rezy

Medové rezy

  • 40 min
  • 10 Ingred.
  • 6774 x

Ingrediencie

  • práškový cukor 150 g (cesto) + 180 g (krém)
  • vajcia 2
  • med 2 polievkové lyžice
  • sóda bikarbóna 1 čajová lyžička
  • maslo 50 g (cesto) + 250 g (krém)
  • hladká múka 400 g
  • mlieko 500 ml
  • Zlatý klas 2
  • vanilkový cukor 1
  • čokoláda na polevu

Medové rezy patria u nás doma medzi najobľúbenejšie vianočné zákusky. Sú však prácne, ale výsledok stojí za to, Dôležité však je použiť naozaj dobré ingrediencie – poctivé maslo, dobrý med a džem. Pred každými Vianocami ich pečiem z niekoľkých várok na výmenu s mamou aj kamarátkami.

Príprava

  1. Najprv si pripravte krém. Maslo s cukrom vymiešajte dopenista, z mlieka, vanilkového cukru a zlatého klasu uvarte puding. Varím ho vo väčšom kastróli, pretože potrebujem, aby rýchlo vychladol. Treba ho však miešať, aby vám zostal hladký. Vychladnutý po lyžiciach pridávam do maslovej hmoty. Robím to v kuchynskom robote, aby sa obe dobre prepojili.
  2. S cestom treba pracovať rýchlejšie, aby vám úplne nestuhlo.
    Cukor, vajcia, med, maslo a sódu bikarbónu najprv rozmiešajte a potom zohrievajte až po bod varu.
  3. Dávajte si pozor, pretože zmes môže rýchlo prihorieť, treba ju odstaviť, keď zbelie a začne sa v hrnci dvíhať.
  4. Vlejte ju do misy, kde už máte odváženú múku. Všetko spolu premiešajte, stačí na to varecha. Cesto si rozdeľte na štyri časti.
  5. Teraz príde tá najťažšia vec. Plechy si pripravte dopredu –  pláty budete piecť nie klasicky, ale na obrátenom plechu (otočte ho hore dnom), aby sa dali jednoduchšie vybrať. Potrite ho maslom a posypte múkou. Ak máte dosť plechov, pripravte si ich všetky štyri, ak nie, budete ich musieť priebežne umývať, poriadne vysušiť a opäť potrieť a vysypať múkou.
  6. Keďže je cesto tenučké, rozvaľkávam ho priamo na obrátenom plechu, popichám vidličkou na viacerých miestach a pečiem v zohriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
    Pláty sa pečú veľmi rýchlo, trvá to skutočne len pár minút, preto ich treba kontrolovať.
  7. Po upečení ich ešte za tepla opatrne dajte dole z plechu a nechajte vychladnúť na rovnej podložke, pretože hneď stvrdnú. Ak sa vám náhodou podarí cesto trochu roztrhnúť, nestresujte sa.
  8. Ako rýchlo sa pláty upečú, tak rýchlo aj vychladnú, preto ich môžete hneď plniť. Ja si ich kladiem do plechu – krém rozdelím na dve časti. Na prvý plát dám prvú polovicu krému, položím druhý plát, natriem džemom – naposledy som dala broskyňový, v ktorom nechávam aj kúsky ovocia, priložím tretí plát, natriem druhú polovicu krému a priložím štvrtý plát.
  9. Zaťažím (navrch položím papier na pečenie a dám ďalší plech, na ktorý položím buď fľaše s minerálkou alebo misku s jablkami) a dám do chladničky alebo na studené miesto, ideálne na noc. Potom potrite čokoládou.

Vytlačiť recept