Archív

Tagliatelle s hovädzím a bielou špargľou

Tagliatelle s hovädzím a bielou špargľou

Tagliatelle s hovädzím a bielou špargľou

Postup

  1. Cibuľku nakrájame na jemno, špargľu ošúpeme a pokrájame na kolieska (1 cm).
  2. V panvici rozohrejeme olej a dáme do nej opiecť cibuľku.
  3. Potom pridáme mleté mäso, ktoré osolíme a okoreníme, pridáme pretlak a necháme trošku opiecť.
  4. Pridáme kolieska špargle, popečieme asi 5 minút za stáleho miešania a podlejeme s ca. 250 ml vody.
  5. Pridáme zeleninový bujon.
  6. Podusíme v zatvorenej panvici pri občasnom miešaní ca. 10 min, pridáme cherry paradajky a dusíme ešte 5 min.
  7. Pred koncom zamiešame smotanu a dochutíme bylinkami.
  8. Časť rukoly vmiešame po odstavení do panvice.
  9. Uvarené tagliatelle servírujeme s omáčkou a zvyškom čerstvej rukoly a posypeme parmezánom podľa chuti.
Tagliatelle s hovädzím a bielou špargľou

Tagliatelle s hovädzím a bielou špargľou

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Paradajková polievka v toskánskom štýle

Vôňa, ktorá sa šíri z hrnca pri varení, môže spôsobiť, že sa do nej zamilujete ešte skôr, ako ju ochutnáte.

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak (pretlačený alebo nakrájaný na tenké plátky) a ešte asi minútu opekáme.
  2. Prilejeme víno a celú zmes necháme prejsť varom.
  3. Pridáme konzervované paradajky.
  4. Ak používame čerstvé, najskôr im narežeme šupku jemne do kríža, potom ich ponoríme na chvíľu do vriacej a následne do studenej vody. Ošúpeme, párkrát prekrojíme a pridáme do polievky.
  5. Prilejeme vývar alebo vodu, osolíme, okoreníme, privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút.
  6. Pridáme dve hrste strašieho chleba bez kôrky, nakrájaného alebo natrhaného na asi centimetrové kúsky, poriadne premiešame a varíme ďalších 10 minút.
  7. Po 10 minútach odstavíme, vmiešame natrhané bazalkové listy, polovicu parmezánu (zvyšok si necháme na servírovanie) a necháme aspoň pol hodinu odpočinúť.
  8. Pred podávaním môžeme ohriať, ozdobiť bazalkou, parmezánom a pokvapkať olivovým olejom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Raffaello-jahodová torta

Vynikajúca osviežujúca torta na leto nielen pre milovníkov kokosovo-mandľových guličiek.

Postup

Cesto

  1. Okrúhlu formu na pečenie (Ø 26 cm) vymastíme a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom.
  2. Rúru predhrejeme na 180°C (160°C obehový vzduch).
  3. Maslo vyšľaháme s cukrom do krému a postupne pridáme vajcia.
  4. Potom pridáme zvyšok surovín a vymiešame hladké cesto.
  5. Vylejeme do formy a necháme upiecť asi 20-30 min (po 20 min skúška so špáratkom, ak je cesto nedopečené, necháme ho dopiecť).
  6. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, najlepsie cez noc, aby sa cesto lepšie rezalo. Ak nemáme toľko času, môžeme cesto vybrať z formy , prikryť vlhkou utierkou a nechať vychladnúť.

Krém

  1. 50 g šľahačkovej smotany necháme zovrieť a potom do nej vmiešame na drobno nasekanú bielu čokoládu. Necháme roztopiť a poriadne vychladnúť.
  2. Jahody umyjeme a časť (200 g) pokrájame na plátky.  Limetu opláchneme horúcou vodou a kožu nastrúhame. Šťavu vytlačíme.  Raffaello guličky (8-10 ks) posekáme nadrobno.
  3. V miske trochu vyšľaháme 50g smotany, ale nie celkom do pevna. Pridáme mascarpone, Frischkäse, vanilkový cukor, vychladnutú čokoládovú hmotu, šťavu a kožu z limety. Všetko vyšľaháme mixérom, kým nevznikne tuhá masa.
  4. Do polky masy dáme posekané Raffaello guličky na plnku. Druhú polku krému budeme mať na obalenie torty.

