Hriatô

Hriatô

  • 20 min
  • 3 Ingred.
  • 2457 x
100%

Ingrediencie

  • Vodka 1 l
  • Maslo 250 g
  • Cukor 600 g

Úvod

Hriatô je v našej rodine tradičným prípitkom na Vianoce, alebo na Silvestra, celkovo výborne zahreje počas zimných mesiacov, pri zabíjačkách, po lyžovačke, alebo pri prechladnutí.

Pri jeho príprave sa nedoporučuje šetriť ingredienciami, pretože potom to nebude ono 🙂

Postup

  1. V dostatočne veľkom hrnci maslo iba rozpustíme, nepražíme.
  2. Rozpustené maslo zasypeme cukrom a za stáleho miešania karamelizujeme do hnedej farby (ani svetlej, ani tmavej 🙂
  3. Pred ďalším krokom je veľmi dôležité vypnúť plyn na celom šporáku, kvôli bezpečnosti, aby sa nám obsah hrnca nevznietil.
  4. Prilejeme do hrnca vodku, nápoj bude chvíľku prskať a bublať. Karamel nám stuhne, ale to nevadí, trpezlivým miešaním sa roztopí.
  5. Opäť zapneme šporák na mierny stupeň a za stáleho miešania rozpúšťame karamel, dôležité je aby sme hriatô nevarili.
  6. Keď je všetko rozpustené, odstavíme zo šporáka, nalejeme do pohárikov horúce a hneď podávame, nápoj sa musí piť teplý.
  7. Ak sa nám náhodou 🙂 niečo zvýši, vlejeme to do fľaše, hriatô sa dá takto skladovať aj niekoľko dní aj týždňov. Po vychladnutí sa maslo oddelí a stuhne. Pri opätovnom podávaní stačí fľašu vložiť do vyššieho užšieho hrnca, kam nalejeme vodu, vrchnák od fľaše uvoľníme a takto hriatô znova ohrejeme, premiešame a teplé podávame.
Hriatô

Hriatô

Vytlačiť recept

Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím

Ako sa Vám to páči?