Čínske cestoviny s tofu a brokolicou

  • 20 min
  • 14 Ingred.
  • 700 x

Ingrediencie

  • tofu syr 180 g
  • brokolica 1 ks
  • čínske cestoviny (napr. soba) 80 g
  • mrkva 2 ks
  • červená paprika 1 ks
  • cibuľa 1 ks
  • cesnak 1 strúčik
  • kešu oriešky 2 PL
  • repkový alebo sezamový olej 2 PL
  • sójová omáčka 4 PL
  • voda 4 PL
  • arašídové maslo 1 PL
  • hnedý cukor 1 PL
  • citrónová šťava z polovice

Prednedávnom som dostal spätnú väzbu, že na VARME.SK by sa zišli recepty pre vegetariánov a preto dnes by som Vám chcel ponúknuť rýchly ázijský obed, ktorého hlavným hrdinom je sójový syr tofu.

Tofu som prvýkrát spoznal počas môjho minuloročného pobytu v Japonsku. Základnou črtou tofu je jemná chuť a preto sa často tento tvaroh pridáva ako príloha k okoreneným jedlám. Tofu sa predovšetkým podáva ako náhrada mäsa, ale Japonci dokonca dokážu z neho pripraviť aj veľmi chutnú zmrzlinu.

Toto jedlo si môžete modifikovať pridávaním a odoberaním jednotlivých surovín. Pripravte si svoj obľúbený variant a považujte tento recept jedine za inšpiráciu.

Príprava

  1.  Brokolicu rozdelíme na menšie časti a uvaríme v osolenej vode.
  2.  Cestoviny uvaríme podľa pokynov na obale. Vo väčšine prípadov ich stačí zaliať vriacou vodou a nechať cca 3-5 minút.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak na plátky.
  4. Očistené mrkvy ostrúhame škrabkou, papriku a tofu syr nakrájame na kocky.
  5. Zo sójovej omáčky, vody, arašidového masla, citrónovej šťavy a cukru pripravíme omáčku. Všetky ingrediencie vložíme do menšieho hrnca a necháme variť do momentu, kým sa všetko nerozpustí.
  6. Na rozohriaty olej dávame po poradí: cibuľu, cesnak, tofu, mrkvu, brokolicu, papriku. Energicky miešame a varíme 3 minúty.
  7.  Vlievame skôr pripravenú omáčku. Na koniec vkladáme cestoviny a oriešky a necháme spolu variť cca 1 minútu.

Vytlačiť recept