SONY DSC

Škoricový trhací chlebík

  • 190 min
  • 10 Ingred.
  • 1078 x

Ingrediencie

  • hladká múka 375g
  • kryštálový cukor 50g
  • sušené droždie 1 balíček
  • soľ štipka
  • maslo 120g
  • mlieko 125ml
  • vajcia 2
  • vanilkový extrakt 1 lyžička
  • hnedý cukor 150g
  • škorica 2 lyžičky

Prvýkrát som sa s týmto receptom stretla na stránke Joy Wilson a odvtedy má táto škoricou voňajúca dobrota u nás svoje stále miesto. Podeľte sa o ňu aj vy so všetkými, ktorých máte radi.

Príprava

  1. V mise si zmiešame približne dve tretiny múky, sušené droždie, kryštálový cukor a soľ.
  2. V malom hrnci zahrejeme mlieko a 60g masla  až kým sa maslo nerozpustí. Stiahneme z tepla a pridáme vanilkový extrakt. Necháme chvíľu schladnúť a prilejeme k suchej zmesi. Premiešame.
  3. Pridáme vajcia a miešame, až kým sa nezačlenia do cesta. Prisypeme zvyšnú múku a vypracujeme cesto. Cesto je pred kysnutím dosť lepkavé, ale nepridávame viac múky, má také byť.
  4. Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca hodinu nakysnúť. Po vykysnutí ho môžeme odložť na noc do chladničky a spracovať nasledujúci deň.
  5. Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, preložíme ho na pomúčenú dosku, zľahka premiesime a vyvaľkáme na veľkú placku.
  6. Druhú polovicu masla (60g) pomaličky rozpustíme až do mierneho zhnednutia a rozvaľkané cesto ním potrieme. Posypeme hnedým cukrom, ktorý sme zmiešali so škoricou.
  7. Cesto pokrájame na asi 7cm široké pásy, ktoré poukladáme na seba a následne rozkrojíme na štvorce. Vkladáme do formy vyloženej papierom na pečenie pekne vedľa seba, ako knihy do police. (Rovnaký postup ako pri bylinkovom chlebe)
  8. Naplnenú formu necháme ešte asi hodinu odpočívať, ak by sme chlebík piekli hneď, bol by tuhý. Po druhom nakysnutí vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme 30 – 40 minút.
  9. Podávame ešte v ten istý deň.

Vytlačiť recept