4

Čokoládový koláč s jahodovo-vínovým prelivom

  • 55 min
  • 13 Ingred.
  • 105 x
  • Príprava 30 min
  • Varenie 25 min
  • Chod

Ingrediencie

  • vajíčka 4 ks
  • pšeničný sirup (alebo med) 8 lyžic
  • ražná múka 1 hrnček
  • špaldová múka 1 hrnček
  • mlieko 0,5 hrnčeka
  • maslo 125 g
  • kakao 4 lyžice
  • kypriaci prášok z vínneho kameňa 1,5 lyžičky
  • trstinový cukor cca 0,5 hrnčeka
  • červené víno (Frankovečka) 1 dcl
  • jahody
  • smotana na šľahanie 200 ml
  • tvaroh 1 balenie

Nie, nie je to nahá torta. Je to koláč, ktorému je len teplo. Odporúčam ho hneď zjesť, alebo uložiť dobre hlboko do chladničky.

Príprava

  1. Ako prvé treba – vybrať z chladničky vajíčka, smotanu, maslo a víno, zapnúť rúru.
  2. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka dáme bokom a žĺtka vymiešame so 4 lyžicami sirupu.
  3. Prilejeme maslo, mlieko a miešame.
  4. Postupne prisypávame kakao a múky, zmiešané s kypriacim práškom.
  5. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Hotovo.
  6. Vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme. Skúšame špajdľou.
    200 stupňov / 25 minút
  7. V super-truper panvici skaramelizujeme cukor, pridáme víno a čakáme. Tu treba byť trpezlivý, lebo karamel stvrdne a vyzerá, že z neho nič nebude. No bude. Asi tak za 10 minút sa vo víne rozpustí a všetko zlo je zažehnané. Pridáme rozpučené jahody a hneď stiahneme z ohňa. Tiež hotovo
  8. Smotanu vyšľaháme do tuha, pridáme tvaroh a 4 lyžice sirupu. A zas hotovo.
  9. 3x hotovo. Ešte treba koláč zložiť. Cesto prerežeme cez stred napoly. Natrieme tvarohovým prelivom a naň nalejeme jahodový preliv. Druhou stranou cesta koláč zavrieme. Jeho vrch už ozdobíme podľa nálady. Posledné hotovo.

Vytlačiť recept

Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím

Ako sa Vám to páči?