Archív

Chocolate delice

 

coko004a

Chocolate delice od Raymonda Blanca

„Even the most complicated dish is not impossible to make.“ – Raymond Blanc

Tento recept som mierne upravil pretože dostať na slovenskom trhu double cream je nemožné. Taktiež je to úplne prvý koláč, ktorý som robil, a zvládol som ho, čize nie je vôbec tažké ho pripraviť a chutí výborne. Tohto Pána kuchára mám veľmi rád a je jedným z mojich vzorov, čo sa týka varenia a pečenia

Príprava

  1. Pre výrobu korpusu rozmixujeme lieskové oriešky s karamelizovaným cukrom v kuchynskom robote, kým nedosiahneme hladkú pastu. (Pozn. so svojím robotom som hladkú pastu ešte nedosiahol, no nikto sa na maličké kúsky orieškov ešte nesťažoval ☺ ). Pastu v malej rajnici na miernom ohni ohrejme..
  2.  Vložíme cereálne vločky a teplú pastu do misy, rukami premiesime dohromady až kým sa vločky s pastou nespoja.
  3.  Na plech si dáme papier na pečenie, teplú hmotu preložíme na plech a prekryjeme ďalším papierom. Valčekom hmotu rozvaľkáme a vrchný papier odstránime. Okrúhlu rafikovú formu, s priemerom 20cm, pretlačíme do cesta a zvyšky cesta z okrajov môžeme vtlačiť do formy.
  4. Formu s papierom na pečenie a korpusom dáme na 30 minút  (alebo kým ho budeme potrebovať) do chladničky.
  5. Medzitým v rajnici na miernom ohni zahrejme smotanu až do bodu varu.
  6. Kým smotana zovrie,  rozšľaháme vajcia v miske.
  7. Vzhľadom k tomu, že smotana je vriaca, prilievame ju do vajec pomaly, pričom zmes neustále šľaháme.
  8. Po vyšľahaní  vmiešame nakrájanú čokoládu a šľaháme, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nenaberie konzistenciu pudingu.
  9.  Vyberieme formu z chladničky a nalejeme do nej čokoládovy krém. Jemne ponatriasame strany formy, aby  došlo k uvoľneniu všetkých zachytených vzduchových bublín, potom povrch vyhladíme pomocou špachtle. V chladničke necháme vychladiť na 6-12 hodín, alebo do času, kým sa koláč bude servírovať.
  10. Karamelové lieskové orechy pripravíme tak, že  v panvici na miernom ohni, za občasného miešania, zahrejme krupicový cukor do zlatohneda. Karamel necháme mierne vychladnúť. (Pozn: karamel má správnu teplotu, keď  špáradlo po potiahnutí zanecháva na povrchu stopu.)
  11. Napichneme každý lieskový oriešok na hrubšie špáradlo a potom ponoríme do karamelu celé a takéto špáradlo zapichneme do lepiaceho tmelu, ktorý sme si pripravili na spodnú stranu skrine alebo poličky (Pozn. Mne osobne poslúžila špára medzi skrinkami).Takto karamel pekne odkvapkáva a vytvára chvost. (Pozn: Pod lieskové oriešky umiestnite plech alebo papier na pečenie.)
    IMG_20141123_154757_nopm_

  12. Lieskové orechy v karamele necháme vychladnúť a stvrdnúť po dobu najmenej 30 minút.
  13. Tesne pred podávaním zohrejme polovicu kávy v rajnici, ale neprivedieme ju k varu.
  14.  Namočenú želatínu vyžmýkame, pridáme ju do horúcej kávy a počakáme, kým sa úplne nerozpustí.
  15. Nalejeme zostávajúcu studenú kávu do misy a pridáme do nej horúcu kávu so želatínou. Metličkou dobre vyšľaháme, až sa zmes zmení na hustú penu.
  16. Pred servírovaním vyberieme formu za pomoci flambovacej pištole alebo horúceho noža. (Pozn. po 4 koláčoch som investoval do flambovacej pištole, je to jednoduchšie a vznikne krajší okraj)
  17. Na tanier nanesieme penu z espressa a položime cez ňu koláč a dozdobíme orieškom v karamele.Dobrú chuť!IMG_20141123_160745

