racuchy

Racuchy – poľské lievance s jablkami

  • 20 min
  • 10 Ingred.
  • 717 x

Ingrediencie

  • jablká 4 - 5
  • škorica 1/2 lyžičky
  • polohrubá múka 140 g
  • škrob 4 polievkové lyžice
  • cukor 2 polievkové lyžice
  • soľ štipka
  • vajce (zvlášť žĺtka a bielka) 2
  • jogurt, podmaslie alebo kefír 300 ml
  • vanilkový cukor 1 balíček
  • maslo

Lásku k vareniu som zdedil po mojich babkách, Jozefe a Ladislave. Obidve babky bývali v tej istej dedine a každá z nich sa špecializovala v niečom inom. Ladislava bola majsterkou kysnutého cesta a naučila ma ako sa lepia pirohy. Jozefa zas robila najlepšiu hubovú polievku, akú si dokážem predstaviť. Kvôli tomu, že aj jedná a druhá babka pochádzali z viacčlennej, biednej rodiny v našom rodinnom jedálničku nikdy nechýbali jednoduché a lacné múčniky. Každý jesenný piatok, keď na záhrade dozreli jablká Joža a Laďka smažili racuchy. Zaujímavé je, že každá ich pripravovala podľa iného receptu. Jozefínine lievance obsahovali droždie a veľké kusy kyslých jabĺk. Laďkine cesto pripomínalo palacinky a jablká boli vždy zostrúhané na strúhadle.
Dnes Vám prezentujem svoj vlastný recept, ktorý je v podstate spojením obidvoch babkiných receptov.

Príprava

  1. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. Posypeme škoricou.
  2. Múku a škrob presejeme do misy. Pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor, kefír, žĺtka  a všetko spolu vymiešame. Cesto má vyzerať  trochu hustejšie ako cesto na palacinky, nemá však byť príliš husté.
  3. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a vmiešame do cesta.
  4. Nakoniec pridáme skôr pripravené jablká.
  5. Na panvici roztopíme maslo a pečieme lievance. Lievance môžeme posypať práškovým cukrom.

Vytlačiť recept