Špagety s krevetami a paradajkami

  • 40 min
  • 16 Ingred.
  • 2372 x

Ingrediencie

  • uvarené špagety 250 g
  • veľké krevety 12 a viac
  • čerstvé cherry paradajky 8
  • krájané paradajky v konzerve 1 konzerva
  • cibuľa 1
  • cesnak 2 strúčiky
  • červené víno 1 dcl
  • čerstvá bazalka
  • rukola
  • citrón
  • parmezán
  • med
  • maslo
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Raz za čas dostenem strašnú chuť na špagety. Dlho dlho nič a zrazu to na mňa príde. Tentokrát sa mi to stalo cestou na nákup do Lidlu. Keď som vošiel dnu, zbadal som chladené krevety. Neboli síce čerstvé (tie by boli ideálne), len také klasické obvarené, ale itak nezvyk na košické pomery. Špagety, paradajky, krevety a davaj do kuchyne.

Jedna dôležitá rada – s krevetami opatrne, variť prudko a rýchlo.  Aj čerstvé a duplom tie obvarené. Inak krevety príliš stvrdnú.

Príprava

  1. Krevety opláchneme, očistíme. 1-2ks si necháme celé, nešúpeme.
  2. Na troche masla a olivovom oleji si osmahneme nadrobno nakrájanú stredne veľkú cibuľu, pridáme posekaný cesnak a pol. lyž medu. Po krátkej chvíli do zmesi srkneme trochu červeného vína, premiešame. Pridáme na polovičky nakrájané cherry paradajky. Osolíme, okoreníme. Po chvíli pridáme aj tie krájané z konzervy. Povaríme na miernom ohni. Sem tam premiešame. Ku koncu pridáme nasekanú čerstvú bazalku, dosolíme.
  3. Špagety, ak sú skoro “al dente”, priamo z vody pinzetou preložíme do omáčky, ideálne tak, aby sa v nich zachytilo aj trochu vody.
  4. Na ďalšej rozohriatej panvici si rozpustíme plátok masla s olivovým olejom. Pridáme krevety aj tie neočistené a trošku nasekaného cesnaku. Zprudka ich osmahneme. Osolíme, pokvapkáme citrónom a pinzetou rovno prekladáme do panvice s cestovinou a omáčkou. Tie neočistené môžeme osmahnúť trochu dlhšie, nech je na nich vidno , že sa trošku pripiekli. Dôležité je aby toto celé prebiehalo súčasne a rýchlo na prudkom ohni.
  5. Neošúpané krevety si dáme nabok, do panvice v ktorej sme opekali krevety, prskneme trochu vody z cestoviny a celé to vylejeme do špagiet s omáčkou. Poriadneme premiešame.
  6. Do hlbokého taniera pripravíme rukolovú postielku a na stred uložime cestovinu s omáčkou a krevetami. Na vrch ako ozdobu použijeme celú krevetu, česrstvú bazalku a parmezán. Na stôl ku každej porcii položíme malú misku s vodou, kockou ľadu a plátkom citróna – na umytie prstov po očistení celej krevety, tzv. Finger bowl.


Vytlačiť recept