Postup na tortu

  1. Vychladnutý a odstatý korpus prekrojíme 1x vodorovne.
  2. Prvú vrstvu potrieme marmeládou a krémom, poukladáme nakrájané jahody, potrieme znova krémom a prikryjeme druhou časťou korpusu.
  3. Celú tortu zvonku potrieme zvyšným krémom a vrch ozdobíme zvyšnými jahodamy a Raffaello guličkami.
  4. Necháme v chladničke schladiť minimálne 3 hodiny.

Postup na koláč

Ak nemáme čas na tortu, môžeme si urýchliť prácu a urobyť jednoduhší koláč.

  1. Cesto upečieme podľa návodu, necháme vychladnúť vo forme, neprekrojíme ho.
  2. Na plnku vezmeme len polovicu udaných surovín.
  3. Vychladnuté cesto natrieme marmeládou, vylejeme plnku, ozdobíme trochou jahôd a 12 Raffaello guličkami a necháme v chladničke schladiť vo forme minimálne 3 hodiny.
  4. Zo zvyšku jahôd, 1 vanilkového cukru a trochy šťavy z limety urobíme ručným ponorným mixérom rýchlu jahodovú omáčku, ktorú servírujeme ku koláču.

Dobrú chuť!

Raffaello-jahodová torta

Raffaello-jahodová torta

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Pohánkové fašírky

Postup

  1. Pohánku premyjeme a uvaríme v osolenej vode (1šálka pohánky/ 1 a pol šálky vody).
  2. Na oleji spražíme slaninku, pridáme pokrájanú cibuľu a tesne pred vypnutím pridáme pokrájaný cesnak.
  3. Uvarenú pohánku premiešame s pripravenou cibuľovo-slaninovou zmesou.
  4. Okoreníme podľa chuti – soľ, čierne korenie, majorán. Môžeme použiť aj karí, oregano, či akékoľvek iné korenie, ktoré máte doma a ktoré máte radi.
  5. Pridáme čerstvú, nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať.
  6. Nakoniec pridáme celé tri vajcia a dôkladne premiešame.
  7. Zmes necháme odstáť v chladničke (čím dlhšie, tým lepšie), ale môžeme s ňou pracovať aj hneď.
  8. Zo zmesi tvarujeme podlhovasté fašírky, ktoré obalíme plátkom schwarzwaldskej šunky. Rozpadáva sa Vám tvar fašírky v ruke? Nič si z toho nerobte, aj mne. Jednoducho pohánkové fašírky nedržia tak pevne ako tie mäsové. Ak sa Vám však vôbec nedarí tvarovať, tak pridajte ešte vajce, ovsené vločky alebo strúhanku.
  9. Fašírky obalené šunkou poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
  10. Pečieme 20 min. pri teplote 200 °C.
  11. Priebežne pokvapkáme olivovým olejom, aby veľmi nevyschli. Potom teplotu znížime na 150 °C a dopečieme voľne 5-10 min.
  12. Fašírky môžeme piecť aj prikryté alobalom, ak ich chcete mať však chrumkavé, odporúčam odkryť 😉
  13. Hotové fašírky podávame so zeleninovým šalátom alebo zemiačkami, ale fantázii sa medze nekladú…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Čínske zelené cestoviny s cuketou

DSC00286-2

Milujem ázijskú kuchyňu. Moja špajza je vždy plná ázijskych produktov. Prečo? Pretože táto kuchyňa je jednoduchá, umožňuje ľubovoľné kombinácie a je neuveriteľne rýchla. Čínske cestoviny dokonca ani nemusíte variť. Stačí ich zaliať horúcou vodou, počkať 3-4 minúty et voilá.

Tento recept je môj môj kulinársky pokus. Na panvicu som hodil všetko, čo som našiel a vyšiel z toho celkom dobrý lunch.

