Ingrediencie
- nasekané opražené lieskové orechy (na korpus) 100 g
- cukor na karamel (na korpus) 100 g
- cereálne vločky pomrvené v rukách (na korpus) 150 g
- smotana na šľahanie 33% alebo viac (na čok. krém- Chocolate delice:) 500 ml
- vajcia (na čok. krém- Chocolate delice:) 2
- kvalitná horká čokoláda, minimálne 60 percent kakaovej sušiny, nahrubo nasekanej.Osobne preferujem čokoládu z Lidlu BELAROM FINE DARK CHOCOLATE 74%, ktorá stojí v akcii 69centov 100g, čize best deal. (na čok. krém- Chocolate delice:) 340 g
- cukor (na karamelové oriešky) 125 g
- lieskovce ľahko opečené na suchej panvici
- silná čierna káva - espresso ( na kávovú penu) 200 ml
- želatína, namočená v studenej vode po dobu 10 minút. ( na kávovú penu) 1 list
Chocolate delice od Raymonda Blanca
„Even the most complicated dish is not impossible to make.“ – Raymond Blanc
Tento recept som mierne upravil pretože dostať na slovenskom trhu double cream je nemožné. Taktiež je to úplne prvý koláč, ktorý som robil, a zvládol som ho, čize nie je vôbec tažké ho pripraviť a chutí výborne. Tohto Pána kuchára mám veľmi rád a je jedným z mojich vzorov, čo sa týka varenia a pečenia
Príprava
- Pre výrobu korpusu rozmixujeme lieskové oriešky s karamelizovaným cukrom v kuchynskom robote, kým nedosiahneme hladkú pastu. (Pozn. so svojím robotom som hladkú pastu ešte nedosiahol, no nikto sa na maličké kúsky orieškov ešte nesťažoval ☺ ). Pastu v malej rajnici na miernom ohni ohrejme..
- Vložíme cereálne vločky a teplú pastu do misy, rukami premiesime dohromady až kým sa vločky s pastou nespoja.
- Na plech si dáme papier na pečenie, teplú hmotu preložíme na plech a prekryjeme ďalším papierom. Valčekom hmotu rozvaľkáme a vrchný papier odstránime. Okrúhlu rafikovú formu, s priemerom 20cm, pretlačíme do cesta a zvyšky cesta z okrajov môžeme vtlačiť do formy.
- Formu s papierom na pečenie a korpusom dáme na 30 minút (alebo kým ho budeme potrebovať) do chladničky.
- Medzitým v rajnici na miernom ohni zahrejme smotanu až do bodu varu.
- Kým smotana zovrie, rozšľaháme vajcia v miske.
- Vzhľadom k tomu, že smotana je vriaca, prilievame ju do vajec pomaly, pričom zmes neustále šľaháme.
- Po vyšľahaní vmiešame nakrájanú čokoládu a šľaháme, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nenaberie konzistenciu pudingu.
- Vyberieme formu z chladničky a nalejeme do nej čokoládovy krém. Jemne ponatriasame strany formy, aby došlo k uvoľneniu všetkých zachytených vzduchových bublín, potom povrch vyhladíme pomocou špachtle. V chladničke necháme vychladiť na 6-12 hodín, alebo do času, kým sa koláč bude servírovať.
- Karamelové lieskové orechy pripravíme tak, že v panvici na miernom ohni, za občasného miešania, zahrejme krupicový cukor do zlatohneda. Karamel necháme mierne vychladnúť. (Pozn: karamel má správnu teplotu, keď špáradlo po potiahnutí zanecháva na povrchu stopu.)
- Napichneme každý lieskový oriešok na hrubšie špáradlo a potom ponoríme do karamelu celé a takéto špáradlo zapichneme do lepiaceho tmelu, ktorý sme si pripravili na spodnú stranu skrine alebo poličky (Pozn. Mne osobne poslúžila špára medzi skrinkami).Takto karamel pekne odkvapkáva a vytvára chvost. (Pozn: Pod lieskové oriešky umiestnite plech alebo papier na pečenie.)
- Lieskové orechy v karamele necháme vychladnúť a stvrdnúť po dobu najmenej 30 minút.
- Tesne pred podávaním zohrejme polovicu kávy v rajnici, ale neprivedieme ju k varu.
- Namočenú želatínu vyžmýkame, pridáme ju do horúcej kávy a počakáme, kým sa úplne nerozpustí.
- Nalejeme zostávajúcu studenú kávu do misy a pridáme do nej horúcu kávu so želatínou. Metličkou dobre vyšľaháme, až sa zmes zmení na hustú penu.
- Pred servírovaním vyberieme formu za pomoci flambovacej pištole alebo horúceho noža. (Pozn. po 4 koláčoch som investoval do flambovacej pištole, je to jednoduchšie a vznikne krajší okraj)
- Na tanier nanesieme penu z espressa a položime cez ňu koláč a dozdobíme orieškom v karamele.Dobrú chuť!
Ciiii, si to vytunil s kávovu penou! Paráda. Inak, ja som si to totálne zľahčila a robím korpus jak na cheescake a už len tú čokoládovú hmotu a je to ohromne rýchle. Občas tam šmarím nejaké ovocie. Hotové je to za desať minút. Mi to príde ako najrýchlejší najlepší čoko dezert ever.