Ingrediencie
- Mletá káva 1 čl
- Cukor 1 čl
- Voda 1 pohár
- Džezva
Úvod
Turecká káva symbolizuje tureckú spoločnosť. Má intenzívnu arómu, rovnako ako sú intenzívne pocity v tureckej kultúre. Podávaná je so zrnkami, aby ste videli, čo je vo vnútri.
Zdôrazňuje sa ňou to, ako veľmi si vážime každého hosťa. Podáva sa v špeciálnych kávových šálkach fincan a s trochou cukrovinky lokum, aby sme prejavili to, ako si hosťa ctíme.
Nikdy sa nepodáva ako príloha k dezertu, pretože jej rola nie je vedľajšia, ale hlavná.
Viaže sa k nej staré príslovie:
„Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır“
Ak bola niekomu podávaná šálka takejto kávy, je hostiteľovi zaviazaný na štyridsať rokov. Znamená to, že hostiteľ bude rešpektovaný, ctený a budú si ho dlho pamätať pre jeho štedrosť.
Postup
- Nasypeme mletú kávu a cukor do džezvy
- Prilejeme vodu a zamiešame
- Džezvu pomaly zahrievame, až kým sa neobjaví pena na povrchu
- Kávovú penu zlejeme do šálky
- Džezvu opäť pomaly zahrievame
- Keď káva začne vrieť, nalejemu ju do šálky a podávame.
Turecká káva sa podáva horúca s cukrovinkou lokum alebo kúskom čokolády.
Džezva
Je najčastejšie medená nádoba s dlhou rúčkou na varenie tureckej kávy.
Lokum
Alebo „turecké potešenie“, je cukrovinka. Skladá sa zo škrobu, cukru a roznych iných prísad.
takto ju pripravujeme aj my, len dávame menej cukru a niekedy škoricu, inokedy kardamón…:)
Ano, kludne mozes pridat alebo ubrat cukor podla chuti. Moj recept je s priemernym mnozstvom.
Konkretne u nas v Istanbule sa do kavy nepridavaju ine ingrediencie 🙂