Kokosovo-zelerové rizoto

  • 40 min
  • 12 Ingred.
  • 1840 x

Ingrediencie

  • maslo 50 g
  • šalotka alebo cibuľa 1 ks
  • zeler 200 g
  • ryža Arborio 150 g
  • muškátový oriešok štipka
  • biele suché víno 50 ml
  • ľubovoľný vývar 250 ml
  • kokosové mlieko 500 ml
  • parmezán nastrúhaný 3/4 pohára
  • parmská šunka 4 plátky
  • soľ
  • čierne korenie

Krátky príbeh o tom ako sa talianska tradícia stretla s ázijskou chuťou. Buon appetito!

Príprava

  1. Zeler a cibuľku nakrájame na kocky.
  2. Na rozohriatej panvici roztopíme polovicu masla. Pridáme cibuľu a zeler. Dusíme okolo 5 minút, celý čas miešame.
  3. Pridáme ryžu a varíme 2 minúty.
  4. Vlejeme víno a miešajúc čakáme kým sa všetko vyparuje. Dolievame po vareškách vývar a keď sa nám všetok minie, prilievame malými dávkami kokosové mlieko.
  5. Keď je ryža uvarená al dente, pridáme muškátový oriešok, druhu polovicu masla a parmezán.
  6. Osolíme a okoreníme. Ozdobíme parmskou šunkou.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Vytlačiť recept

7 komentárov

  1. Lukasz, velmi podareny recept. Vyskusala som sice bez kokosoveho mlieka, ale aj tak velmi chutilo mne aj manzelovi:) Dik za inspiraciu! Tesim sa na dalsie recepty…

  2. Sibyl, ďakujem za komentár. Tá šunka je tam v podstate jedine ako príloha. Miesto nej môžeš dať pečený kel, alebo zelerový čips 🙂 Sleduj varme.sk. V najbližších dňoch sa ukážu recepty na typické vegetariánske jedla.

  3. Nápad to je dobrý tak som to vyskúšal ale strašne mastné,sladké to bolo – skoro ma kleplo. To maslo a parmezán na konci úplne zabili čo som tam pridal pred tým. Chutilo to ako keby som ryžu a zeler vyvaril v litry sladkej smotany. Víno a vývar nebolo vôbec cítiť a vyvariť pol litra kokosového mlieka je veľká škoda.

    Nabudúce vyskúšam obmeniť. Maslo a možno aj parmezán na konci vynechať. Kokos. mlieko stačí polovička. Namiesto vína citrónovú/limetovú šťavu. Namiesto vývaru, vína použiť tekutinu z cibuľe a zeleru, ktorú neodparím z hrnca na začiatku a ponechám si na varenie ryže. Ku kokosu sa hodí ananás a skúsim pridať na začiatku s zelerom ananás a povariť ryžu aj v ananásovej šťave.

Ako sa Vám to páči?