Srbské kifle
Postup
- Do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobíme droždie.
- Necháme 10 min nech droždie začne kvasiť.
- Zmiešame múku, žĺtka, olej, soľ a droždie s mliekom.
- Miesime, kým nedostaneme hladké cesto.
- Cesto zakryjeme a necháme kysnúť nech sa zdvojnásobí (približne 30 min).
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 5 častí a tie rozvaľkáme.
- Každú časť rozkrájame na trojuholníky a potom rolujeme každý trojuholník zvlášť.
- Pekáč vystelieme papierom na pečenie a na to poukladáme kifle.
- Pretrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
- Nechame piect na 250°C.
Conchiglioni plnené paradajkami posypané opekanou hlivou a mandľami
Blížia sa vianočné sviatky plné štedrých a preplnených stolov, mastných a ťažkých jedál, presladených koláčov… Viem, že raz za rok chce asi zhrešiť každý. Ak ale predsa máte chuť na zdravšiu zmenu, skúste napríklad tento šalátik 🙂
Príprava
- Uvaríme si cestoviny.
- Paradajky nakrájame na malé kocky (pokojne aj so šupkou) a vložíme ich na panvicu s mierne zohriatym olivovým olejom a pretlačeným cesnakom. Asi 5 minút podusíme, osolíme a odstavíme.
- Paradajkovou omáčkou naplníme cestoviny a dáme na tanier so šalátom.
- Šalát polejeme dresingom, ktorý sme si spravili z bieleho jogurtu, medu a dijónskej horčice.
- Hlivu natrháme na menšie kúsky, opláchneme, vysušíme a opečieme na olivovom oleji dozlatista.
- Mandle sparíme vriacou vodou a po vychladnutí ich ošúpeme a taktiež opečieme a spolu s hlivou posypeme šalát.
Brokolicový nákyp
Recept na ľahký bezmäsitý obed alebo večeru.
Ingrediencie
- brokolica 500 g
- údený tvrdý syr 200 g
- vajcia 4 ks
- maslo cca 50 g
- strúhanka 3 pl. lyžice
- cesnak 2 strúčiky
- soľ
Príprava
- Brokolicu očistíme, nakrájame na menšie kusy a krátko sparíme (napríklad na kovovej vložke na naparovanie). Nemala by byť úplne mäkká, pretože ju ešte budeme tepelne upravovať. Pokrájame na kúsky a necháme vychladnúť.
- Tvrdý syr nahrubo nastrúhame, pridáme k nemu brokolicu, žĺtky, pretlačený cesnak a soľ.
- Kúskom masla vytrieme pekáč alebo zapekaciu misu, vysypeme strúhankou. Zvyšnú strúhanku pridáme k brokolicovej zmesi.
- Z bielkov ušľaháme sneh, pridáme ho k brokolicovej zmesi, jemne stierkou premiešame a preložíme do zapekacej misy.
- Popritláčame a na vrch poukladáme tenké plátky masla.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 40-45 minút dozlatista.
- Podávame so zemiakmi a/alebo zeleninovým šalátom.
Medové rezy
Medové rezy patria u nás doma medzi najobľúbenejšie vianočné zákusky. Sú však prácne, ale výsledok stojí za to, Dôležité však je použiť naozaj dobré ingrediencie – poctivé maslo, dobrý med a džem. Pred každými Vianocami ich pečiem z niekoľkých várok na výmenu s mamou aj kamarátkami.
Príprava
- Najprv si pripravte krém. Maslo s cukrom vymiešajte dopenista, z mlieka, vanilkového cukru a zlatého klasu uvarte puding. Varím ho vo väčšom kastróli, pretože potrebujem, aby rýchlo vychladol. Treba ho však miešať, aby vám zostal hladký. Vychladnutý po lyžiciach pridávam do maslovej hmoty. Robím to v kuchynskom robote, aby sa obe dobre prepojili.
- S cestom treba pracovať rýchlejšie, aby vám úplne nestuhlo.
Cukor, vajcia, med, maslo a sódu bikarbónu najprv rozmiešajte a potom zohrievajte až po bod varu. - Dávajte si pozor, pretože zmes môže rýchlo prihorieť, treba ju odstaviť, keď zbelie a začne sa v hrnci dvíhať.
- Vlejte ju do misy, kde už máte odváženú múku. Všetko spolu premiešajte, stačí na to varecha. Cesto si rozdeľte na štyri časti.
- Teraz príde tá najťažšia vec. Plechy si pripravte dopredu – pláty budete piecť nie klasicky, ale na obrátenom plechu (otočte ho hore dnom), aby sa dali jednoduchšie vybrať. Potrite ho maslom a posypte múkou. Ak máte dosť plechov, pripravte si ich všetky štyri, ak nie, budete ich musieť priebežne umývať, poriadne vysušiť a opäť potrieť a vysypať múkou.
