duetky

Duetky

  • 75 min
  • 12 Ingred.
  • 290 x

Ingrediencie

  • mlieko 500ml
  • droždie 1 kocka
  • kryštálový cukor 3 lyžice
  • teplá voda 100ml
  • olej 4 lyžice
  • hladká múka 900g
  • kakao 2 lyžice
  • kôra z citróna alebo pomaranča
  • štipka soli
  • žĺtka 3ks
  • vanilkový cukor 5 balíčkov (+1 na sirup na potieranie)
  • maslo 100g

Jemné raňajkové pečivo.

Príprava

  1. Do trošky teplého mlieka pridáme lyžicu cukru, rozdrobíme droždie a necháme asi 10 minút odpočívať.
  2.  V miske zmiešame múku, zvyšok cukru, soľ a kôru z citróna. Pridáme kvások a ostatné tekuté suroviny (mlieko, vodu, olej).
  3.  Dôkladne spracujeme na hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme kakao a znova spracujeme.
  4. Každú polovicu rozdelíme ešte raz, čiže dostaneme 2 tmavé a 2 svetlé guličky cesta. Necháme ich na teplom mieste 30 minút kysnúť.
  5. Maslo vymiešame so žĺtkami a vanilkovým cukrom.
  6. Cesta rozvaľkáme, potrieme pripraveným maslom a rukami maslo povtláčame do cesta. Zrolujeme. Vždy jeden tmavý a jeden svetlý valec spojíme a prepletieme.pletenie-dvojfarebňáka
  7. Uložíme ich na plech a vložíme do STUDENEJ rúry. Teplotu zapneme na 180 stupňov a pečieme do zlata. (Trvá to asi 25-30 minút.) Počas pečenia môžete vrch pečiva potierať sirupom z vody a vanilkového cukru (300ml vody a 1 balíček cukru).
  8.  Servírujeme samostatne alebo s kvalitným džemom.

Vytlačiť recept