Turecká káva

Turecká káva

  • 15 min
  • 4 Ingred.
  • 615 x

Ingrediencie

  • Mletá káva 1 čl
  • Cukor 1 čl
  • Voda 1 pohár
  • Džezva

Úvod


Turecká káva symbolizuje tureckú spoločnosť. Má intenzívnu arómu, rovnako ako sú intenzívne pocity v tureckej kultúre. Podávaná je so zrnkami, aby ste videli, čo je vo vnútri.

Zdôrazňuje sa ňou to, ako veľmi si vážime každého hosťa. Podáva sa v špeciálnych kávových šálkach fincan a s trochou cukrovinky lokum, aby sme prejavili to, ako si hosťa ctíme.

Nikdy sa nepodáva ako príloha k dezertu, pretože jej rola nie je vedľajšia, ale hlavná.

Viaže sa k nej staré príslovie:
„Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır“
Ak bola niekomu podávaná šálka takejto kávy, je hostiteľovi zaviazaný na štyridsať rokov. Znamená to, že hostiteľ bude rešpektovaný, ctený a budú si ho dlho pamätať pre jeho štedrosť.


Postup

  1. Nasypeme mletú kávu a cukor do džezvy
  2. Prilejeme vodu a zamiešame
  3. Džezvu pomaly zahrievame, až kým sa neobjaví pena na povrchu
  4. Kávovú penu zlejeme do šálky
  5. Džezvu opäť pomaly zahrievame
  6. Keď káva začne vrieť, nalejemu ju do šálky a podávame.

Turecká káva sa podáva horúca s cukrovinkou lokum alebo kúskom čokolády.

Turecká káva

Turecká káva

Džezva

Je najčastejšie medená nádoba s dlhou rúčkou na varenie tureckej kávy.

Lokum

Alebo „turecké potešenie“, je cukrovinka. Skladá sa zo škrobu, cukru a roznych iných prísad.

Vytlačiť recept