Slané cuketové muffiny
Príprava
- Cuketu a syr nastrúhame. Ak je cuketa mladá, nemusíme ju šúpať ani vyberať jej vnútornú časť.
- Pridáme vajcia, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Dochutíme soľou a korením, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
- Všetko spolu poriadne premiešame a dáme do maslom vymastenej formy. Ak sa vám zmes nezmestí do muffinovej formy, zvyšok dajte na klasický plech.
- Pečte pomaly pri 180 stupňoch, kým nie sú muffiny pekne pripečené a chrumkavé.
- K upečeným muffinom si môžete spraviť studenú jogurtovo-cesnakovú omáčku s troškou horčice a kurkumy, kto má rád pikantné, pokojne si k tomu (alebo aj priamo do cesta) môže prihodiť aj chilli papričky.
Hummus
Príprava
- Na suchej panvici dozlata upražíme sézamové semienka.
- Horúce semienka a 2 lyžice olivového oleja mixujeme ručným mixérom do momentu, až sa vytvorí jemná, hladká hmota. ( ak nemáme čas, môžme si kúpiť hotovú pastu Tahini)
- Pridáme citrónovú šťavu, cesnak, soľ, kmín rímsky, 1 lyžicu olivového oleja, cícer a mixujeme.
- Pokiaľ je nátierka príliš tuhá, pridáme trochu nálevu z cíceru. Hummus preložíme do misky a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Zapekaný žitný chlieb s parmskou šunkou
Príprava
- Vajca rozmiešame so soľou a korením.
- Rozdrvíme chlieb na malé kúsky a vymiešame spolu s vajcami.
- Necháme postáť v chladničke celú noc.
- Na druhý deň pridáme nakrájané paradajky a vložíme do zapekacích mištičiek vymazaných olivovým olejom.
- Na vrch dáme šunku a zapekáme 20 minút pri teplote 200°C.
Letný chobotnicový šalát
Úvod
Mám strašne rád “frutti di mare” a ešte radšej ich varím. Víno, cesnak, maslo, petržlenová vňať a iné čerstvé bylinky, morská soľ a čerstvý mletý peper. Citrón je pán! Ak nemáte odvarenú aspoň tonu morských plodov s týmto neslobodno experimentovať! Na úvod som zvolil naozaj jednoduchý a svieži predkrm, ktorý musí zvládnuť naozaj každý. Neskôr dám určite viac.
Príprava
- Otvoríme fľašu vína, nalejeme, pripijeme si.
- Očistíme a umyjeme zeleninu, cibuľu, cesnak a bylinky. Necháme osušiť.
- Do hlbšej misy nakrájame paradajky, cibuľu na menšie kúsky, na kocky alebo plátky, ako komu libo. Olivy na kolieska alebo len tak natrháme na polovice. Pridáme cesnak, posekanú petržlenovú vňať a bazalku. Nemiešame.
- Marinované chobotnice vyberieme z oleja/nálevu/marinády a pridáme k nasekanej zmesi v mise. Pokropíme olivovovým olejom a limetkovou šťavou. Okoreníme, osolíme. Zmes džentlmensky premiešame.
- Na stred predjedlových tanierov pripravíme perinku z rukoly, ozdobíme plátkom citróna a zopár kapari.
- Zmes uložíme na stred rukolovej perinky.
- Na ozdobenie, na tanier postrúhame sušené čily a pokapkáme čistým alebo ochuteným, pravým olivovým olejom. Aboiným ale olivovým. Na vrch natrháme zvyšné čerstvé bylinky.
Borievky a ríbezle s chrumkavou posýpkou
Príprava
- Zapekacie mištičky vymažeme maslom
- Maslo, múku a cukor vypracujeme prstami na posýpku.
- Ak bude posýpka príliš mokrá, dáme viac múky. Ak bude príliš suchá, dáme viac masla.
- Do mištičiek dáme borievky a ríbezle. Na vrch dáme posýpku.
- Pečieme 20 minút pri teplote 200°C.
- Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Rouleaux à l’ail
Préparation
- Émietter la levure dans le lait tiède, ajouter le sucre et laisser reposer.
- Mélanger la farine, l’huile, le sel et le levain et pétrir à la main. Laisser lever pendant au moins 30 minutes (ou plus si vous avez le temps) dans un endroit tempéré.
- En attendant, mélanger le beurre avec l’ail pressé et les herbes et saler.
- Mettre la pâte levée sur le plan de travail saupoudré de farine et diviser en deux. Étirer les deux parties au rouleau, mettre la garniture et le fromage râpé et rouler.
- Découper en morceaux et mettre sur un plat à four couvert de papier sulfurisé. Badigeonner la pâte avec l’œuf battu et saupoudrer de graines de sésame.
- Enfourner pendant 20 minutes environ à 180 °C jusqu’à ce que les rouleaux soient dorés.
Traduit par Dominika de la recette originale slovaque Cesnakové slimáky.
Letný koláč Koch
Príprava
- Do dvoch misiek oddelíme žltka od bielok.
- Mixérom šľaháme žĺtka a postupne pridávame cukor, potom múku, krupicu a 1/2 kypriaceho prášku.
- V druhej miske našľaháme bielka.
- Do našľahaných bielkov pridáme zmes z prvej misky a pomaly miešame varechou.
- Do vymasteného pekáča, posypaného múkou dáme zmes a pečieme na 200 stupňou cca 15-25 min
- Predtým než vyberieme korpus z rúry, zohrejeme mlieko s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Keď je korpus hotový a mlieko zohriate, vylejeme mlieko na korpus a necháme vychladnúť v chladničke.
Banánový chlieb s avokádovou „nutellou“
Postup
- Rúru zapneme na 180°C.
- Formu na chlieb si vyložíme papierom na pečenie.
- V mise si rozpučíme vidličkou banány na kašu, pridáme roztopené maslo, vajíčko, cukor, vanilkový extrakt, štipku soli a vymiešame ručnou metličkou alebo mixérom.
- Do tekutej zmesi pridáme múku, ktorú sme zmiešali s kypriacim práškom.
- Do vymiešaného cesta môžeme pridať hrozienka, oriešky alebo čokoládové kúsky podľa chuti.
- Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na cca 50 minút.
- Špáradlom vyskúšame, či je chlebík dostatočne upečený.
- Hotový chlieb vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
- Pripravíme si avokádovú „nutellu“: Avokádo rozpučíme vidličkou, pridáme orechy, sladidlo – agáve alebo med a kakao. Poriadne vymiešame.
- Chlebík podávame s domácou nutellou. Dobrú chuť! 🙂
Domáce sušienky
Príprava
- Rozohrejeme rúru na 190°C.
- V miske vyšľaháme zmäknuté maslo, pridáme cukor a šľaháme ešte asi 3 minúty.
- Pridáme vajce a stále šľaháme.
- V ďalšej mise si zmiešame preosiatu múku, sódu, prášok do pečiva, soľ a kakao.
- Suchú zmes postupne pridávame k maslovej hmote a miešame – najprv vareškou, pri poslednej dávke múky a kakaa aj rukou.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Z cesta vytvarujeme malé guličky (asi veľkosti vlašského orecha) a kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Každú guličku priamo na plechu sploštíme, buď rukou, alebo pečiatkou určenou na sušienky.
- Pečieme v rozohriatej rúre asi 10-13 minút.