zemiaky2

Pečené zemiaky s bryndzou

  • 52 min
  • 7 Ingred.
  • 244 x

Ingrediencie

  • Zemiaky 600 g
  • Bryndza 200 g
  • Olivový olej 2 pl
  • Soľ
  • Rasca
  • Rozmarín
  • Mladá cibuľka/pažítka

Úvod

Do prípravy tohto jedla sa môžu pustiť aj ľudia, čo nevedia vôbec variť, pretože je maximálne jednoduché a niet na ňom čo pokaziť. Iste, možnosť pozabudnúť na zemiaky v rúre a spáliť ich na uhoľ by tu bola, ale povedzme, že málo pravdepodobná.

Kombinácia bryndze a zemiakov je rýdzo slovenská a kto by to chcel ešte roduvernejšie, použije na posýpku miesto mladej cibuľky či pažítky slaninu. V podstate variujeme suroviny ako na halušky, ibaže bez múky, prácnej prípravy a kopy riadu.

Postup

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Pokvapkáme ich olivovým olejom, výdatne posolíme, posypeme rascou a lístkami čerstvého, prípadne sušeného rozmarínu.
  3. Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 220 stupňoch zhruba 40 minút, resp. kým nezačnú bublinkatieť a hnednúť.
  4. Upečené zemiaky posypeme na tanieri bryndzou a niektorou z týchto možností – mladá cibuľka, čerstvá pažítka alebo opražená slaninka.

 

Vytlačiť recept