rol

Kuracia roláda

  • 120 min
  • 7 Ingred.
  • 1224 x

Ingrediencie

  • odkostené kurčatá 2
  • šunka
  • plátky syra
  • horčica
  • soľ
  • čierne korenie
  • rôzne plnky pozri v úvode

Kuracia roláda je parádne jedlo na všetky príležitosti. Jednoduché, rýchle, nakrájané vyzerá veľmi efektne nielen na slávnostný stôl, ale nastudeno aj na výlet či party. Má jedinú chybu – musíte vedieť odkostiť kura vcelku. Ja na to používam nástroj, ktorý je po ruke – manžela. Vy si môžete pozrieť video, podľa ktorého sa to naučil aj môj muž a keď sa mu úplne nevydarí, vždy to viete zachrániť  – diery zaplátate napríklad šunkou. Rolády robím vždy najmenej dve, pretože nás je veľa a plnky obmieňam podľa toho, čo mám v chladničke, alebo na čo máme chuť. Základ je však vždy rovnaký – celé kura nasoľte, posypte čerstvo zomletým korením a potrite horčicou.

Ako plnka sa hodí napríklad:
klobása
varené vajíčka
praženica s hrachom
dusené hríby na cibuľke
dusené kuracie pečienky
baby karotienka na masle
brokolica na pare s trochou masla
rôzna dusená zelenina
dusený mangold na cesnaku

Príprava

  1. Vykostené kura v celku posolíme, posypeme čiernym korením a potrieme horčicou.
  2. Zvyčajne ešte vždy po celom kuse mäsa poukladám plátky šunky a syra a až potom vkladám plnku. Keď vám náhodou manžel kúpi syr vcelku, pokojne nastrúhajte hrubšiu vrstvu.
  3. Pri príprave týchto rolád som v jednej použila praženicu s hrachom a v druhej klobásu s varenými vajíčkami.
    

  4. Opatrne zmotajte a so zväzovaním sa veľmi netrápte, nemusí to byť ako od šéfkuchára. Ak nemáte potravinovú niť, môže byť aj obyčajná biela. Vždy zviažem najprv jeden koniec a potom opatrne obmotávam, príliš nesťahujte. Netreba na to žiadnu zručnosť, len sa snažte, aby sa vám roláda nerozpadla.
  5. Preložte na plech, dajte olej, podlejte trochou vody, prikryte alobalom.
  6.  Pečte pri 200 stupňoch hodinu.
  7. Ja si pripravím v miske korenie – napr červenú papriku, korenie, štipku kari, dám dve lyžice výpeku a lyžicu medu, potriem rolády a až potom dopekám –  aspoň 20 minút odokryté, aby sa urobila kôrka.

Vytlačiť recept

3 komentáre

  1. igurman – tak tu plnku s pečienkami určite vyskúšam, ďakujem za tip.
    Pán Gubík, ďakujem za ďalšie video.

    Jana Čevelová 23. januára 2016 at 18:08

Ako sa Vám to páči?