IMG_20150720_081749

Jablkovo – mätový cheesecake

  • 60 min
  • 9 Ingred.
  • 245 x

Ingrediencie

  • bebe keksy klasické červené 250 g
  • maslo 120 g
  • mascarpone 500 g
  • tvaroh jemný (lidl vedierko) 500 g
  • vajcia 3 ks
  • práškový cukor 250 g
  • čerstvá mäta 40 g
  • jablká kyslejšie a vhodné na pečenie, varenie (odroda Granny Smith) 3
  • krupicový cukor
IMG_20150719_174048
Pri pozeraní filmu Whiplash, ma navštívila múza a povedala: „Zrobiš das 2 kolače paradne!“
Tak som si povedal, že jeden bude venovaný mojím spomienkam na divadelné dielne v Poľsku, v krajine, kde vyrábajú jeden úžasný jablkovo-mätový džús. Priznám sa, bol som na ňom mierne závislý. No spraviť koláč, ale aký? Dlho som nad tým rozmýšľal a voľba padla na cheesecake. Je to môj prvý cheesecake v živote a ešte k tomu aj prvý recept, ktorý som vymyslel.
Za tento koláč sa chcem poďakovať hlavne Adriane Totikovej a Michalovi Balážovi, bez ktorých by som jablkovo-mätový džús to leto neochutnal.
PS: na tom druhom koláči sa pracuje.

Príprava:

  1. Bebe kekse (SVS – Kekse) si rozdrvíme najlepšie a najrýchlejšie v mixéri. Do tejto „kekse zmesi“ pridáme maslo izbovej teploty  a poriadne premiesime.
  2. Do formy s priemerom 24-26 cm vložíme papier na pečenie a cesto rukami vtlačíme do formy. Vytvoríme aj okraje asi do výšky 2-3 cm. Korpus necháme piect pri teplote 180 °C na 10 minút a necháme vychladnúť.
  3. Mätové lístky si očistíme a rozdrvíme mažiarom. Túto hmotu spolu s uvoľnenou šťavou  precedíme a jemne prepasírujeme, aby bola plnka jemne zelenkavá. Dolejeme trošku vody, asi 1-2 čajové lýžicky.
  4. Tvaroh a mascarpone dôkladne premiešame. Treba si dať pozor, aby na stenách misky neostali zvyšky. Za stáleho miešania pridávame práškový cukor po menších dávkach. Vajíčka a žĺtok pridávame jedno po druhom, aby sa dôkladne premiešali. Nakoniec prídáme mätový extrakt.
  5. Okraje formy potrieme maslom a plnku nalejeme do vychladnutej formy s korpusom. Nechame postáť asi 5-10 min.
  6. Pečieme v rúre pri 160-170 °C asi 60 minút. Pri pečení napuchne a dosť, až som sa bál, že sa zmes preleje 🙂 Cheesecake može byť hotový už skôr, záleží od rúry. Tu moju môžte vidiet vo filme: Jak dostat tatínka do polepšovny a Jak vytrhnout velerybe stoličku.
  7. Či je koláč hotový otestujeme poklepaním lyžičky o bok formy. Stred by sa mal zatriasť ako brucho Homera Simpsona, ale  nie tak dlho. 😀 Ak bude ako želé alebo puding je to super.
  8. Rúru následne vypneme,  pootvoríme dvierka a koláč nechame odpočívať asi 2 hodiny.
  9. My si ale ešte sadnúť nejdeme. Očistíme si jablká a nakrajame ich na malé tenké kúsky.
  10. Vo vačšej rajnici alebo panvici jablká dusíme na miernom ohni. Na dochutenie pridáme trošku krupicoveho cukru a necháme rozpustiť. Keď to bude fajne sladkokyslé a jablká budú udusené, prelejeme jablká na vrch vychladeného koláča.
  11. Koláč vložíme do chladničky, aspoň na 4-6 hodín.
  12. Koláč dozdobíme mätovými lístkami a možeme podávať.
    IMG_20150720_081740
  13. Dobrú chuť
    matajablko006

Vytlačiť recept