Chłodnik

  • 27 min
  • 10 Ingred.
  • 611 x

Ingrediencie

  • Mladá cvikla s lístím 1 zväzok
  • Vývar 1 liter
  • Kyslé mlieko, resp. kefír 400 ml
  • Reďkovka 4-6 ks
  • Vajcia uvarené natvrdo 2 ks
  • Kôpor 1 zväzok
  • Citrónová šťava 2 lyžičky
  • Jablkový ocot 1 lyžička
  • Soľ
  • Čierne korenie

Chlodnik alebo Chłodnik je polievka, ktorá sa podáva studená. Pripomína španielske gazpacho. Je výborná práve v takýchto horúcich letných dňoch. Chłodnik sa robí z uhoriek alebo z mladej cvikly (takej, ktora má ešte jedlé, chrumkavé lístky) a kefíru/acidka/kyslého mlieka. Odporúčam! Je to najjednoduchšia polievka akú poznám a naozaj chutí výborne.

Príprava

chlodnik3

  1. Umytú cviklu bez šupy nakrájame na kúsky veľké 1 cm. Nakrájanú cviklu vkladáme do vriaceho vývaru a varíme 7 minút na malom ohni.
  2. Lístie nakrájame na 2 cm kusy, pridáme k vývaru a necháme variť ďalšie 3 minúty. Polievku odložíme zo sporáku. Pridáme citrónovú šťavu a jablkový ocot. Necháme polievku úplne vychladnúť.
  3. Pridáme kyslé mlieko (alebo kefír), nasekaný kôpor, nasekanú reďkovku a vyymiešame.
  4. Na záver pridáme soľ, mleté čierne korenie. Rozlejeme na taniere a ozdobíme polovičkou vajíčka. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept