Čokoládové tartaletky

  • 60 min
  • 8 Ingred.
  • 20501 x
  • Porcie 10
  • Príprava 30 min
  • Varenie 30 min
  • Chod
  • Náročnosť

Ingrediencie

  • hladká múka 190 g
  • kryštálový cukor 70 g
  • maslo 95 g
  • vajce 1
  • smotana na šľahanie (33%) 2 tégliky
  • horká čokoláda 250 - 300 g
  • maslo 100 g
  • mletá škorica 1 lyžička

Tento recept je hlavne o náplni, ktorá urobí aj z obyčajného cesta dezert na výnimočnú príležitosť. U nás doma milujeme jej plnú čokoládovú chuť s jemným závanom škorice a už sme ju vyskúšali v kombinácii s rôznymi druhmi čerstvého aj mrazeného ovocia.

Príprava

  1. Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku a cukor, pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a rukou spracujeme na drobivú zmes.
  2. Pridáme vajce a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na hodinu do chladničky.
  3. Po hodine cesto rozvaľkáme na tenký plát a vyrežeme ho do kruhov o trochu väčších, ako sú formy na tartaletky (ich veľkosti bývajú rôzne, ja som použila formičky s priemerom 10cm), alebo ripravíme jeden veľký koláč..
  4. Cesto vložíme do formiček (netreba ich vymazávať), dno popicháme vidličkou, okraje môžeme ozdobne postláčať. Na cesto poukladáme papier na pečenie vystrihnutý do kruhu a nasypeme napr. suchú fazuľu, aby sa nám pri pečení príliš nezdvihlo.
  5. Vložíme do rúry vyhriatej na 175°C a zaťažené pečieme 10 minút. Potom papier so strukovinou odstránime a vrátime ešte asi na 10 minút do rúry.
  6. Po upečení necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formičiek.
  7. Pri príprave náplne sa netreba báť prispôsobiť si gramáž surovín, podstatné je použiť naozaj kvalitnú čokoládu a smotanu, ktorá má aspoň 33% tuku. Smotanu zohrejeme (nemá vrieť) a nalámeme do nej čokoládu (presné množstvo nechám na vás, my máme radi plnku poriadne čokoládovú). Metličkou miešame kým sa nerozpustí a odstavíme z plameňa. Pridáme lyžičku škorice a podľa potreby môžeme aj štipku cukru. Do ešte teplej masy metličkou vmiešame aj maslo, kým nám nevznikne hladký tekutý krém.
  8. Necháme chvíľu vychladnúť, nalejeme do tartaletiek a odložíme na chladné miesto zatuhnúť (najlepšie cez noc).
  9. Pred podávaním ozdobíme čerstvým ovocím.
  10. Krémom môžeme naplniť aj iné cestá zo zvýšeným okrajom, prípadne okrúhlu piškótu, ktorú necháme vo forme s vyberateľným dnom až do zatuhnutia plnky.Na cesto z receptu http://varme.dennikn.sk/recipe/citronovy-kolac/ stačí krém z polovičnej dávky surovín.

Share and Enjoy !

0Shares
0 5

Vytlačiť recept

Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím

Ako sa Vám to páči?