rolada1

Roláda

  • 30 min
  • 7 Ingred.
  • 1026 x
  • Porcie 10-12
  • Príprava 20 min
  • Varenie 10 min
  • Chod
  • Svetová kuchyňa
  • Náročnosť

Ingrediencie

  • bielok 6
  • žĺtok 6
  • práškový cukor 6 PL
  • olej 3 PL
  • prášok do pečiva 1 bal.
  • polohrubá múka 6 PL
  • soľ štipka

Vyskúšala som viacero receptov na dobré cesto na roládu – teda také, ktoré sa pri rolovaní nebude lámať, bude jemné a najmä rozplývavé. Bonusom k tomuto receptu je, že je to rýchle a jednoduché. Ja vždy robím rovno dve a každú inú. Pridávam recept na jednu dávku, ja si ju vždy zvýšim – nie dvakrát, ale len o dve tretiny. To množstvo stačí na dve rolády.

Príprava:

  1. Najprv vymiešajte bielka so štipkou soli na sneh, keď už bude takmer hotový, postupne za stáleho mixovania pridávajte po lyžiciach cukor.
  2. Keď je sneh tuhý, po jednom postupne pridávajte už na nižších otáčkach žĺtka.
  3. Pridajte olej, postupne nasypte prášok do pečiva a múku.
  4. Ak chcete čokoládovú, pridajte 1 PL kakaa.
  5. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie (plech trochu vymastite).
  6. Pečte v predohriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 10 minút. Či je cesto hotové zistíte klasicky špajlou – ak sa bude lepiť, ešte pridajte minútu. Nesmiete ho však prepiecť, pretože potom by sa pri rolovaní mohlo lámať.
  7. Upečené ešte teplé cesto vyberieme aj s papierom, obrátime a opatrne strhneme papier. Cesto zrolujte, zabaľte do vlhkej utierky alebo opäť do papiera a nechajte vyhladnúť.
  8. Potom môže plniť plnkou, na akú máte chuť. Vynikajúci je aj  kvalitný džem. Posypte cukrom alebo polejte čokoládou.

Vytlačiť recept