- Keďže je cesto tenučké, rozvaľkávam ho priamo na obrátenom plechu, popichám vidličkou na viacerých miestach a pečiem v zohriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
Pláty sa pečú veľmi rýchlo, trvá to skutočne len pár minút, preto ich treba kontrolovať. - Po upečení ich ešte za tepla opatrne dajte dole z plechu a nechajte vychladnúť na rovnej podložke, pretože hneď stvrdnú. Ak sa vám náhodou podarí cesto trochu roztrhnúť, nestresujte sa.
- Ako rýchlo sa pláty upečú, tak rýchlo aj vychladnú, preto ich môžete hneď plniť. Ja si ich kladiem do plechu – krém rozdelím na dve časti. Na prvý plát dám prvú polovicu krému, položím druhý plát, natriem džemom – naposledy som dala broskyňový, v ktorom nechávam aj kúsky ovocia, priložím tretí plát, natriem druhú polovicu krému a priložím štvrtý plát.
- Zaťažím (navrch položím papier na pečenie a dám ďalší plech, na ktorý položím buď fľaše s minerálkou alebo misku s jablkami) a dám do chladničky alebo na studené miesto, ideálne na noc. Potom potrite čokoládou.
Sleďový šalát s cviklou
Sleď je najpopulárnejšou rybou na poľských stoloch. V Krakove, kde aktuálne bývam, na Stolarskej ulici, existuje dokonca aj podnik s jeho názvom. To pestrofarebné bistro plné hostí sa volá „Ambasada śledzia“ (Veľvyslanectvo sleďa). Je to kvôli tomu, že sa oproti tomuto baru nachádzajú tri konzuláty: USA, Nemecka a Francúzska. Záujemcovia o výlet do Ameriky si teda môžu spríjemniť dlhý čas čakania na vízum ochutnávkou sleďov v rôznych kombináciách. Ja mám najradšej ružový sleďový šalát s jablkom. Recept na tento šalát nájdete nižšie.
Príprava
- Cviklu uvaríme do mäkka a nakrájame na kocky.
- Slede, jablko a cibuľu nakrájame na menšie kúsky a pomiešame s cviklou.
- Pridáme slnečnicové semienka, majonézu a smotanu. Okoreníme a vymiešame.
Šalátové wrapy s marinovaným kuracím mäsom
Keď sa večer vrátiš domov. Možno čakáš návštevu. Alebo si len unavený, nechce sa ti rozmýšlať a chceš si objednat pizzu…
Príprava
- Začneme s marinovaním mäsa. Umyté vykostené stehná v celku rozložíme vedľa seba, osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom ich vložíme do hlbokej misy a pridáme 2 lyžice sójovej omáčky, med, olivový olej, na drobno nakrájaný cesnak a na štvrtiny rozkrojenú jednu limetku. Premiešame. Namarínované mäso dáme do chladničky. Ideálne zopár hodín pred tepelným spracovaním, ak čas nedovolil, stači aj hodinu vopred.
- Šalát a rukolu si umyjeme. Listovú zeleninu nikdy neumývame pod tečúcou vodou. Vodu si napustíme do umývadla alebo misy a zeleninu v nej premyjeme.
- Očistenú mrkvu si nakrájame na velmi tenké a dlhé rezance. Niekto má na to strúhadlo, ja to robím ručne. Dá sa to.
- Papriku zbavíme jadierok a pokiaľ je menšia, môžeme ju nakrájať na veľmi tenké kolieska. Ak je väčšia, krájame pozdĺž na tenké rezance.
- Chilli nasekáme na malé kocky alebo kolieska, tak ako aj jarnú cibuľku.
- Šalátové listy si rozložime na taniere, denká alebo tácku na ktorej ich budeme podávať. Pridáme rukolu, mrkvu, papriku, chilli.
- Na panvici si zohrejeme olej a zprudka na ňom opražíme arašidy. Oni už síce pražené boli, ale takto budú teplé a ešte voňavšie. Kto chce môže kľudne arašid zameniť za mandle alebo kešu oriešky. Opražené ich nasekáme na drobnejšie kúsky.
- Na tej istej, rozpálenej panvici zprudka a z oboch strán opečieme namarínované mäso. Necháme ho pekne pripiecť a ku koncu pridáme plátok masla. Vytvorí sa nám výpek, ktorým mäsko prelievame. Zvyknem ho tiež, na úplny záver, pofrkať bielym vínom. Úžasná vôňa. Odporúčam. Kuracie stehno je rýchlo hotové, pozor na to aby nevyschlo.
- Upečené stehná vyberieme na denko a hneď nakrájame na rezance. Pridáme na vopred pripravené šalátove listy so zeleninou, dozdobíme opraženými orieškami, jarnou cibuľkou a koriandrom.
- Podávame s limetkou. Niekto rád s dresingom alebo pokvapkať ochuteným olivovým olejom. Ako komu pasuje.
