5

Orechová bábovka s pomarančovým prelivom

  • 75 min
  • 10 Ingred.
  • 249 x

Ingrediencie

  • vajíčka 2
  • trstinový cukor 1 hrnček
  • mleté orechy (použila som vlašské) 2 hrnčeky
  • roztopený kokosový olej 0,5 hrnčeka
  • mlieko 1 hrnček
  • škorica 1 lyžica
  • vínny kameň 3 lyžičky
  • ražná celozrnná múka 1,5 hrnčeka
  • maslo
  • pomaranč

Príprava

  1. Zapneme rúru na 150 stupňov.
  2. Žĺtka oddelíme od bielkov.
  3. Žĺtka vymiešame s cukrom (0,5 hrnčeka) do penista.
  4. Pridáme olej, mlieko, múku s vínnym kameňom a škoricou.
  5. Do zmesi postupne primiešame orechy.
  6. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý do cesta jemne zapracujeme.
  7. Formu na bábovku vytrieme maslom, vysypeme múkou a cesto do nej nalejeme.
  8. Pečieme – 150 stupňov / 45 minút

    Kým bábovka chladne, pripravíme pomarančový preliv.
  9. Pomaranč umyjeme a kôru z neho nastrúhame.
  10. V hrnci  pripravíme karamel klasickým spôsobom. Do hrnca nasypeme cukor (cca 5 lyžíc) a čakáme, kým sa celý rozpustí. Nemiešame, no stále sledujeme. Vie rýchlo zhorieť. Tak, ako sa to stalo aj mne. Na druhý pokus sa však vydaril.
  11. Do karamelu pridáme maslo (za lyžicu) a šťavu z nastrúhaného pomaranča.
  12. Miešame, kým sa všetky časti nespoja a odstavíme. Nepoznám zaručený postup na dokonalú konzistenciu prelivu. Túto bábovku som robila aspoň 5 krát a vždy sa mi podaril inak. Raz dobre, raz zle, no vždy sa dal použiť.
  13. Prelivom prelejeme bábovku, posypeme pomarančovou kôrou a podávame. Je mega šťavnatá.

Vytlačiť recept