Ingrediencie
- polohrubá múka 1 kg
- mlieko
- vajcia 3
- droždie
- cukor
- oškvarky
- cesnak
Na Záhorí sa robí najlepšia fazuľová polievka – teda, samozrejme, ja ako Záhoráčka som o tom presvedčená. Hustá, so širokými rezancami a údeným. Taká, že v nej „užica“ stojí. A keďže sa dávala ako hlavné jedlo, robí sa k nej posúch z kysnutého cesta, aby ste sa poriadne najedli. U nás bol vždy naslano, ale napríklad o 20 kilometrov ďalej aj sladký – teda s ovocím. Prekvapilo ma to a musím sa priznať, že som to nikdy ani neskúsila, ale naše deti nemali u babky žiadny problém sa ním natlačiť.
Posúch – alebo u nás osúch – je hojne posolený a s oškvarkami a cesnakom sa skutočne nešetrí. A netvárte sa, že je nezdravý. Je, no a čo. Veď celý plech aj tak nezjete a zhrešiť nemusíte iba pri veterníku.
Príprava
- Droždie si nechajte chvíľu namočené vo vlažnom mlieku s lyžicou cukru pokým nenabobtná.
- Múku, trochu soli, trochu cukru, kvások a vlažné mlieko poriadne vymiešajte na polotuhé cesto. Miešajte varechou, pokým nie je vláčne a vyzerá nadýchane. Jednoducho, pokým sa vám nepáči 🙂
- Posypte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte vykysnúť.
- Keď asi tak o dve tretiny zväčší svoj objem, prelejte do vymasteného plecha – buď hlbšieho a menšieho – budete mať osúch vyšší, alebo plytšieho a väčšieho.
- Potrite rozpusteným maslom alebo olejom, nasypte oškvarky, lisovaný cesnak a osoľte.
- Upečte. ( cca 60 min pri 180°)
Oškvarkov aj cesnaku dajte koľko sa vám páči.
A pokojne si k nemu navarte aj takúto fizolovú, ale chutí aj len tak – na posedenie k pivu či vínu.
Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím