rizoto1

Rizoto s masliakmi

  • 40 min
  • 11 Ingred.
  • 423 x

Ingrediencie

  • masliaky 300 g
  • ryža arborio 250 g
  • vývar 1 l
  • suché biele víno 1 dcl
  • olivový olej 2 PL
  • syr typu grana 50 g
  • soľ
  • čierne korenie
  • tymián
  • oregano
  • maslo

Úvod

Tento recept začína prechádzkou v lese, kde si nazbierate košík masliakov, ktoré vám tam veľkodušne prenechali blazeovaní hubári, idúci po dubákoch, brezákoch a modrákoch. Masliaky sú trochu podceňované huby, pre ktoré máme miesto leda tak v praženici, ale najmä mladé jedince s klobúkmi do 3 cm sú delikátne. Masliakové rizoto je rýchle, chutné a sýte jedlo s nenáročnou prípravou. Teda pokiaľ za náročné nepovažujete miešanie vareškou, ktorého si v tomto recepte celkom užijete. Navyše je trendy, keďže použijete lokálnu a sezónnu surovinu.

Príprava

  1. Masliaky nakrájame na 3cm kocky, prípadne iný preferovaný tvar, mladé, drobné huby necháme v celku.
  2. Zahrejeme si vopred pripravený vývar (kurací, hovädzí alebo zeleninový) na bod varu, stíšime oheň na minimum a necháme ho prehrievať.
  3. Do zohriatej panvice s trochu hlbším dnom pridáme olej a huby. Jemne osolíme, okoreníme, môžeme pridať tymián, oregano, ale len zľahka. Restujeme 5 – 7 minút.
  4. Pridáme ryžu arborio, ktorú posolíme dôkladnejšie a restujeme ju asi 3 minúty. Ryža do seba vsaje šťavu z húb.
  5. K ryži prilejeme suché biele víno. Miešame, kým ryža s vínom nespraví to isté, čo s hubovou šťavou (časť vína sa vyparí).
  6. Potom už len prilievame po naberačke – dvoch vývar a miešame. Vývar sa vždy po pár minútach vyparí, časť vsiakne do ryže a postup opakujeme. Monotónnu činnosť si môžeme spestrovať zvyškom rizlingu, prípadne Erosom Ramazzottim, ak sme dosť otrlí z návštev miestnej taverny. Po zhruba šiestich pesničkách začneme kontrolovať mäkkosť ryže.
  7. Keď je ryža už takmer hotová, vmiešame do rizota časť strúhaného syra a ešte jednu naberačku vývaru. Posledné miešanie a rizoto odstavíme. Necháme ho v krémovej konzistencii, aby sa na tanieri jemne prelievalo
  8. Ozdobíme tenkým plátkom masla a zvyškom syra.

Vytlačiť recept