Príprava

  1. Na rozohriatu panvicu nalejme sezamový olej. Na horúcom oleji restujeme cca 1 minútu posekaný cesnak a zázvor.
  2. Pridávame nakrájane kuracie mäso a pražíme domäkka. Celý čas všetko miešame, aby sa nám jedlo nespálilo.
  3. Priebežne všetko podlievame sójovou a rybaciou omáčkou.
  4. Pridávame nakrájanú cuketu, papriku a bambusové klíčky. Smažíme okolo 2 minút.
  5. Jedlo zmiešame s cestovinami, ktoré pripravujeme podľa postupu na obale.
  6. Na záver posypeme sezamovými semienkami.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Flammkuchen

Originálny recept pochádza z Alsaska – základ tvorí na tenučko vyvaľkané cesto na chlieb pokryté smotanou a tradične je obložený cibuľkou a slaninkou. Vašej fantázii sa pri oblohe hranice nekladú.

  1. Rúru predhrejeme na 250 °C (220°C obehový vzduch) spolu s plechom, na ktorom budeme piecť.
  2. Z múky, oleja, vlažnej vody a štipky soli zamiesime cesto, ktoré s pomocou pomúčenej utierky (pod cestom) vyvaľkáme na tenko (2 mm).
  3. Cesto dáme na papier na pečenie, poroztierame na nom Schmand, posypeme na drobno nakrájanými sušenými paradajkami a píniovími orieškami.
  4. Predhriaty plech vyberieme z rúry a obložené cesto stiahneme z papierom na horúci plech.
  5. Pečieme ca. 12-15 min do zlatista.
  6. Posypeme čerstvou rukolou a na pitie podávame typicky s burčiakom alebo bielym vínom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Broskyňovo-tvarohový koláč

Tento koláč som robila už asi ôsmykrát, recepty si prispôsobujem, ale tento je špecifický. Zakaždým som doň totiž niečo zabudla dať. Raz som dala o celý tvaroh menej, hoci sa mi plnka zdala riedka, vravela som si, že asi to má takto byť. Potom som zabudla prisypať Zlatý klas. Inokedy som dala celé vajíčka a na ďalší krát zasa iba žĺtka a penu z bielok. Vždy však chutil skvelo. Tak skúste si aj vy koláč, ktorý v podstate nikdy nemôžete pokaziť.

 

Ak budete chcieť koláč piecť vo väčšom plechu, dávku zdvojnásobte. Tento rozpis ingrediencií platí pre tortovú formu.

  1. Žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do penista – všetko robím mixérom, cesto je nadýchanejšie.
  2. Pridajte olej a mlieko.
  3. Preosejte múku a prášok do pečiva.
  4. V miske si pripravte sneh z bielkov, do ktorých dajte štipku soli, aby bol pevnejší a
    opatrne vmiešajte do cesta.
  5. Vylejte cesto do vymasteného a strúhankou vysypaného plechu alebo formy.
  6. Tvaroh zmiešajte s dvoma celými vajíčkami (alebo len so žĺtkami a potom pridajte sneh z dvoch bielkov), pridajte cukor a  Zlatý klas.
  7. Zmes vylejte alebo lyžicou opatrne naneste na cesto po celom povrchu. Klesne vám dnu, ale to nech vás neruší.
  8. Navrch poukladajte nakrájané broskyne (môžete použiť, samozrejme, akékoľvek ovocie podľa sezóny).
  9. Pečiete v rozohriatej rúre – ja mám elektrickú – pri teplote 180 stupňov asi 40 minút, ale stav koláča si kontrolujte špajlou.dsc_0449

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Pečené karé s marhuľami a mandľami

kare4

15.augusta je v Poľsku štátny a tiež cirkevný sviatok. Poliaci oslavujú tzv. Zázrak na Visle. V roku 1920 poľská armáda porazila pri Varšave boľševikov a pozastavila zavedenie diktatúry proletariátu v Európe. Okrem toho je 15. august takisto dôležitý deň pre katolícku časť poľskej spoločnosti. Tento deň slávime Nanebovzatie Panny Márie. Veriaci prinášajú do kostola byliny, kvety a ovocie, ktoré sú znakom ukončenej žatvy. Tento deň je skvelou príležitosťou stretnúť sa s celou rodinou pri jednom stole.