Ovsené koláčiky
Tento recept pochádza z knihy, ktorú som pred 3 rokmi dostal na Vianoce od mojej sestry. Kniha obsahuje 50 receptov na koláčiky rôzneho druhu.
Keď som ju dostal, moja priateľka sa ma spýtala: „Prečo si ľudia kupujú kulinárske knihy? V podstate uvaria max. 2-3 recepty z 50, a potom takáto kniha stojí na polici.“
„Nesúhlasím“ – odvetil som. Upečiem Ti všetky koláčiky počas najbližšieho polroka, a dokonca sa môžem s Tebou staviť!
Čo si myslíte, kto vyhral túto stávku?
Príprava
- Rozohrejeme rúru na 150 stupňov. Pripravíme plech na pečenie.
- V mise zmiešame múku so sódou a kypriacim práškom. V druhej nádobe vymiešame maslo s cukrom na krémovú masu, pridáme vajíčko a miešame. Postupne pridávame múku s práškom a sódou, oriešky a vločky.
- Zo zmesi vyformujeme polievkovou lyžicou guľôčky a rozkladáme ich na plech.
- Plech s koláčikmi vložíme do rúry a pečieme pri teplote 150 °C 15 až 20 minút.
Domáci morčací vývar
Matka všetkých polievok, nedeľná vôňa domova, medicína medicín.
Príprava
- Krky, krídla a vnútornosti umyjeme, sprudka osmahneme na veľkej panvici s troškou slnečnicového oleja. Dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou – cca 8-9 litrov. Nie po okraj, necháme priestor aj na zeleninu.
- Pridáme strúčiky cesnaku (ja ich nešúpem, len ich dôkladne umyjem). Ďalej bobkový list, 5 x nové korenie, 10 x celé čierne korenie, prikryjeme a varíme na silnejšom ohni, kým voda nezačne vrieť.
- Postupne sa nám na vrchu vytvorí pena, ktorú treba odstrániť dierkovanou varechou. Oheň stiahneme na minimum. Ďalej varíme už len pomaly, na miernom ohni.
- Očistenú a umytú mrkvu, kaleráb, cibuľu (zbavím ju len tej vrchej šupky, tú pod ňou nechám, vývaru dodá trochu farby), petržlen, zelerové stonky, papriku, kel, kapustu, šampiňóny postupne pridáme do hrnca.
- Pridáme dve pol. lyžice soli a pomaly varíme dve hodiny. .
- Nakoniec pridáme lístky ligurčeka (tzv. slovenské maggi) a petržlenovú vňať. Dosolíme podľa potreby.
- Ja zvyknem cediť cez sitko len toľko vývaru, koľko idem hneď podávať. Zvyšnú zeleninu a mäso nechám v hrnci spolu s vývarom, pomaly ho schladím na chladnejšom mieste a neskôr ho odložím do chladničky. Najlepšie mi chutí na druhý deň, všetko sa v ňom ešte pekne doluhuje.
- Hotový vývar podávame s nakrájanou uvarenou zeleninou, mäskom a posekanou petržlenovou vňaťou.
- Niekto rád rezance ja odporúčam pečeňové halušky alebo plnku (o tom inokedy..)
Orechová kocka
Minule som Vám ukázala recept na lievance a dnes to bude orechová kocka.
Tento koláč mi pripomína detstvo a najlepšie ho robí moja mama. 🙂 A aj keď sa oficiálne volá Londýnske rezy, my sme ho vždy pracovne volali „ten s orechovým snehom“. Existuje ešte jedna jeho varianta, s červeným (napr. ríbezľovým) džemom a kokosom namiesto orechov.
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180°C.
- V mise zmiešame 300g múky s práškom do pečiva, cukrom a citrónovou kôrou.
- Pridáme maslo (nakrájané na malé kúsky) a 6 žĺtkov (ak sú vajíčka malé aj 7). Rukou rýchlo spracujeme hladké cesto. Ak je príliš lepivé a nedarí sa nám s ním pracovať, môžeme pridať viac múky.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a pomocou valčeka ho prenesieme na plech. Plech netreba vymazávať, ale pre lepší pocit ho môžeme vyložiť papierom na pečenie. Prečnievajúce okraje odrežeme, zvyšným cestom opravíme prípadné trhliny, alebo doplníme chýbajúce časti.
- Vložíme na 15 minút do vyhriatej rúry.
- Medzitým si vyšľaháme sneh zo zvyšných bielkov.
- Do vyšľahaného snehu pridáme polovicu cukru, prešľaháme a prisypeme zvyšný cukor. Nakoniec stierkou opatrne primiešame aj mleté orechy.
- Na predpečené cesto natrieme celú flaštičku marhuľového džemu, potom orechový sneh a dlhým nožom uhladíme.
- Vrátime do rúry na ďalších cca 20 minút.
- Upečený koláč pofŕkame rozpustenou čokoládou.
- Najlepšie chutí mierne odležaný na druhý deň (do tretieho už často nevydrží).