Raffaello-jahodová torta

Raffaello-jahodová torta

  • 90 min
  • 19 Ingred.
  • 329 x

Ingrediencie

  • Maslo izbovej teploty 150 g
  • Cukor 150 g
  • Vajce 4 ks
  • Pomleté mandle lúpané 100 g
  • Kokosová múčka 100 g
  • Škrob na pečenie 80 g
  • Kakao 1 lyžička
  • Soľ štipka
  • Mandľová aróma 6-8 kvapiek
  • Biela čokoláda 50 g
  • Raffaello guličky (na krém) 8-10 ks
  • Vanilkový cukor 1 ks
  • Smotanový syr (Frischkäse) 400 g
  • Mascarpone 150-200 g
  • Šľahačková smotana 100 g
  • Limetka 1/2 ks
  • Jahodová marmeláda
  • Jahody 400 g
  • Guličky Raffaella (ozdoba) 12 ks

Vynikajúca osviežujúca torta na leto nielen pre milovníkov kokosovo-mandľových guličiek.

Postup

Cesto

  1. Okrúhlu formu na pečenie (Ø 26 cm) vymastíme a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom.
  2. Rúru predhrejeme na 180°C (160°C obehový vzduch).
  3. Maslo vyšľaháme s cukrom do krému a postupne pridáme vajcia.
  4. Potom pridáme zvyšok surovín a vymiešame hladké cesto.
  5. Vylejeme do formy a necháme upiecť asi 20-30 min (po 20 min skúška so špáratkom, ak je cesto nedopečené, necháme ho dopiecť).
  6. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, najlepsie cez noc, aby sa cesto lepšie rezalo. Ak nemáme toľko času, môžeme cesto vybrať z formy , prikryť vlhkou utierkou a nechať vychladnúť.

Krém

  1. 50 g šľahačkovej smotany necháme zovrieť a potom do nej vmiešame na drobno nasekanú bielu čokoládu. Necháme roztopiť a poriadne vychladnúť.
  2. Jahody umyjeme a časť (200 g) pokrájame na plátky.  Limetu opláchneme horúcou vodou a kožu nastrúhame. Šťavu vytlačíme.  Raffaello guličky (8-10 ks) posekáme nadrobno.
  3. V miske trochu vyšľaháme 50g smotany, ale nie celkom do pevna. Pridáme mascarpone, Frischkäse, vanilkový cukor, vychladnutú čokoládovú hmotu, šťavu a kožu z limety. Všetko vyšľaháme mixérom, kým nevznikne tuhá masa.
  4. Do polky masy dáme posekané Raffaello guličky na plnku. Druhú polku krému budeme mať na obalenie torty.

Postup na tortu

  1. Vychladnutý a odstatý korpus prekrojíme 1x vodorovne.
  2. Prvú vrstvu potrieme marmeládou a krémom, poukladáme nakrájané jahody, potrieme znova krémom a prikryjeme druhou časťou korpusu.
  3. Celú tortu zvonku potrieme zvyšným krémom a vrch ozdobíme zvyšnými jahodamy a Raffaello guličkami.
  4. Necháme v chladničke schladiť minimálne 3 hodiny.

Postup na koláč

Ak nemáme čas na tortu, môžeme si urýchliť prácu a urobyť jednoduhší koláč.

  1. Cesto upečieme podľa návodu, necháme vychladnúť vo forme, neprekrojíme ho.
  2. Na plnku vezmeme len polovicu udaných surovín.
  3. Vychladnuté cesto natrieme marmeládou, vylejeme plnku, ozdobíme trochou jahôd a 12 Raffaello guličkami a necháme v chladničke schladiť vo forme minimálne 3 hodiny.
  4. Zo zvyšku jahôd, 1 vanilkového cukru a trochy šťavy z limety urobíme ručným ponorným mixérom rýchlu jahodovú omáčku, ktorú servírujeme ku koláču.

Dobrú chuť!

Raffaello-jahodová torta

Raffaello-jahodová torta

Vytlačiť recept