Archív

Papriky so syrom

Tento recept asi nie je veľmi originálny, ale doniesol ho veľmi dávno môj muž z nejakého medzinárodného stretnutia. Papriky im takto pripravili Španieli v rámci medzinárodnej večere. Časom som však prišla na to, že v rôznych obmenách ho poznajú mnohí. Takže tu je naša verzia. Papriky sa dajú takto pripraviť kedykoľvek, ale najlepšie sú, samozrejme, teraz, keď dozrievajú na poliach.

Príprava

  1. Papriky budete plniť, preto ich nechajte v celku, len vyberte semienka. Ja to robím tak, že časť so stopkou prevalím dovnútra a potom vytiahnem. Žilky vyberiem, ak sa mi k nim podarí dostať, ak nie, tak ich tam nechám.
  2. Papriky umyte a vnútri osoľte. Niekto používa aj vegetu.
  3. Tvrdý syr nakrájajte na hranolčeky, zamotajte do šunky, vložte do papriky a uzatvorte  taveným syrom. Zvyknem otvor ešte zakryť plátkom šunky, aby syr nevytekal.
  4. Môžete ich dať pokvapkané upiecť do rúry, ale ich pražíte z každej strany na oleji na panvici.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Jablkovo – mätový cheesecake

IMG_20150719_174048
Pri pozeraní filmu Whiplash, ma navštívila múza a povedala: „Zrobiš das 2 kolače paradne!“
Tak som si povedal, že jeden bude venovaný mojím spomienkam na divadelné dielne v Poľsku, v krajine, kde vyrábajú jeden úžasný jablkovo-mätový džús. Priznám sa, bol som na ňom mierne závislý. No spraviť koláč, ale aký? Dlho som nad tým rozmýšľal a voľba padla na cheesecake. Je to môj prvý cheesecake v živote a ešte k tomu aj prvý recept, ktorý som vymyslel.
Za tento koláč sa chcem poďakovať hlavne Adriane Totikovej a Michalovi Balážovi, bez ktorých by som jablkovo-mätový džús to leto neochutnal.
PS: na tom druhom koláči sa pracuje.

Príprava:

  1. Bebe kekse (SVS – Kekse) si rozdrvíme najlepšie a najrýchlejšie v mixéri. Do tejto „kekse zmesi“ pridáme maslo izbovej teploty  a poriadne premiesime.
  2. Do formy s priemerom 24-26 cm vložíme papier na pečenie a cesto rukami vtlačíme do formy. Vytvoríme aj okraje asi do výšky 2-3 cm. Korpus necháme piect pri teplote 180 °C na 10 minút a necháme vychladnúť.
  3. Mätové lístky si očistíme a rozdrvíme mažiarom. Túto hmotu spolu s uvoľnenou šťavou  precedíme a jemne prepasírujeme, aby bola plnka jemne zelenkavá. Dolejeme trošku vody, asi 1-2 čajové lýžicky.
  4. Tvaroh a mascarpone dôkladne premiešame. Treba si dať pozor, aby na stenách misky neostali zvyšky. Za stáleho miešania pridávame práškový cukor po menších dávkach. Vajíčka a žĺtok pridávame jedno po druhom, aby sa dôkladne premiešali. Nakoniec prídáme mätový extrakt.
  5. Okraje formy potrieme maslom a plnku nalejeme do vychladnutej formy s korpusom. Nechame postáť asi 5-10 min.
  6. Pečieme v rúre pri 160-170 °C asi 60 minút. Pri pečení napuchne a dosť, až som sa bál, že sa zmes preleje 🙂 Cheesecake može byť hotový už skôr, záleží od rúry. Tu moju môžte vidiet vo filme: Jak dostat tatínka do polepšovny a Jak vytrhnout velerybe stoličku.
  7. Či je koláč hotový otestujeme poklepaním lyžičky o bok formy. Stred by sa mal zatriasť ako brucho Homera Simpsona, ale  nie tak dlho. 😀 Ak bude ako želé alebo puding je to super.
  8. Rúru následne vypneme,  pootvoríme dvierka a koláč nechame odpočívať asi 2 hodiny.
  9. My si ale ešte sadnúť nejdeme. Očistíme si jablká a nakrajame ich na malé tenké kúsky.
  10. Vo vačšej rajnici alebo panvici jablká dusíme na miernom ohni. Na dochutenie pridáme trošku krupicoveho cukru a necháme rozpustiť. Keď to bude fajne sladkokyslé a jablká budú udusené, prelejeme jablká na vrch vychladeného koláča.
  11. Koláč vložíme do chladničky, aspoň na 4-6 hodín.
  12. Koláč dozdobíme mätovými lístkami a možeme podávať.
    IMG_20150720_081740
  13. Dobrú chuť
    matajablko006