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Cuketové placky s feta syrom

Cuketová sezóna trvá! Ako dieťa som túto zeleninu neznášal. Keby mi niekto povedal, že z biologického hľadiska je cuketa vlastne ovocie, možno by som zmenil názor. Táto lacná, šťavnatá tekvica, veľmi často v lete hostí na mojom stole. Minulý týždeň som od svokrovcov dostal sedem urodených cukiet. Hmmm…čo by som z nich mohol uvariť? Ako ich mám pripraviť? Upiecť, usmažiť, udusiť a možno prichystať cuketový dezert? Cuketa ponúka veľa možnosti, ale práve v tento večer som mal chuť na chrumkavé placky. Okamžite som šiel do toho.

Príprava

  1. Cuketu si nastrúhame na strúhadle, osolíme necháme postáť 15 minút. Scedíme sťavu.
  2. K cukete pridáme nakrájanú cibuľu, paradajky, feta syr, vajce, korenie a múku. Všetky ingrediencie miešame.
  3. Na rozpálenom oleji robíme placky, ktoré dozlata vysmážame z oboch strán.
  4. Placky najlepšie chutia s kyslou smotanou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Citrónový koláč

Svieži a ľahký, ideálny na leto.

Príprava

 

  1. Najprv upečieme cesto. Celé vajcia ušľaháme s cukrom do peny, pridáme horúcu vodu a múku s práškom do pečiva.Všetko dôkladne premiešame.
  2. Cesto nalejeme do formy (ideálne okrúhlej s priemerom cca 23 cm) vyloženej papierom na pečenie, alebo vymazanej maslom a vysypanej múkou. Netreba sa báť toho, že cesto je naozaj veľmi riedke, skoro ako na palacinky.
  3. Pečieme pri 180 °C asi 10minút, kým cesto na povrchu nezozlatne.
  4. Upečené cesto necháme vo forme vychladnúť a pripravíme náplň.
  5. V kastróliku necháme asi 10 minút nabobtnať 3 plátky želatíny so 150ml vody a šťavou z jedného citróna.
  6. Po 10 minútach kastrólik zahrievame na miernom ohni, kým sa želatina nerozpustí (trvá to asi 2 minúty – ihneď potom sa musí stiahnuť z plameňa).
  7. Do mierne vychladnutej, ale ešte nie tuhej želatíny vmiešame grécky jogurt a cukor. V tejto fáze ochutnávame a sladíme podľa chuti.
  8. Po dôkladnom rozmiešaní a ochutení pridáme vyšľahanú šľahačku, zmes opatrne zamiešame a nalejeme do formy s vychladnutým korpusom.
  9. Hotový koláč odložíme na noc stuhnúť do chladničky.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Makulienka

mak_ingrediencie

Ůvod

Máte chuť na niečo sladké a zároveň zdravé, tradičné a zároveň netradičné? Potešiť vás môže makový muffin. Ak neobľubujete mak, tak pri tomto koláči hrozí, že si ho zamilujete. Veselý názov, lahodná chuť, to je Makulienka.

Príprava

mak_postup

  1. Do misiek si pripravíme si vajíčka – oddelíme žĺtka od bielkov.
  2. V jednej miske rozmixujeme žĺtka spolu s kokosovým olejom, citrónovou kôrou, agáve a banánmi.
  3. V druhej miske zmiešame na jemno zomletý mak a mandle (pokiaľ nie sú zomleté, tak si ich sami pomelieme v mlynčeku na kávu).
  4. Obe zmesi spolu premiešame až vznikne konzistentné cesto.
  5. Z bielkov ušľaháme sneh a jemne ho do cesta vmiešame.
  6. Nakrájame si ovocie na plnku a ozdobu.
  7. Predhrejeme si rúru na 180°C.
  8. Zmes vylejeme do muffinových košíčkov do polovice a do každého košíčka vložíme odkôstkované ovocie. Nakoniec košíčky zalejeme doplna (nemusíme sa báť, muffiny veľmi nevyrastú) a ozdobíme ovocím.
  9. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút. Makulienky sú upečené, keď sa na vpichnuté špáratko nenalepí cesto.
    dobruchut

