marinovanylosos

Marinovaný losos s avokádovým dipom

  • 13 Ingred.
  • 22 x

Ingrediencie

  • MARINOVANÝ LOSOS
  • filet z lososa cca 500g
  • soľ 4 lyžice
  • cukor 4 lyžice
  • celé červené korenie (môže byť aj biele alebo čierne) 1 lyžička
  • limetka 1/2
  • čerstvý kôpor 1/2 zväzku
  • AVOKÁDOVÝ DIP
  • avokádo 1
  • limetka 1/2
  • cesnak 1 strúčik
  • soľ
  • korenie

Úvod

Marinovaný losos je starý recept pochádzajúci už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní

Marinovany losos  je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to a bude ozdobou na vašom stole. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii..

Príprava

 

Marinovaný losos:

  1. Na filet (na stranu bez kože) vysypeme soľ a cukor, pokvapkáme limetkovou šťavou.
  2. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa.
  3. Položíme naň aj čerstvý kôpor nasekaný nadrobno.
  4. Celý povrch s cukrom a soľou „vmasírujeme“ do ryby, toto opakujeme každú pol hodinu, až kým sa soľ nerozpustí.
  5. Keď sa soľ a cukor rozpustia, necháme filet odležať cez noc.
  6. Časť s kožou nesolíme, aby nestvrdla, pretože by sa veľmi ťažko krájala.
  7. Na ďalší deň opatrne odstránime kožu z lososa tak aby sme neporušili a neznehodnotili filet lososa.

Avokádový dip:

  1. Avokádo olúpeme, odstránime kôstku  a rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a ochutíme limetkovou šťávou, soľou a korením

Losos sa krája na tenučké plátky. Podávame  s avokádovým dipom.  

Vytlačiť recept