Paradajková polievka v toskánskom štýle

Paradajková polievka v toskánskom štýle

  • 35 min
  • 11 Ingred.
  • 29420 x

Ingrediencie

  • veľká cibuľa 1 ks
  • suchého bieleho vína 300 ml
  • strúčiky cesnaku 4 ks
  • konzervy lúpaných paradajok (alebo 10 veľkých zrelých paradajok) 2 ks
  • hovädzieho vývaru (alebo vody) 0,5 l
  • nakrájaného staršieho chleba bez kôrky 2 hrste
  • parmezánu ( alebo syra grana padano) 50 g
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Vôňa, ktorá sa šíri z hrnca pri varení, môže spôsobiť, že sa do nej zamilujete ešte skôr, ako ju ochutnáte.

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak (pretlačený alebo nakrájaný na tenké plátky) a ešte asi minútu opekáme.
  2. Prilejeme víno a celú zmes necháme prejsť varom.
  3. Pridáme konzervované paradajky.
  4. Ak používame čerstvé, najskôr im narežeme šupku jemne do kríža, potom ich ponoríme na chvíľu do vriacej a následne do studenej vody. Ošúpeme, párkrát prekrojíme a pridáme do polievky.
  5. Prilejeme vývar alebo vodu, osolíme, okoreníme, privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút.
  6. Pridáme dve hrste strašieho chleba bez kôrky, nakrájaného alebo natrhaného na asi centimetrové kúsky, poriadne premiešame a varíme ďalších 10 minút.
  7. Po 10 minútach odstavíme, vmiešame natrhané bazalkové listy, polovicu parmezánu (zvyšok si necháme na servírovanie) a necháme aspoň pol hodinu odpočinúť.
  8. Pred podávaním môžeme ohriať, ozdobiť bazalkou, parmezánom a pokvapkať olivovým olejom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Vytlačiť recept

4 komentáre

  1. Neviem sa jej dojesť.
    Miesto bazalkového listu používam čerstvú petržlenovú vňať rovno zo záhrady. Teraz v zime to bude ťažšie. 😀

  2. S koprom som to este neskusala, ale dobry napad…Veruze to bude v zime problematicke, ja to zatial riesim crepnikovo-parapetnym stylom… 😉

Ako sa Vám to páči?