SONY DSC

Citrónový koláč

  • 11 Ingred.
  • 451 x

Ingrediencie

  • vajcia (do cesta) 3
  • práškový cukor (do cesta) 3 lyžice
  • hladká múka (do cesta) 3 vrchovaté lyžice
  • horúca voda (do cesta) 2 lyžice
  • prášok do pečiva (do cesta) 1/2 balíčka
  • želatína (do náplne) 3 plátky
  • voda (do náplne) 150 ml
  • citrónova šťava (do náplne) z jedného citróna
  • grécky jogurt (do náplne) 1 téglik
  • práškový (alebo vanilkový) cukor (do náplne) 3-4 lyžice
  • smotana na šľahanie (do náplne) 1 téglik

Svieži a ľahký, ideálny na leto.

Príprava

 

  1. Najprv upečieme cesto. Celé vajcia ušľaháme s cukrom do peny, pridáme horúcu vodu a múku s práškom do pečiva.Všetko dôkladne premiešame.
  2. Cesto nalejeme do formy (ideálne okrúhlej s priemerom cca 23 cm) vyloženej papierom na pečenie, alebo vymazanej maslom a vysypanej múkou. Netreba sa báť toho, že cesto je naozaj veľmi riedke, skoro ako na palacinky.
  3. Pečieme pri 180 °C asi 10minút, kým cesto na povrchu nezozlatne.
  4. Upečené cesto necháme vo forme vychladnúť a pripravíme náplň.
  5. V kastróliku necháme asi 10 minút nabobtnať 3 plátky želatíny so 150ml vody a šťavou z jedného citróna.
  6. Po 10 minútach kastrólik zahrievame na miernom ohni, kým sa želatina nerozpustí (trvá to asi 2 minúty – ihneď potom sa musí stiahnuť z plameňa).
  7. Do mierne vychladnutej, ale ešte nie tuhej želatíny vmiešame grécky jogurt a cukor. V tejto fáze ochutnávame a sladíme podľa chuti.
  8. Po dôkladnom rozmiešaní a ochutení pridáme vyšľahanú šľahačku, zmes opatrne zamiešame a nalejeme do formy s vychladnutým korpusom.
  9. Hotový koláč odložíme na noc stuhnúť do chladničky.

Vytlačiť recept