Ingrediencie
- kuracie pečienky 500 g
- smotana na šľahanie 100 ml
- maslo
- rozmarín - alebo bylinky aké máte radi. Môžete pridať oriešky, sézamové semienka, poprípade chilli papričku, ak máte radi pikantné
- čierne korenie
- borievky
- cibuľa
- cesnak
- soľ
Májka v žltej konzerve, skvelý chlieb a to všetko v modrom chlebníku. To je jedna z mnohých spomienok na detstvo v socialistickom Československu. Milovala som ju. Áno, neskôr som počúvala hororové príbehy brigádnikov z mäsokombinátu, ako do nej mleli nielen svinské chvosty, chrupavky, ale aj potkanov a myši, ktoré tam spadli cestou na exkurzii po prevádzke. Potom som ju celé roky nejedla, až retro spomienková reklama s Bolkom Polívkom ma prinútila si ju kúpiť. Nuž, ale nebolo to ono.
Tak som si ju vyskúšala urobiť sama, zmixovala som viacero overených receptov, až som sa dopracovala k vlastnému. Ja ju robím z kila kuracích pečienok, pretože z menšieho množstva by sa ku mne toho zrejme veľa nedostalo.
Úplne najlepšie chutí natretá na domácom kváskovom chlebe. Recept pridám čoskoro.
Príprava
- Na masle opražíte cibuľu do sklovita, pridáte umyté pečienky a duste pod pokrievkou. Stačí ich nakrájať na hrubšie kúsky, pretože potom ich budete mixovať.
- Pridajte cesnak, bylinky, korenie aj borievky, osoľte, až keď budú takmer hotové.
- Zoberte tyčový mixér, rozmixujte na hladkú hmotu a počas toho pridávajte sladkú smotanu. Na zjemnenie môžete pridať plátok masla.
- Maslo však využite aj na konzerváciu. Paštétu naplňte do pohárov alebo nádob a roztopené maslo nalejte navrch. Nechajte stuhnúť.
super!!!