Tento rok som aj ja očakával hostí a preto som sa rozhodol upiecť niečo slávnostné a voňavé.  Dámy a páni – pečené karé s marhuľami. Dobrú chuť!

Príprava

  1. Marhule zalejeme vínom a necháme stáť 1 hodinu.
  2. Maslo zmiešame s posekaným cesnakom, rozmarínom, paprikou, čili, soľou a čiernym korením.
  3. Dlhým, ostrým nožom v strede vykosteného karé urobíme otvor, ktorý naplníme marhuľami. Mäso obložíme maslom s bylinkami a pečieme v rúre 20 minút pri teplote 180 °C.
  4. Karé podlievame bielym vínom a občasne podlievame výpekom, resp. vodou, aby mäso nebolo príliš suché.
  5. Po 60 minútach pečenia polievame medom a obsypeme mandľovými plátkami. Pečieme ďalších 10 minút a hotovo!
    kare3

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Paštéta z kuracích pečienok

Májka v žltej konzerve, skvelý chlieb a to všetko v modrom chlebníku. To je jedna z mnohých spomienok na detstvo v socialistickom Československu. Milovala som ju. Áno, neskôr som počúvala hororové príbehy brigádnikov z mäsokombinátu, ako do nej mleli nielen svinské chvosty, chrupavky, ale aj potkanov a myši, ktoré tam spadli cestou na exkurzii po prevádzke. Potom som ju celé roky nejedla, až retro spomienková reklama s Bolkom Polívkom ma prinútila si ju kúpiť. Nuž, ale nebolo to ono.
Tak som si ju vyskúšala urobiť sama, zmixovala som viacero overených receptov, až som sa dopracovala k vlastnému. Ja ju robím z kila kuracích pečienok, pretože z menšieho množstva by sa ku mne toho zrejme veľa nedostalo.
Úplne najlepšie chutí natretá na domácom kváskovom chlebe. Recept pridám čoskoro.

Príprava

  1. Na masle opražíte cibuľu do sklovita, pridáte umyté pečienky a duste pod pokrievkou. Stačí ich nakrájať na hrubšie kúsky, pretože potom ich budete mixovať.
  2. Pridajte cesnak, bylinky, korenie aj borievky, osoľte, až keď budú takmer hotové.
  3. Zoberte tyčový mixér, rozmixujte na hladkú hmotu a počas toho pridávajte sladkú smotanu. Na zjemnenie môžete pridať plátok masla.
  4. Maslo však využite aj na konzerváciu. Paštétu naplňte do pohárov alebo nádob a roztopené maslo nalejte navrch. Nechajte stuhnúť.

Share and Enjoy !

0Shares
0 1

Brokolicový šalát s bôčikom

Môj švagor je závislý na bôčiku. Keby to záležalo iba od neho, dokázal by sa živiť iba týmto druhom údeniny. Našťastie, švagriná ho núti jesť aj zeleninu.

Keď mi zavolali, že prídu k nám na návštevu, hneď som vedel, čo s radosťou uvítajú na tanieri. Tento šalát určite bude chutiť tým, ktorí majú odpor k zeleninám a zároveň tým, ktorí nemajú radi mastné mäso. Aspoň to stojí za pokus.

Príprava

  1. Brokolicu varíme 5 minút vo vriacej osolenej vode, tak, aby zostala chrumkavá.
  2. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
  3. Na suchej panvici opražíme slnečnicové semienka.
  4. Bôčik pokrájame na malé kúsky a opečieme ho dozlata na suchej panvici. 
  5. V malom hrnci zmiešame jablkový ocot s cukrom a pripravenú tekutinu pridávame pomaly k majonéze.
  6. Brokolicu zmiešame s cibuľou, semienkami, hrozienkami, bôčikom a omáčkou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0