Laskonky

Laskonky

  • 90 min
  • 9 Ingred.
  • 313 x
  • Porcie 25
  • Príprava 30 min
  • Varenie 60 min
  • Chod
  • Náročnosť

Ingrediencie

  • Bielka 6 ks
  • Krupicový cukor 320 g
  • Mleté orechy 150 g
  • štipka soli
  • Maslo 250 g
  • Káva uvarená zrnková 50 ml
  • Mlieko 50 ml
  • Práškový cukor 200 g
  • Hladká múka 2 pl

Úvod

Už roky som sa chystala na laskonky, nikdy som si netrúfla. Minule som však vyskúšala tortu Pavlovovej, hoci ju zrejme poznáme skôr ako Pavlova torta alebo torta Pavlova. Je však pomenovaná po ruskej baleríne Anne Pavlovovej, ktorú na jej počesť pripravil počas jej návštevy Nového Zélandu miestny cukrár. Potom som skúsila pusinky a odtiaľ bol len krok k laskonkám. A povedala som si, že musia byť aj s tým úžasným maslovým krémom s karamelom a kávou.
Dokonalé vizážou síce neboli, ale chuťou áno. Musím sa prinútiť kúpiť si formu.

Postup

  1. Bielky vyšľaháme nad parou s krupicovým cukrom a štipkou soli do tuhej peny pokým nebude krásny lesklý a tuhý sneh.
  2. Necháme trochu vychladnúť.
  3. Opatrne primiešame pomleté orechy.
  4. Na plech dáme papier a ozdobným vrecúškom nastriekame laskonky alebo dáme sneh lyžicou do foriem.
  5. Do vyhriatej rúry na 130 stupňov Celzia vložíme plech, pečieme asi 20 minút, potom stiahneme rúru na 100 stupňov a dopekáme asi 35 – 40 minút.
  6. Necháme vychladnúť.

Krém

  1. Približne 2 polievkové lyžice práškového cukru rozpustíme na karamel v hlbšej panvici, neprepáľte ho.
  2. Prilejeme kávu a mlieko a privedieme do varu, pokým sa karamel nerozpustí.
  3. Prisypte múku a uvarte puding, poriadne nechajte vychladnúť.
  4. Vymiešajte zmäknuté maslo a cukor a po lyžiciach pridávajte a zašľahajte puding.
  5. Do vrecka na zdobenie dajte krém a nanášajte na laskonku, druhou priklopte. Môžete aj poprskať čokoládou.

 

Vytlačiť recept