mangold1

Zapečený mangold s paradajkami a mozzarellou

  • 55 min
  • 7 Ingred.
  • 528 x

Ingrediencie

  • mangold množstvo si prispôsobte podľa vašej chute a počtu ľudí
  • paradajky
  • mozzarella (pokojne použite aj fetu, syr s plesňou, alebo aký máte doma)
  • olivový olej
  • lisovaný cesnak
  • soľ
  • korenie

S mangoldom som sa prvýkrát stretla pred rokmi v Chorvátsku, kde ho volajú blitva. Už skoro na jar v záhradách z červenej zeme vykúkajú obrovské zelené listy, ktoré vyzerajú ako listy cukrovej repy. Chorváti ich dávajú ako prílohu k zemiakom – zvyčajne obvarené, scedené, zaliate olivovým olejom a s cesnakom. Ja ho podávam buď takto, alebo ho obvarím – najprv stopky a potom pridám zeleň – a pridám do uvarených zemiakov, dosolím, pridám maslo a mierne poštuchám a premiešam.

U nás mangold kúpite skôr sporadicky. Ja si ho pestujem na záhrade – vysievam na jar do miniatúrneho skleníka a potom presádzam. Vždy olamujete väčšie listy a z jeho stredu vyrastajú stále nové až do prvých mrazov. Posledné roky nechám vždy dva korene, ktoré už veľmi skoro na jar, v čase, keď sa špenát len prediera zo zeme, vyženú prvé listy, ktoré môžete hneď uvariť. Potom však už ide mangold veľmi rýchlo do kvetu (často je vysoký aj 1,5 metra). Medzitým je však už špenát a po ňom prvý čerstvý mangold. Faktom je, že na konci sezóny je už rodina mangoldu prejedená, a tak časť úrody obvarím, nechám vychladnúť a dám do mrazničky. Potom už spracovávam rovnako ako čerstvý.

Príprava

 

  1. Umyjeme listy mangoldu, môžete použiť aj stopky, uložíme do zapekacej misy alebo do plechu,
  2. Rozložíme paradajky – môžu byť aj cherry – ja som použila červené aj žlté.
  3. Natrháme a rozložíme aj mozzarellu
    mangold
  4. Osolíme, pridáme lisovaný cesnak a posypeme čiernym mletým korením, pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Prikryjeme alobalom a dáme na 30 minút do rúry na teplotu cca 200 stupňov.
  6. Po polhodine odokryjeme a dopečieme.

Vytlačiť recept