Sarmice zo špenátových listov

Sarmice zo špenátových listov

  • 60 min
  • 14 Ingred.
  • 603 x

Ingrediencie

  • List špenátu 30 ks
  • Mleté mäso 600 g
  • Mrkva 1 ks
  • Polouvarená ryža 60 g
  • Strúčik cesnaku 3 ks
  • Vajce 2 ks
  • Hladká múka 3 lyžičky
  • Mlieko 4 dl
  • Voda 3 dl
  • Sladká paprika
  • Čierne korenie
  • Soľ
  • Olej
  • Biely jogurt 1 ks

Sarma pochádza zo slova sarmak, čo znamená „zabaliť“ alebo „zrolovať“.

Rozšírená je na Balkáne, v Strednej Európe a Blízkom východe.

V Srbsku sa podáva pri rodinných príležitostiach, oslavách narodenín, ale aj počas Vianoc a Veľkej noci.


 

  1. V troške oleja osmažíme cibuľu, mrkvu nakrájanú na čo najjemnejšíe kocky a pridáme mäso.
  2. Keď je mäso osmažené, pridáme korenie, polouvarenu ryžu a nadrobno nasekaný cesnak.
  3. Necháme vychladnúť, potom pridáme vajcia, aby sa zmes spojila.
  4. Listy špenátu umyjeme, nožíkom odstránime hlavnu žilku, aby sa nam lepšie točilo. Potom listy sparíme.
  5. Balíme tak, že na najširšiu časť lista dáme lyžičku zmesy, preložíme bočné strany a točíme do konca listu.

    Sarmice zo špenátových listov

    Sarmice zo špenátových listov

  6. Sarmice skladáme v rade do zapekacej misy (na dno dame trochu oleja).
  7. Pripravíme omáčku: múku osmažíme na oleji, pridáme mlieko, vodu, korenie a necháme prevrieť.
  8. Hotovou omáčkou prelejeme sarmice.

    Sarmice zo špenátových listov

    Sarmice zo špenátových listov

  9. Sarmice pečieme v trúbe na 180 stupnov cca 30 min.
  10. Hotové podávame s bielym jogurtom.

Vytlačiť recept