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Mušle plnené tvarohom

2 (2)

Muszlo moja, muszlo moja….Takto sa začínajú slova pesničky, ktorú spieva veľmi známa poľská umelkyňa Kayah. Táto pieseň je interpretáciou židovskej kompozície – Kondja mia, ktorá vznikla na základe jej spolupráce so skupinou Transoriental Orchestra. Zbožňujem túto skladbu, pretože sa mi spája s mojim prvým pobytom v Izraeli.
Tento recept venujem mojej kolegyni z mušľového kolektívu, vďaka ktorej som sa dozvedel o varme.sk. Erika sa tento týždeň s nami rozlúčila a hrozne nám bude chýbať jej smiech. Erička, ďakujem!

Odkaz na pesničku:
https://www.youtube.com/watch?v=MJgfn9xgD9U

Príprava

  1. Cestoviny varíme vo vriacej osolenej vode polovicu času uvedeného na obale. Cestoviny scedíme a polejeme 1 lyžicou olivového oleja.
  2. Cibuľu pokrájame na mesiačiky a opekáme na 1 lyžici olivového oleja. Pridáme posekanú pažítku.
  3. Tvaroh miešame s vajcami. Pridávame cibuľu a polovicu nastrúhaného parmezánu. Osolíme a okoreníme.
  4. Touto zmesou naplníme uvarené mušle a poukladáme do zapekacej misy, ktorú sme potreli olivovým olejom.
  5. Plnené mušle posypeme nakrájaným bôčikom a druhou polovicou parmezánu a dáme piecť 20 minút pri teplote 190 °C.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Letný šalát

K tomuto šalátu ma inšpiroval recept Viktora Fehera Pečené papriky aka Insalata di peperoni arrosto, respektíve som podľa neho pripravila papriky. Šalát vznikol doslova zo zvyškov v chladničke: mrkva, kaleráb, paradajky, kápie, ktoré ostali po zaváraní a odporná štipľavá paprika, ktorú nikto nechcel jesť. Keďže mi mamka poradila, že štipľavé papriky strácajú svoju štipľavosť pri tepelnom spracovaní, pečené papriky podľa Viktora Fehera bola skvelá pomôcka. No a ked už máme tepelne spracované papriky, tak prečo nie aj mrkvu a kaleráb . Nakoniec vznikol tento šalátik:

  1. Najprv si pripravíme papriky a to tak, že ich upečieme presne podľa receptu Viktora Fehera (celé papriky upečieme v rúre pri teplote 220 stupňov. Keď je šupka miestami čierna, vyberieme ich, položíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme postáť 5-10 min).
  2. Kým sa pečú papriky, pripravíme si mrkvové a kalerábové lupienky.
  3. Mrkvu a kaleráb nakrájame na hrubšie lupienky (strúhadlo na uhorky).
  4. Na olivovom oleji najprv vypražíme mrkvu a potom kaleráb.
  5. Oboje necháme v sitku odtiecť od oleja.
  6. Do veľkej misy si natrháme šalát na ľubovoľné kúsky, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme nakrájané paradajky a balsamico podľa chuti.
  7. Sparené papriky ošúpeme a vyčistíme, nakrájame na kúsky a pridáme do šalátu.
  8. Nakoniec pridáme odkvapkané mrkvové a kalerábové lupienky.
  9. Posolíme, pridáme čerstvý alebo usušený tymián a ochutíme podla potreby citrónovou šťavou a balsamicom. Et voilà!