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Kuracie prsia s pomarančom a zázvorom

Kuracie prsia s pomarančom a zázvorom

Kuracie prsia s pomarančom a zázvorom


Každý večer varím obed, aby som ho na druhý deň zjedol v práci. V našich korporačných priestoroch máme tú česť, že pripravené jedlá si môžeme zohriať a spoločne ich zjesť s „korpokamoškami“. Našu obedovú skupinu momentálne tvorí Ulka, Hodná a ja. Prednedávnom k našej družine takisto patrila Panda a Milenka. Bohužiaľ, obidve sa s nami rozlúčili. Panda našla prácu v inej firme a Milenka sa presťahovala z Krakova do Viedne.  „V Brazílii po každom poriadnom obede, ktorý obsahuje mastné kusy mäsa, je povinné dať si kúsok pomaranče. Vďaka tomuto žalúdok rýchlejšie vytvára šťavy“. Toto poučenie vyplývalo z mojich úst minimálne raz do týždňa (hlavne vtedy, kedy firma rozdávala pracovníkom pomaranče zadarmo). Z časom sa toto stalo našim malým, obedovým zvykom. Včera keď som varil môj korporačný obed, spomenul som si na moje bývalé kolegynky, ktoré trpezlivo znášali každú jednu mnou vypovedanú múdrosť. Milenia, Pandzia – pomaranče už nikdy nebudú chutiť tak, ako s Vami!


Postup

  1. Na panvici dáme opražiť na oleji nasekanú cibuľu dozlata.
  2. Mrkvu a zázvor nastrúhame na väčšom strúhadle. Pridáme k usmaženej cibuľke a pražíme 2-3 minúty.
  3. Kuracie prsia nakrájame na menšie kusy a pridáme na panvicu. Všetko spolu zapekáme.
  4. V malej miske miešame džús s pretlakom a lyžičkou zemiakovej múky. Takúto zmes vlievame na panvicu a varíme 2-3 minúty.
  5. Nakoniec pridávame nakrájaný pomaranč a dochutíme soľou a čiernym korením
  6. Servírujeme s ryžou, posypanou pažítkou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 1

Papaya Smoothie

Postup

  1. Všetky suroviny (až na zázvor) očistíme, nakrájame a spolu s tekutinou a šťavou z limety zmixujeme na jemno.
  2. Podľa chuti pridáme čerstvý nastrúhaný zázvor a eventálne dochutíme medom.
Papaya Smoothie

Papaya Smoothie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Broskyňový tarte

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C (160°C obehový vzduch).
  2. Okrúhlu formu na koláč (Ø  26 cm) vyložíme 1 cm vysoko lístkovým cestom.
  3. Napicháme ho vydličkou.
  4. Marcipánovú masu pomrvíme na cesto.
  5. Smotanu, vajcia, vanilkový cukor, cukor a práškový vanilkový puding rozšľaháme a vylejeme na cesto.
  6. Poukladáme na plátky narezané broskyne (alebo iné ovocie ako slivky, jablká, nektarinky, …) a necháme 35-40 min zapiecť v rúre, kým vaječná masa nezhustne.
  7. Po vychladnutí môžeme koláč posypať práškovým cukrom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Panenská s bylinkami a slaninkou na kuriatkach a zelenej fazuľke

