Kvasené uhorky

Kvasené uhorky

  • 20 min
  • 7 Ingred.
  • 1243 x

Ingrediencie

  • Uhorky 1 kg
  • Cesnak 4-6 strúčikov
  • Chren 1 koreň
  • Kôpor spolu so semenami
  • Višňové alebo hroznové alebo ríbezľové lístky 6 ks
  • Voda (na nálev) 1 liter
  • Soľ 1 lyžica

Vy Poliaci k všetkému dávate kyslé uhorky! Toto mi raz povedala moja slovenská kolegyňa. Nie je to úplne pravda. Poliaci k všetkému dávajú… kvasené uhorky.

Aký je rozdiel? Klasické kyslé uhorky, ktoré poznáte aj na Slovensku, obsahujú ocot, bobkový list, cibuľu a sú zavárané. Poliaci ich nazývajú, podobne ako Francúzi – kornišony.

Kvasené uhorky sa zalieva osolenou horúcou vodou a necháva sa ich kysnúť. „Kvasáky“ získavajú svoju unikátnu chuť vďaka kyseline mliečnej. Kvasené uhorky sú základom mnohých tradičných, poľských jedál. Dokonca na ne môžete natrafiť aj na pizze. Najčastejšie ich Poliaci jedia ako niečo pod zub, hlavne k alkoholu. Zahryznite si kvasenú uhorku po vypití štamperlíka čistej, zmrazenej vodky a pokiaľ sa na druhý deň zobudíte s bolesťou hlavy, dajte si pohár kyslého nálevu z uhoriek. Lepší liek na opicu nenájdete!


 Postup

  1. Sklenenú nádobu, v ktorej budeme kvasiť uhorky, poriadne vymyjeme vriacou vodou.
  2. Na dne vyložíme lístky a kôpor.
  3. Vymyté uhorky natesno ukladáme vedľa seba. Medzi uhorky vkladáme tenké strúčiky chrenu a cesnak.
  4. Varíme vodu so soľou. Horúci nálev vlievame do pohára s uhorkami a poriadne zavrieme viečkom.
  5. Zalievame vodou tak, aby boli všetky uhorky prikryté vodou.
  6. Takto pripravené uhorky necháme stáť 5 až 7 dní. „Kvasáky“ môžu stáť na studenom mieste zhruba 1 rok.

 

Vytlačiť recept