sarlotka1

Šarlotka

  • 90 min
  • 9 Ingred.
  • 1167 x

Ingrediencie

  • hladká múka 500 g
  • kypriaci prášok 1 čajová lyžička
  • cukor 240 g + 10 čajových lyžičiek
  • studené maslo 250 g
  • vajcia 4
  • jablká 2 kg
  • vanilkový cukor 2 balíčky
  • škorica 1 lyžička
  • hrozienka 50 g

Úvod

Šarlotka je klasický jablkový koláč. Prvú šarlotku upiekol Marie-Antoine Carême. Tento zákusok mala veľmi rada Šarlota (Charlotte) Alexandra Fiodorovna, manželka cára Mikuláša I. a s najväčšou pravdepodobnosťou bola táto pruská panovníčka inšpiráciou pre francúzskeho šéfkuchára. Šarlotku dnes nájdete v každej dobrej poľskej kaviarni. Upečený koláč skvelo chutí s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou. Samorejme najlepšiu šarlotku robila moja babka, ale s každým pokusom sa pomaly blížim k ideálu.

Príprava

  1. Jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kusy a spolu s 10 lyžičkami cukru a vanilkovým cukrom opražíme v hlbokom hrnci, do momentu kým nepustia šťavu. Pridáme hrozienka a škoricu.
  2.  Na dosku preosejeme múku a kypriaci prášok. Pridáme 200 g cukru, vanilkový cukor a maslo. Všetko nasekáme nožom. Pridáme 3 žĺtka a 1 celé vajce, spracujeme rukami a rozdelíme na dve časti.  Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 1 hodinu v chladničke.
  3. Prvú časť cesta rozvaľkáme a preložíme na plechu 36×26 cm, vyloženú papierom na pečenie.
  4. Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
  5. 3 bielka vyšľaháme do tuha a pridáme 40 g cukru
  6. Na cesto dáme jablká a potom vyšľahané bielka.
  7. Na bielka dáme druhú časť rozvaľkaného cesta, resp. cesto môžeme zostrúhať na strúhadle.
  8. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 1 hodinu.

Vytlačiť recept