Chutí vynikajúco ako príloha, ale aj ako samostatné jedlo s upečenými bagetkami. Mne poslúžil ako príloha k zapekaným baklažánom s cuketou, bielym syrom a paradajkami. Dobrúúúú chuť 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Chilli con carne

Po dvoch dňoch narodeninových osláv sme sa doma zobudili a ja, ako obvykle v tomto “moode”, som vystrelil do potravín, aby som mohol niečo rýchle navariť. Rýchle, ale chutné a voňavé! Žiadne párky, ani syrové toasty na obed neboli v mojej patovej situácii prípustné. Zvolil som teda Chilli con carne. Príprava je naozaj jednoduchá a celkom rýchla, len treba dodržať istý postup a pomery. Kombinácia chutí, ktoré sa v tejto lakocinke stretnú, plus správne prílohy ako napr. voňavá ryža, avokádo, kyslá smotana, či dokonca Tacos Vás určite nesklame.

Taktiež vhodné k neskorému obedovaniu v posteli ;). Alebo tiež ak čakáte veľkú návštevu. Všetky prílohy môžete dať zvlášť do misiek, na stôl. Hostia si tak môžu sami naberať a voliť pomer aký sa im zachce. Všetko je farebné a voňavé a život je krásny.

Popritom som stihol navariť aj jeden hovädzí vývar, ale o tom nabudúce.

Príprava

 

  1. Očistíme a umyjeme paradajky, č.papriku, cibuľu, cesnak a bylinky. Necháme osušiť.
  2. Šupku paradajok narežeme do kríža a paradajky oblanšírujeme (obaríme vo vriacej vode) a ošúpeme. Alebo si kúpime konzervu lúpaných krájaných paradajok. Oblanšírované paradajky a červenú papriku nakrájame na kocky do misky. Cibuľu a cesnak a čerstvé chilli nakrájame na drobno.
  3. V hrnci si zohrejeme 2-3 pol. lyžice olivového oleja, pridáme plátok masla. Najprv orestujeme nakrájanú cibuľku do zlata, neskôr pridáme aj nadrobno posekaný cesnak a čerstvé chlli. Pridáme pol. lyžice medu.
  4. Po minúte pridáme jednu pol. lyžicu mletého kmínu a sladkej (alebo údenej) papriky. Premiešame a pridáme mleté mäso. Orestujeme, kým mäsko “nezhnedne”.  
  5. Potom pridáme nakrájané paradajky, čer. papriku, môžeme podliať troškou hov. vývaru, ak máme. Nie veľa, aby nebolo riedke. Po 5tich minútach pridáme malú krabicu par. purée. Varíme pomaly cca 10 minút. Zmes by mala trošku zhustnúť.
  6. Pridáme prepláchnutú fazuľu a 2-3 pol. lyžice sladkej kukuričky.
  7. Pridáme soľ a čerstvé mleté korenie a posekané stonky s lístkami koriandru. Na záver postrúhame na hrubom strúhadle horkú čokoládu. Premiešame, chvíľu, cca 1 min. povaríme.
  8. Podávame s Tacos, plátkami avokáda a kyslou smotanou. Ako príloha najviac pasuje varená ryža. Doporučujem Basmati ryžu varenú so škoricou, anýzom a klinčekmi 😉
  9. Navrch môžeme postrúhať ešte trošku čokolády a suš. chilli. Dozdobíme lístkami koriandru.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Zapečený mangold s paradajkami a mozzarellou

S mangoldom som sa prvýkrát stretla pred rokmi v Chorvátsku, kde ho volajú blitva. Už skoro na jar v záhradách z červenej zeme vykúkajú obrovské zelené listy, ktoré vyzerajú ako listy cukrovej repy. Chorváti ich dávajú ako prílohu k zemiakom – zvyčajne obvarené, scedené, zaliate olivovým olejom a s cesnakom. Ja ho podávam buď takto, alebo ho obvarím – najprv stopky a potom pridám zeleň – a pridám do uvarených zemiakov, dosolím, pridám maslo a mierne poštuchám a premiešam.

