sisky

Šišky

  • 90 min
  • 7 Ingred.
  • 1007 x

Ingrediencie

  • polohrubá múka 1kg
  • kryštálový cukor 1 PL
  • soľ štipka
  • vajíčka 2
  • citrónová kôra
  • rum 3 PL
  • vlažné mlieko cca 2dcl

Šišky zo zásady robím len vo fašiangovom čase, pretože by sme ich dokázali jesť stále. Zdravé nie sú ani trochu, ale zato sú fantastické. Ja ich robím z kila múky, čiže veľa, ale vy si recept upravte podľa počtu osôb.

Príprava

  1. Na kvások si zohrejte mlieko s cukrom, nesmie byť horúce, ale malo by byť vlažné, rozmrvte kocku kvasníc a počkajte približne 5 minút než nabobtná.
  2. Do veľkej misy (ja to kilo múky sypem do vajdlína po starenke) vsypte múku, dajte vajcia, soľ, cukor, rum, kôru a pripravený kvások. Podľa potreby dolievajte vlažné mlieko. Cesto nemá byť úplne tekuté, ale ani pevné. Treba ho miesiť, pokým nerobí bublinky, ale najmenej aspoň 15 minút intenzívne.
  3. Keď je vymiesené, posypte ho ešte múkou, aby sa keď bude kysnúť úplne neprilepilo na steny misy, prehoďte cez misu čistú utierku a dajte kysnúť na teplé miesto. Ja si zvyčajne jemne zohrejem rúru, vypnem ju a vložím misu.
  4. Cesto by malo zväčšiť svoj objem o sto percent, u mňa je to plný vajdlín.
  5. Poriadne si pomúčte dosku alebo pracovnú dosku, vylejte nakysnuté cesto, jemne rozvaľkajte na hrúbku asi dva centimetre, vezmite si pohár, podľa toho, aké veľké šišky chcete. Pohár vždy namočte do múky, aby sa vám cesto nelepilo na okraje a vykrajujte.
  6. Šišky vkladajte do rozpáleného oleja, pozor, pôjde to veľmi rýchlo, tak aby sa vám nepripálili.
  7. Vyberajte na obrúsok a podávajte, ako vám chutí. Naše boli s vlastným broskyňovým džemom.

Vytlačiť recept