa príde. Tentokrát sa mi to stalo cestou na nákup do Lidlu. Keď som vošiel dnu, zbadal som chladené krevety. Neboli síce čerstvé (tie by boli ideálne), len také klasické obvarené, ale itak nezvyk na košické pomery. Špagety, paradajky, krevety a davaj do kuchyne.

Jedna dôležitá rada – s krevetami opatrne, variť prudko a rýchlo.  Aj čerstvé a duplom tie obvarené. Inak krevety príliš stvrdnú.

Príprava

  1. Krevety opláchneme, očistíme. 1-2ks si necháme celé, nešúpeme.
  2. Na troche masla a olivovom oleji si osmahneme nadrobno nakrájanú stredne veľkú cibuľu, pridáme posekaný cesnak a pol. lyž medu. Po krátkej chvíli do zmesi srkneme trochu červeného vína, premiešame. Pridáme na polovičky nakrájané cherry paradajky. Osolíme, okoreníme. Po chvíli pridáme aj tie krájané z konzervy. Povaríme na miernom ohni. Sem tam premiešame. Ku koncu pridáme nasekanú čerstvú bazalku, dosolíme.
  3. Špagety, ak sú skoro “al dente”, priamo z vody pinzetou preložíme do omáčky, ideálne tak, aby sa v nich zachytilo aj trochu vody.
  4. Na ďalšej rozohriatej panvici si rozpustíme plátok masla s olivovým olejom. Pridáme krevety aj tie neočistené a trošku nasekaného cesnaku. Zprudka ich osmahneme. Osolíme, pokvapkáme citrónom a pinzetou rovno prekladáme do panvice s cestovinou a omáčkou. Tie neočistené môžeme osmahnúť trochu dlhšie, nech je na nich vidno , že sa trošku pripiekli. Dôležité je aby toto celé prebiehalo súčasne a rýchlo na prudkom ohni.
  5. Neošúpané krevety si dáme nabok, do panvice v ktorej sme opekali krevety, prskneme trochu vody z cestoviny a celé to vylejeme do špagiet s omáčkou. Poriadneme premiešame.
  6. Do hlbokého taniera pripravíme rukolovú postielku a na stred uložime cestovinu s omáčkou a krevetami. Na vrch ako ozdobu použijeme celú krevetu, česrstvú bazalku a parmezán. Na stôl ku každej porcii položíme malú misku s vodou, kockou ľadu a plátkom citróna – na umytie prstov po očistení celej krevety, tzv. Finger bowl.


Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Špenátové halušky

Špenátové obdobie vrcholí a doma si ho pripravujeme v rôznych variantoch. Halušky sú jedným z nich, tie sa mne páčia najviac – majú totiž tú nádhernú jarnú zelenú, ktorú nenamieša žiadny photoshop.

Príprava

  1. Špenát poriadne umyte, nič nie je horšie, ako keď vám v zuboch škrípe piesok.
  2. Rozmixujte ho s cesnakom, ja som to robila v mixéri, naliala som si doň aj vodu, aby to išlo ľahšie a o to menej vody som pridala do cesta.
  3. Múku, vajíčka, soľ a špenát zmiešajte, dolievajte vodou, aby bolo cesto hustejšie.
  4. Obvárajte vo vriacej vode, keď vyplávajú napovrch, sú hotové.
  5. Po vybraní opláchnite horúcou vodou, v mise zmiešajte s trochou oleja.
  6. Omáčku si môžete pripraviť akú máte radi. Ja som urobila bešamelovú so syrom.
    Na roztopenom masle zmiešate hladkú múku, dávajte pozor, aby sa vám nepripálila, za stáleho miešania vlejte mlieko a priveďte do varu. Osoľte, pridajte trochu muškátového orieška a syry, aké máte doma – mne zostala gouda, eidam a kúsok nivy, ktoré som nastrúhala a pridala som ešte tri trojuholníky taveného.spnthlsk

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Mega čokoládový cheesecake

Pre všetkých milovníkov čokolády.
Upozornenie: vieme, že cheesecake je potrebné nechať istý čas tuhnúť, a to je čas, kedy sa neviete dočkať na kúsok z tohto dokonalého dezertu! Ale verte mi, tu sa čakať oplatí! 😉
čas prípravy: cca 1,5 hod. + čas tuhnutia (najlepšie aspoň 8 hodín)

Príprava

  1. Rozmixujeme sušienky najemno a pridáme zmäknuté maslo. Touto zmesou vyplníme dno tortovej formy s  priemerom 24cm + túto sušienkovú zmes „vytiahneme“ aj po okrajoch formy. (Formu si vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom).
  2. „Dark“ časť: tmavú čokoládu si roztopíme v miske vo vodnom kúpeli a pridáme maslo a cukor a štipku soli. Dáme zmes vychladnúť a potom primiešame postupne vajíčka (izbovej teploty), a po častiach múku a kakao.
  3. „white“ časť: bielu čokoládu si rovnako roztopíme vo vodnom kúpeli, dáme vychladnúť. Krémový syr si zmiešame (ak mixérom, tak na nízkych otáčkach) so smotanou a pridáme postupne žĺtky. Nakoniec primiešame bielu čokoládu.
  4. Na korpus natrieme najskôr čokoládovú tmavú časť a na ňu vylejeme bielu časť.
  5. Cheesecake pečieme v predhriatej rúre na 170°C,  cca 50 min až 1 hodinu. Či je cheesecake upečený zistíme tak, že okraje sú tuhé a stred trochu „trasľavý“. Po upečení koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho dáme tuhnúť do chladničky (najlepšie na noc).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0