U nás mangold kúpite skôr sporadicky. Ja si ho pestujem na záhrade – vysievam na jar do miniatúrneho skleníka a potom presádzam. Vždy olamujete väčšie listy a z jeho stredu vyrastajú stále nové až do prvých mrazov. Posledné roky nechám vždy dva korene, ktoré už veľmi skoro na jar, v čase, keď sa špenát len prediera zo zeme, vyženú prvé listy, ktoré môžete hneď uvariť. Potom však už ide mangold veľmi rýchlo do kvetu (často je vysoký aj 1,5 metra). Medzitým je však už špenát a po ňom prvý čerstvý mangold. Faktom je, že na konci sezóny je už rodina mangoldu prejedená, a tak časť úrody obvarím, nechám vychladnúť a dám do mrazničky. Potom už spracovávam rovnako ako čerstvý.

Príprava

 

  1. Umyjeme listy mangoldu, môžete použiť aj stopky, uložíme do zapekacej misy alebo do plechu,
  2. Rozložíme paradajky – môžu byť aj cherry – ja som použila červené aj žlté.
  3. Natrháme a rozložíme aj mozzarellu
    mangold
  4. Osolíme, pridáme lisovaný cesnak a posypeme čiernym mletým korením, pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Prikryjeme alobalom a dáme na 30 minút do rúry na teplotu cca 200 stupňov.
  6. Po polhodine odokryjeme a dopečieme.

Share and Enjoy !

0Shares
0 1

Ovocný zmrzko

ingrediencie

Úvod

Nie len deti ju majú radi. Počas letných horúčav túžia po nej mnohí. Dietológovia však upozorňujú, že zmrzlina obsahuje veľa zmrazeného tuku a cukru. S nami si môžete vyrobiť zdravú ovocnú dreň, ktorá poteší telo i ducha.

Príprava

postup

  1. Svoje obľúbené ovocie umyjeme, nakrájame na menšie kúsky.
  2. Podľa chuti pridáme cukor. (Netreba preháňať –  na 500g ovocia stačí aj 1 polievková lyžica cukru) 
  3. Rozmixované ovocie rozdelíme do formičiek na nanuky, alebo do akýchkoľvek nádobiek vhodných na mrazenie.
  4. Ak chceme striedať farby, každú ďalšiu vrstvu ovocia striedame po 30min mrazenia
  5. Mrazíme minimálne 6 hodín.Pozn.

    Množstvo ovocia záleží od zvolených formičiek a ich objemu. Výpočet je jednoduchý. Ovocie má po rozmixovaní približne taký objem v ml, ako malo predtým váhu v gramoch. ( 100g = cca 100ml )

    dobruchut

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Šarlotka

Úvod

Šarlotka je klasický jablkový koláč. Prvú šarlotku upiekol Marie-Antoine Carême. Tento zákusok mala veľmi rada Šarlota (Charlotte) Alexandra Fiodorovna, manželka cára Mikuláša I. a s najväčšou pravdepodobnosťou bola táto pruská panovníčka inšpiráciou pre francúzskeho šéfkuchára. Šarlotku dnes nájdete v každej dobrej poľskej kaviarni. Upečený koláč skvelo chutí s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou. Samorejme najlepšiu šarlotku robila moja babka, ale s každým pokusom sa pomaly blížim k ideálu.

Príprava

  1. Jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kusy a spolu s 10 lyžičkami cukru a vanilkovým cukrom opražíme v hlbokom hrnci, do momentu kým nepustia šťavu. Pridáme hrozienka a škoricu.
  2.  Na dosku preosejeme múku a kypriaci prášok. Pridáme 200 g cukru, vanilkový cukor a maslo. Všetko nasekáme nožom. Pridáme 3 žĺtka a 1 celé vajce, spracujeme rukami a rozdelíme na dve časti.  Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 1 hodinu v chladničke.
  3. Prvú časť cesta rozvaľkáme a preložíme na plechu 36×26 cm, vyloženú papierom na pečenie.
  4. Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
  5. 3 bielka vyšľaháme do tuha a pridáme 40 g cukru
  6. Na cesto dáme jablká a potom vyšľahané bielka.
  7. Na bielka dáme druhú časť rozvaľkaného cesta, resp. cesto môžeme zostrúhať na strúhadle.
  8. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 1 hodinu.

Share and Enjoy !

0Shares
0 2