Postup

  1. Zelené fazuľky nakrájame a povaríme 5 min.
  2. V horúcej vode, ktorú potom zlejeme a fazuľky opláchneme studenou vodou, aby zachovali farbu. Bylinky umyjeme a nasekáme na jemno (časť si necháme na dochutenie zeleniny).
  3. Mäso umyjeme, osušíme a vyváľame v nasekaných bylinkách.
  4. Mäso s bylinkami obalíme kompletne slanikou a upevníme niťou na varenie alebo špáratkami.
  5. V panvici alebo pekáči ohrejeme olej a obalené mäsko opražíme z každej strany do ružova.
  6. Vyberieme z panvice. V oleji, v ktorom sme vyprážali mäso, opečieme na jemno nakrájanú cibuľku, cesnak a kuriatka. Pridáme fazuľky a dochutíme soľou, korením a zvyškom tymiánu a rozmarínu.
  7. Podlejeme trochou vody a na vrch položíme opražené mäso. Panvicu alebo pekáč prikryjeme a necháme asi 20 min podusiť na miernom ohni, občas zeleninu premiešame.
  8. Na konci mäso vyberieme, odstránime niť alebo špáratká a mäsko nakrájame na 1,5-2 cm plátky. Podávame s hotovou fazuľkou a kuriatkami. Ako príloha s k tomu vynikajúco hodia špecle.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Kuracie prsia na paprike

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180°C (160°C obehový vzduch). 
  2. Prichystáme janskú misu alebo pekáč a vymastíme maslom alebo olejom.
  3. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a rukami obalíme soľou, červenou paprikou a korením.
  4. Položíme do pripravenej misy.
  5. V panvici ohrejeme trošku oleja.
  6. Zelené cibuľky a papriku očistíme, nakrájame a hodíme do panvice.
  7. Pridáme cukor a trochu popražíme, kým paprika pustí šťavu.
  8. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky, paradajkový pretlak a kocku bujónu.
  9. Necháme podusit asi 2-3 min a podlejeme smotanou.
  10. Dochutíme korením, červenou paprikou a solou.
  11. Kuracie prsia zalejeme zeleninovou zmäsou a necháme v rúre zapiecť ca. 20-25 min.
  12. Podávame so zeleným šalátom a bagetou. Dobrú chuť!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Kvasené uhorky


Vy Poliaci k všetkému dávate kyslé uhorky! Toto mi raz povedala moja slovenská kolegyňa. Nie je to úplne pravda. Poliaci k všetkému dávajú… kvasené uhorky.

Aký je rozdiel? Klasické kyslé uhorky, ktoré poznáte aj na Slovensku, obsahujú ocot, bobkový list, cibuľu a sú zavárané. Poliaci ich nazývajú, podobne ako Francúzi – kornišony.

Kvasené uhorky sa zalieva osolenou horúcou vodou a necháva sa ich kysnúť. „Kvasáky“ získavajú svoju unikátnu chuť vďaka kyseline mliečnej. Kvasené uhorky sú základom mnohých tradičných, poľských jedál. Dokonca na ne môžete natrafiť aj na pizze. Najčastejšie ich Poliaci jedia ako niečo pod zub, hlavne k alkoholu. Zahryznite si kvasenú uhorku po vypití štamperlíka čistej, zmrazenej vodky a pokiaľ sa na druhý deň zobudíte s bolesťou hlavy, dajte si pohár kyslého nálevu z uhoriek. Lepší liek na opicu nenájdete!


