Chocolate delice

  • 10 Ingred.
  • 772 x

Ingrediencie

  • nasekané opražené lieskové orechy (na korpus) 100 g
  • cukor na karamel (na korpus) 100 g
  • cereálne vločky pomrvené v rukách (na korpus) 150 g
  • smotana na šľahanie 33% alebo viac (na čok. krém- Chocolate delice:) 500 ml
  • vajcia (na čok. krém- Chocolate delice:) 2
  • kvalitná horká čokoláda, minimálne 60 percent kakaovej sušiny, nahrubo nasekanej.Osobne preferujem čokoládu z Lidlu BELAROM FINE DARK CHOCOLATE 74%, ktorá stojí v akcii 69centov 100g, čize best deal. (na čok. krém- Chocolate delice:) 340 g
  • cukor (na karamelové oriešky) 125 g
  • lieskovce ľahko opečené na suchej panvici
  • silná čierna káva - espresso ( na kávovú penu) 200 ml
  • želatína, namočená v studenej vode po dobu 10 minút. ( na kávovú penu) 1 list

 

coko004a

Chocolate delice od Raymonda Blanca

„Even the most complicated dish is not impossible to make.“ – Raymond Blanc

Tento recept som mierne upravil pretože dostať na slovenskom trhu double cream je nemožné. Taktiež je to úplne prvý koláč, ktorý som robil, a zvládol som ho, čize nie je vôbec tažké ho pripraviť a chutí výborne. Tohto Pána kuchára mám veľmi rád a je jedným z mojich vzorov, čo sa týka varenia a pečenia

Príprava

  1. Pre výrobu korpusu rozmixujeme lieskové oriešky s karamelizovaným cukrom v kuchynskom robote, kým nedosiahneme hladkú pastu. (Pozn. so svojím robotom som hladkú pastu ešte nedosiahol, no nikto sa na maličké kúsky orieškov ešte nesťažoval ☺ ). Pastu v malej rajnici na miernom ohni ohrejme..
  2.  Vložíme cereálne vločky a teplú pastu do misy, rukami premiesime dohromady až kým sa vločky s pastou nespoja.
  3.  Na plech si dáme papier na pečenie, teplú hmotu preložíme na plech a prekryjeme ďalším papierom. Valčekom hmotu rozvaľkáme a vrchný papier odstránime. Okrúhlu rafikovú formu, s priemerom 20cm, pretlačíme do cesta a zvyšky cesta z okrajov môžeme vtlačiť do formy.
  4. Formu s papierom na pečenie a korpusom dáme na 30 minút  (alebo kým ho budeme potrebovať) do chladničky.
  5. Medzitým v rajnici na miernom ohni zahrejme smotanu až do bodu varu.
  6. Kým smotana zovrie,  rozšľaháme vajcia v miske.
  7. Vzhľadom k tomu, že smotana je vriaca, prilievame ju do vajec pomaly, pričom zmes neustále šľaháme.
  8. Po vyšľahaní  vmiešame nakrájanú čokoládu a šľaháme, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nenaberie konzistenciu pudingu.
  9.  Vyberieme formu z chladničky a nalejeme do nej čokoládovy krém. Jemne ponatriasame strany formy, aby  došlo k uvoľneniu všetkých zachytených vzduchových bublín, potom povrch vyhladíme pomocou špachtle. V chladničke necháme vychladiť na 6-12 hodín, alebo do času, kým sa koláč bude servírovať.
  10. Karamelové lieskové orechy pripravíme tak, že  v panvici na miernom ohni, za občasného miešania, zahrejme krupicový cukor do zlatohneda. Karamel necháme mierne vychladnúť. (Pozn: karamel má správnu teplotu, keď  špáradlo po potiahnutí zanecháva na povrchu stopu.)
  11. Napichneme každý lieskový oriešok na hrubšie špáradlo a potom ponoríme do karamelu celé a takéto špáradlo zapichneme do lepiaceho tmelu, ktorý sme si pripravili na spodnú stranu skrine alebo poličky (Pozn. Mne osobne poslúžila špára medzi skrinkami).Takto karamel pekne odkvapkáva a vytvára chvost. (Pozn: Pod lieskové oriešky umiestnite plech alebo papier na pečenie.)
    IMG_20141123_154757_nopm_

  12. Lieskové orechy v karamele necháme vychladnúť a stvrdnúť po dobu najmenej 30 minút.
  13. Tesne pred podávaním zohrejme polovicu kávy v rajnici, ale neprivedieme ju k varu.
  14.  Namočenú želatínu vyžmýkame, pridáme ju do horúcej kávy a počakáme, kým sa úplne nerozpustí.
  15. Nalejeme zostávajúcu studenú kávu do misy a pridáme do nej horúcu kávu so želatínou. Metličkou dobre vyšľaháme, až sa zmes zmení na hustú penu.
  16. Pred servírovaním vyberieme formu za pomoci flambovacej pištole alebo horúceho noža. (Pozn. po 4 koláčoch som investoval do flambovacej pištole, je to jednoduchšie a vznikne krajší okraj)
  17. Na tanier nanesieme penu z espressa a položime cez ňu koláč a dozdobíme orieškom v karamele.Dobrú chuť!IMG_20141123_160745

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Vytlačiť recept

Jeden komentár.

  1. Ciiii, si to vytunil s kávovu penou! Paráda. Inak, ja som si to totálne zľahčila a robím korpus jak na cheescake a už len tú čokoládovú hmotu a je to ohromne rýchle. Občas tam šmarím nejaké ovocie. Hotové je to za desať minút. Mi to príde ako najrýchlejší najlepší čoko dezert ever.

Ako sa Vám to páči?