kapor1

Údený kapor na šaláte z pečených zemiakov s kurkumovou mayo

  • 45 min
  • 11 Ingred.
  • 339 x

Ingrediencie

  • Údený kapor (pozri v texte)
  • zemiaky
  • mladá cibuľka
  • ligurček
  • vajíčko 1
  • olej 250 ml
  • citrónova šťava z 1/2
  • stúčik cesnaku ( nemusí byť) 1
  • kurkuma cca 1 lyžička
  • soľ
  • najemno mleté biele korenie

Tento recept vznikol ako moja alternatíva k podľa mňa dosť nechutnému jedlu, ktoré sa z nejakých podivných príčin stalo v 20. storočí vianočným bestsellerom – vyprážanému kaprovi so zemiakovým šalátom. Vyprážať mastnú rybu ako kapor je ako vyprážať v bahne marinovanú slaninu. A žiadne techniky na odstránenie bahnovej chuti, či aj kvalitný kapor prečistený v sádkach s tvrdou čerstvou vodou, nezmenia fakt, že výsledkom bude nie príliš chutné jedlo mľandravej konzistencie. Vyprážanie je proste technika vhodná najmä na chudé mäsá. Historicky sa zvykol kapor piecť na šalvii, víne, zemiakoch a cibuli či slanine alebo restovať na mlynára no a údenie rýb patrilo k trhovníckemu folklóru, lebo sa tak výrazne predlžovala ich životnosť.

Príprava

Údený kapor

Alebo iná údená ryba, nie však makrela z obchodu. Ja si údim vlastné ryby – postup nájdete v samostatnom recepte. Pre Bratislavčanov a okolie sa dajú kúpiť originál údené ryby napríklad v Stupave na Jánošíkovom rybníku.

Kurkumová Mayo

  1. Do misky si vyklopíme žĺtok.
  2. Nastrúhame strúčik cesnaku.
  3. Vytlačíme šťavu z polky citrónu.
  4. Pridáme soľ, korenie a kurkumu (kurkumy cca za lyžičku).
  5. Rozmiešame so žĺtkom ručným šľahačom.
  6. Pridáme pár kvapiek oleja a dobre rozmiešame.
  7. Potom za intenzívneho šľahania pomaly prilievame olej až kým nezískame hustú vysoko viskóznu majonézu –celé by to malo trvať cca minútuPri miešaní dbajte na to, aby aj vajíčko aj olej boli izbovej teploty.

Šalát

  1. Zemiaky nakrájané podľa vášho vkusu na kocky či plátky dáme variť v slanej vode kým nebudú stredne uvarené.
  2. V teplovzdušnej rúre ich opečieme na olejom zakvapnutom papieri na pečenie, tak aby boli aspoň na jednej strane dohneda.
  3. Na drobno si nasekáme cibuľku a ligurček.
  4. Zemiaky necháme trochu vychladnúť, nie však úplne a za tepla ich zalejeme majonézou pridáme cibuľku a ligurček a ideálne rukami premiešame.
  5. Kapra podávame za tepla (stačí prehriať v rúre) na vlažnom šaláte alebo za studena na studenom.

Vytlačiť recept