cover

Makulienka

  • 45 min
  • 9 Ingred.
  • 166 x
  • Príprava 15 min
  • Varenie 30 min
  • Chod
  • Náročnosť

Ingrediencie

  • pomletý mak 150 g
  • pomleté mandle 100 g
  • kokosový olej 110 g
  • banány 2
  • agáve 5 polievkových lyžíc
  • citrónova kôra 1/2 čajovej lyžičky
  • vajcia 4
  • štipka soli
  • ovocie podľa chuti (čerešňa, višňa, jahoda, marhuľa...)

mak_ingrediencie

Ůvod

Máte chuť na niečo sladké a zároveň zdravé, tradičné a zároveň netradičné? Potešiť vás môže makový muffin. Ak neobľubujete mak, tak pri tomto koláči hrozí, že si ho zamilujete. Veselý názov, lahodná chuť, to je Makulienka.

Príprava

mak_postup

  1. Do misiek si pripravíme si vajíčka – oddelíme žĺtka od bielkov.
  2. V jednej miske rozmixujeme žĺtka spolu s kokosovým olejom, citrónovou kôrou, agáve a banánmi.
  3. V druhej miske zmiešame na jemno zomletý mak a mandle (pokiaľ nie sú zomleté, tak si ich sami pomelieme v mlynčeku na kávu).
  4. Obe zmesi spolu premiešame až vznikne konzistentné cesto.
  5. Z bielkov ušľaháme sneh a jemne ho do cesta vmiešame.
  6. Nakrájame si ovocie na plnku a ozdobu.
  7. Predhrejeme si rúru na 180°C.
  8. Zmes vylejeme do muffinových košíčkov do polovice a do každého košíčka vložíme odkôstkované ovocie. Nakoniec košíčky zalejeme doplna (nemusíme sa báť, muffiny veľmi nevyrastú) a ozdobíme ovocím.
  9. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút. Makulienky sú upečené, keď sa na vpichnuté špáratko nenalepí cesto.
    dobruchut

Vytlačiť recept