IMG_1212-3c

Letný chobotnicový šalát

  • 15 min
  • 15 Ingred.
  • 96 x

Ingrediencie

  • biele víno podľa vlastného výberu 2 litre
  • marinované bejby chobotníce 400 g
  • červená cibuľa 1 stredne veľká
  • paradajky 4
  • cesnak 2 strúčiky
  • rukola 1 balík
  • čierne olivy
  • kapari
  • olivový olej
  • petržlenová vňať 1 malá kytička
  • čerstvá bazalka 10 lístkov
  • limetka 1/2
  • citrón 1/2
  • morská soľ
  • čerstvé mleté čierne korenie

Úvod

 

Mám strašne rád “frutti di mare” a ešte radšej ich varím. Víno, cesnak, maslo, petržlenová vňať a iné čerstvé bylinky, morská soľ a čerstvý mletý peper. Citrón je pán! Ak nemáte odvarenú aspoň tonu morských plodov s týmto neslobodno experimentovať! Na úvod som zvolil naozaj jednoduchý a svieži predkrm, ktorý musí zvládnuť naozaj každý. Neskôr dám určite viac.

Príprava

  1. Otvoríme fľašu vína, nalejeme, pripijeme si.
  2. Očistíme a umyjeme zeleninu, cibuľu, cesnak a bylinky. Necháme osušiť.
  3. Do hlbšej misy nakrájame paradajky, cibuľu na menšie kúsky, na kocky alebo plátky, ako komu libo. Olivy na kolieska alebo len tak natrháme na polovice. Pridáme cesnak, posekanú petržlenovú vňať a bazalku. Nemiešame.
  4. Marinované chobotnice vyberieme z oleja/nálevu/marinády a pridáme k nasekanej zmesi v mise. Pokropíme olivovovým olejom a limetkovou šťavou. Okoreníme, osolíme. Zmes džentlmensky premiešame.
  5. Na stred predjedlových tanierov pripravíme perinku z rukoly, ozdobíme plátkom citróna a zopár kapari.
  6. Zmes uložíme na stred rukolovej perinky.
  7. Na ozdobenie, na tanier postrúhame sušené čily a pokapkáme čistým alebo ochuteným, pravým  olivovým olejom. Aboiným ale olivovým. Na vrch natrháme zvyšné čerstvé bylinky.

Vytlačiť recept