Archív

Raw guličky

Rýchle recepty sú super. A dvojnásobne vtedy, keď máte všetky ingrediencie doma a nemusíte chodiť v tomto nečase do obchodu.

Príprava:

  1. Datle a orechy dáme do uzatváracej misky, hodíme k nim vrecko čaju a zalejeme vriacou vodou. Misku zatvoríme a necháme aspoň 30 minút odstáť.
  2. Keď datle a orechy zmäknú, vyberieme vrecko a čaj, až na pár lyžíc zlejeme.
  3. Zmixujeme.
  4. Čaj obe ingrediencie spojí, preto je fajn ho tam za to poldecko nechať. Lepivú zmes presunieme do väčšej misky, prisypeme kokos (ja som ho predtým zmixovala na jemno), olej a kakao.
  5. Podľa potreby pridáme kokos navyše. Ja som do cesta pridala lyžicu cícerovej múky, no nie je potrebná.
  6. Tvarujeme guličky, ktoré podľa chuti obaľujeme v kokose, kakau, zelenom jačmeni, orechoch, a pod.
  7. Pred podávaním skladujeme v chladničke.Raw guličky.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Bubenícka Paella


Je neuveriteľné, že toto jedlo som varil prvýkrát na prvý sviatok vianočný počas toho, ako v TV dávali Popolušku. To však nič nemení na chuti leta a vôni mora, ktorú vám pripomenie.


Bubenícka Paella - Jozef Zima - Varme.sk

Bubenícka Paella – Jozef Zima – Varme.sk

  1. Na panvičku rozohriatu na bomby dáme olivový olej, potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnačik a cibuľku. Orestujeme do zlatohneda.
  2. Pridáme na krúžky nakrájanú klobásku chorizo (alebo inú kvalitnú) a opekáme 10 min na miernom ohni.

    Bubenícka Paella - Jozef Zima - Varme.sk

    Bubenícka Paella – Jozef Zima – Varme.sk

  3. Pridáme ryžu a potom zalejeme vývarom tak, aby sme ju zakryli. My sme mali poriadný hovädzí, ale možete použiť akýkoľvek, len žiaden bujón alebo vegetu!
  4. Pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti.
  5. Varíme tak dlho, až kým ryža nezmäkne. Počas varenia stále dolievame další vývar, aby nám paella nevyschla. Keď neviete, kedy je ryža uvarená, jednoducho ju ochutnajte, či je mäkká.
  6. Tesne predtým, ako sa ryža uvarí, pridáme paradajky, olivy, krevety a kuracie mäsko.
  7. Zalejeme vínkom a chvíľku povaríme, pokiaľ krevetky nebudú hotové.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Roláda

Vyskúšala som viacero receptov na dobré cesto na roládu – teda také, ktoré sa pri rolovaní nebude lámať, bude jemné a najmä rozplývavé. Bonusom k tomuto receptu je, že je to rýchle a jednoduché. Ja vždy robím rovno dve a každú inú. Pridávam recept na jednu dávku, ja si ju vždy zvýšim – nie dvakrát, ale len o dve tretiny. To množstvo stačí na dve rolády.

Príprava:

  1. Najprv vymiešajte bielka so štipkou soli na sneh, keď už bude takmer hotový, postupne za stáleho mixovania pridávajte po lyžiciach cukor.
  2. Keď je sneh tuhý, po jednom postupne pridávajte už na nižších otáčkach žĺtka.
  3. Pridajte olej, postupne nasypte prášok do pečiva a múku.
  4. Ak chcete čokoládovú, pridajte 1 PL kakaa.
  5. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie (plech trochu vymastite).
  6. Pečte v predohriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 10 minút. Či je cesto hotové zistíte klasicky špajlou – ak sa bude lepiť, ešte pridajte minútu. Nesmiete ho však prepiecť, pretože potom by sa pri rolovaní mohlo lámať.
  7. Upečené ešte teplé cesto vyberieme aj s papierom, obrátime a opatrne strhneme papier. Cesto zrolujte, zabaľte do vlhkej utierky alebo opäť do papiera a nechajte vyhladnúť.
  8. Potom môže plniť plnkou, na akú máte chuť. Vynikajúci je aj  kvalitný džem. Posypte cukrom alebo polejte čokoládou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Hrušková bublanina

Aj bublanina môže vyzerať luxusne. A dokonca tak aj chutiť. Že neveríte? Pripravte si šľahačku a ideme na to.

Príprava

  1. Celé vajíčka zmiešame s cukrom. Prilejeme olej s mliekom a prisypeme múku, do ktorej sme pridali kypriaci prášok.
  2. Poriadne premiešame, aby cesto neobsahovalo hrudky.
  3. Hrušky umyjeme a akokoľvek nakrájame.
  4. Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
  5. Na cesto naukladáme hrušky, ktoré ocukríme a prevoniame škoricou.
  6. Pečieme. 180 stupňov / 25-30 minút
  7. Kým koláč chladne, vyšľaháme šľahačku. Prevoniame ju zrnkami z vanilkového struku a podávame ju na koláči alebo pri ňom. Jak je libo.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Cuketový „tatarák“


Skvelá cuketová nátierka na hrianky.


