4

Čokoládový koláč s jahodovo-vínovým prelivom

  • 55 min
  • 13 Ingred.
  • 119 x
  • Príprava 30 min
  • Varenie 25 min
  • Chod

Ingrediencie

  • vajíčka 4 ks
  • pšeničný sirup (alebo med) 8 lyžic
  • ražná múka 1 hrnček
  • špaldová múka 1 hrnček
  • mlieko 0,5 hrnčeka
  • maslo 125 g
  • kakao 4 lyžice
  • kypriaci prášok z vínneho kameňa 1,5 lyžičky
  • trstinový cukor cca 0,5 hrnčeka
  • červené víno (Frankovečka) 1 dcl
  • jahody
  • smotana na šľahanie 200 ml
  • tvaroh 1 balenie

Nie, nie je to nahá torta. Je to koláč, ktorému je len teplo. Odporúčam ho hneď zjesť, alebo uložiť dobre hlboko do chladničky.

Príprava

  1. Ako prvé treba – vybrať z chladničky vajíčka, smotanu, maslo a víno, zapnúť rúru.
  2. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka dáme bokom a žĺtka vymiešame so 4 lyžicami sirupu.
  3. Prilejeme maslo, mlieko a miešame.
  4. Postupne prisypávame kakao a múky, zmiešané s kypriacim práškom.
  5. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Hotovo.
  6. Vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme. Skúšame špajdľou.
    200 stupňov / 25 minút
  7. V super-truper panvici skaramelizujeme cukor, pridáme víno a čakáme. Tu treba byť trpezlivý, lebo karamel stvrdne a vyzerá, že z neho nič nebude. No bude. Asi tak za 10 minút sa vo víne rozpustí a všetko zlo je zažehnané. Pridáme rozpučené jahody a hneď stiahneme z ohňa. Tiež hotovo
  8. Smotanu vyšľaháme do tuha, pridáme tvaroh a 4 lyžice sirupu. A zas hotovo.
  9. 3x hotovo. Ešte treba koláč zložiť. Cesto prerežeme cez stred napoly. Natrieme tvarohovým prelivom a naň nalejeme jahodový preliv. Druhou stranou cesta koláč zavrieme. Jeho vrch už ozdobíme podľa nálady. Posledné hotovo.

Vytlačiť recept