 Postup

  1. Sklenenú nádobu, v ktorej budeme kvasiť uhorky, poriadne vymyjeme vriacou vodou.
  2. Na dne vyložíme lístky a kôpor.
  3. Vymyté uhorky natesno ukladáme vedľa seba. Medzi uhorky vkladáme tenké strúčiky chrenu a cesnak.
  4. Varíme vodu so soľou. Horúci nálev vlievame do pohára s uhorkami a poriadne zavrieme viečkom.
  5. Zalievame vodou tak, aby boli všetky uhorky prikryté vodou.
  6. Takto pripravené uhorky necháme stáť 5 až 7 dní. „Kvasáky“ môžu stáť na studenom mieste zhruba 1 rok.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Orechovo-mrkvová torta s čučoriedkami

Postup

  1. Okrúhlu formu na pečenie (Ø 24 cm) vymastíme a vysypeme múkou.
  2. Rúru predhrejeme na 175°C (160°C obehový vzduch).
  3. Orechy nadrobno nasekáme. Mrkvu ošúpeme a najemno nastrúhame.
  4. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vanilku, štipku soli a škoricu. Zalejeme olejom a premiešame. Postupne vmiešavame vajcia. Na konci pridáme do cesta nastrúhanú mrkvu a orechy.
  5. Hotové cesto vlejeme do formy a pečieme 1 ¼ hod (ku koncu skúsime špáratkom, či je cesto upečené). Eventuálne cesto po 50 min zakryjeme alobalom, aby cesto nezhorelo.
  6. Po upečení vyberieme z rúry a necháme poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc.
  7. 50 g šľahačkovej smotany necháme zovrieť a potom do nej vmiešame na drobno nasekanú bielu čokoládu.
  8. Necháme roztopiť a poriadne vychladnúť.
  9. Čučoriedky umyjeme.
  10. Limetu opláchneme horúcou vodou a kožu nastrúhame. Štavu vytlačíme.
  11. V miske trochu vyšľaháme zvyšok smotany (100 g) ale nie celkom do pevna. Pridáme mascarpone, Frischkäse, práškový cukor, vychladnutú čokoládovú hmotu, šťavu z limety. Všetko vyšľaháme mixérom, kým nevznikne tuhá masa.
  12. Vychladnutý a odstatý korpus prekrojíme 2x vodorovne.
  13. Prvú vrstvu potrieme marmeládou a krémom, prikryjeme druhou časťou korpusu.
  14. Pokračujeme s krémom.
  15. Do druhej vrsty krému dáme čerstvé čučoriedky (200 g) a prikryjeme tretím korpusom.
  16. Celú tortu zvonku potrieme zvyšným krémom a vrch ozdobíme zvyšnými čučoriedkami.
  17. Necháme v chladničke schladit minimálne 3 hodiny. Dobrú chuť!
Orechovo-mrkvová torta s čučoriedkami

Orechovo-mrkvová torta s čučoriedkami

 

Orechovo-mrkvová torta s čučoriedkami

Orechovo-mrkvová torta s čučoriedkami

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Kuskus šalát s mätovo-jogurtovou omáčkou


Tento jednoduchý a rýchly šalát s omáčkou sa vynikajúco hodí ako príloha ku grilovanému mäsu alebo rybe. Chutí však samozrejme aj samostatne.


Postup na šalát

  1. Kuskus s bujónom krátko povaríme, odstavíme a zo zavretou prikrývkou necháme postáť 10 min.
  2. Uhorku prekrojíme a odstránime kôstové vnútro a nakrájame na malé kocky.
  3. Papriky taktiež nakrájame na malé kocky.
  4. Zelenú cibuľku pokrájame na tenko.
  5. Petržlenovú vňať posekáme nadrobno.
  6. Potom, čo kuskus navrel, premiešame ho s paradajkovým pretlakom a olejom.
  7. Pridáme nakrájanú zeleninu, petržlenovú vňať , šťavu z citróna, sušenú papriku a dochutíme soľou a čiernym korením.
  8. Necháme postáť minimálne 30 min., eventuálne potom ešte dochutíme.

Postup na omáčku

  1. Mätu posekáme nadrobno, cesnak rozpučíme a pomiešame s jogurtom.
  2. Pridáme olej, citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením.
  3. Necháme postáť minimálne 10 min.
Kuskus šalát s mätovo-jogurtovou omáčkou

Kuskus šalát s mätovo-jogurtovou omáčkou

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0