Príprava

  1. Cukety nastrúhame (netreba ich lúpať) posolíme a necháme odstáť.
  2. Šalotku nadrobno nakrájame a osmažíme na olivovom oleji. Pridáme prelisovaný alebo nadrobno pokrájaný cesnak a krátko opečieme.
  3. Z cukety vytlačíme prebytočnú tekutinu a pridáme do panvice k šalotke a cesnaku. Premiešame a podusíme asi tak 10 minút.
  4. Odstavíme, necháme mierne vychladnúť a potom dochutíme kečupom, horčicou a pár kvapkami sójovej omáčky. Môžeme pridať aj nasekanú chilli papričku.
  5. Podávame s hriankami alebo iným opečeným pečivom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Tvarohový koláč


Dôvody na vyskúšanie tohto receptu sú:

  1. robíte poriadok v chladničke a potrebujete spotrebovať tvaroh
  2. zároveň ste dostali chuť na niečo sladké-tvarohové
  3. nahlási sa neočakávaná návšteva a máte ešte polhodinku; a veľké srdce, ktoré nedovolí prijať hostí bez ponúknutia niečoho vlastného 🙂

Ingrediencie môžete zdupľovať a budete mať koláč pre celú rodinu. Mnou uvedené  množstvá stačia na malý plech (20x30cm).


Postup

  1. Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtky a ostatné ingrediencie zmiešame (mixérom), nakoniec opatrne pridáme sneh z bielkov.
  3. Zapneme rúru. Do vymasteného a múkou vysypaného plechu vylejeme cesto.
  4. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Treba byť opatrný pri vyberaní koláča z rúry – je dobré nechať trošku vychladnúť v rúre, aby nestratil svoj tvar.
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ovsené guličky


Výborné nepečené guličky, ktoré môžete doplniť o svoje obľúbené sušené ovocie alebo orechy.


Postup

  1. Ovsené vločky a ľanové semienko pomelieme. Pridáme nastrúhaný kokos a nasekanú horkú čokoládu. (Ja si zvyčajne všetky sypké suroviny nasypem do mixéra so sekacím nadstavcom, ale ak nemáte dostatočne silný mixér, čokoládu radšej nasekajte ručne.) Môžeme pridať aj posekané sušené brusnice alebo hrozienka.
  2. K suchej zmesi pridáme med a arašidové maslo, premiešame a odložíme na 20-30 minút odležať do chladničky.
  3. Po odležaní si polievkovou lyžicou naberáme zmes a tvarujeme guličky.
  4. V uzatvorenej dóze ich môžete skladovať v chladničke 1-2 týždne, ale u nás nikdy tak dlho nevydržia.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Čokoládový koláč s jahodovo-vínovým prelivom

Nie, nie je to nahá torta. Je to koláč, ktorému je len teplo. Odporúčam ho hneď zjesť, alebo uložiť dobre hlboko do chladničky.

Príprava

  1. Ako prvé treba – vybrať z chladničky vajíčka, smotanu, maslo a víno, zapnúť rúru.
  2. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka dáme bokom a žĺtka vymiešame so 4 lyžicami sirupu.
  3. Prilejeme maslo, mlieko a miešame.
  4. Postupne prisypávame kakao a múky, zmiešané s kypriacim práškom.
  5. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Hotovo.
  6. Vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme. Skúšame špajdľou.
    200 stupňov / 25 minút
  7. V super-truper panvici skaramelizujeme cukor, pridáme víno a čakáme. Tu treba byť trpezlivý, lebo karamel stvrdne a vyzerá, že z neho nič nebude. No bude. Asi tak za 10 minút sa vo víne rozpustí a všetko zlo je zažehnané. Pridáme rozpučené jahody a hneď stiahneme z ohňa. Tiež hotovo
  8. Smotanu vyšľaháme do tuha, pridáme tvaroh a 4 lyžice sirupu. A zas hotovo.
  9. 3x hotovo. Ešte treba koláč zložiť. Cesto prerežeme cez stred napoly. Natrieme tvarohovým prelivom a naň nalejeme jahodový preliv. Druhou stranou cesta koláč zavrieme. Jeho vrch už ozdobíme podľa nálady. Posledné hotovo.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Baba ghanoush – baklažánová nátierka

Tento recept pochádza z knihy Davida Leibovitza Moja kuchyňa v Paríži , ktorú sme dostali s manželkou ako svadobný dar. Prvýkrát som baba ghanoush jedol počas izraelských prázdnin. Je to jednoduchá nátierka, vďaka ktorej som sa zamiloval do baklažánov.

Príprava

  1. Rúru predhrejeme na 190° C.
  2. Baklažány popicháme vidličkou a necháme piecť 30 minút domäkka.  Necháme vychladnúť.
  3. Baklažány rozdrobíme ručným mixérom, pridáme citrónovú šťavu, tahini, čili, kmín,  soľ, cesnak.
  4. Prizdobíme vňaťou a sezamovými semienkami.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Kuracie prsia v lístkovom ceste

Ak chcete rýchlu a nie veľmi pracnú večeru alebo obed, urobte si jednoduché kuracie prsia so zeleninovým šalátom. Sú skvelé, lebo si ich môžete pripraviť vždy rôzne – podľa toho, čo máte v chladničke.

Príprava

  1. Prsia si nakrájajte na plátky, aké veľké chcete.
  2. Osoľte, okoreňte, môžete potrieť horčicou, preložiť šunkou či syrom a zabaľte do lístkového cesta.
  3. Vložte do rozhriatej rúry na 170 stupňov.
  4. Ako prílohu si môžete dať čokoľvek – zemiaky, ryžu alebo len šalát z uhorky a paradajok (nakrájajte cibuľu, paradajky, uhorku, osoľte, môžete nakrájať aj fetu a premiešajte s trochou olivového oleja.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0