Chilli con carne

  • 30 min
  • 19 Ingred.
  • 4820 x

Ingrediencie

  • mleté hovädzie mäso 500 g
  • stredne veľká červená cibuľa 1
  • čerstvá chilli paprika 1
  • paradajky 4
  • konzerva červenej fazule (kidney beans) 1
  • konzerva sladkej kukurice 1
  • cesnak 3 strúčiky
  • čerstvý koriander 1 kytica
  • horká čokoláda (môže byť aj na varenie)
  • olivový olej
  • maslo 1 plátok
  • med
  • mletá sladká alebo údená paprika
  • mletý rýmsky kmín (Cumin)
  • tacos
  • kyslá smotana
  • avokádo
  • morská soľ
  • čerstvé mleté čierne korenie

Po dvoch dňoch narodeninových osláv sme sa doma zobudili a ja, ako obvykle v tomto “moode”, som vystrelil do potravín, aby som mohol niečo rýchle navariť. Rýchle, ale chutné a voňavé! Žiadne párky, ani syrové toasty na obed neboli v mojej patovej situácii prípustné. Zvolil som teda Chilli con carne. Príprava je naozaj jednoduchá a celkom rýchla, len treba dodržať istý postup a pomery. Kombinácia chutí, ktoré sa v tejto lakocinke stretnú, plus správne prílohy ako napr. voňavá ryža, avokádo, kyslá smotana, či dokonca Tacos Vás určite nesklame.

Taktiež vhodné k neskorému obedovaniu v posteli ;). Alebo tiež ak čakáte veľkú návštevu. Všetky prílohy môžete dať zvlášť do misiek, na stôl. Hostia si tak môžu sami naberať a voliť pomer aký sa im zachce. Všetko je farebné a voňavé a život je krásny.

Popritom som stihol navariť aj jeden hovädzí vývar, ale o tom nabudúce.

Príprava

 

  1. Očistíme a umyjeme paradajky, č.papriku, cibuľu, cesnak a bylinky. Necháme osušiť.
  2. Šupku paradajok narežeme do kríža a paradajky oblanšírujeme (obaríme vo vriacej vode) a ošúpeme. Alebo si kúpime konzervu lúpaných krájaných paradajok. Oblanšírované paradajky a červenú papriku nakrájame na kocky do misky. Cibuľu a cesnak a čerstvé chilli nakrájame na drobno.
  3. V hrnci si zohrejeme 2-3 pol. lyžice olivového oleja, pridáme plátok masla. Najprv orestujeme nakrájanú cibuľku do zlata, neskôr pridáme aj nadrobno posekaný cesnak a čerstvé chlli. Pridáme pol. lyžice medu.
  4. Po minúte pridáme jednu pol. lyžicu mletého kmínu a sladkej (alebo údenej) papriky. Premiešame a pridáme mleté mäso. Orestujeme, kým mäsko “nezhnedne”.  
  5. Potom pridáme nakrájané paradajky, čer. papriku, môžeme podliať troškou hov. vývaru, ak máme. Nie veľa, aby nebolo riedke. Po 5tich minútach pridáme malú krabicu par. purée. Varíme pomaly cca 10 minút. Zmes by mala trošku zhustnúť.
  6. Pridáme prepláchnutú fazuľu a 2-3 pol. lyžice sladkej kukuričky.
  7. Pridáme soľ a čerstvé mleté korenie a posekané stonky s lístkami koriandru. Na záver postrúhame na hrubom strúhadle horkú čokoládu. Premiešame, chvíľu, cca 1 min. povaríme.
  8. Podávame s Tacos, plátkami avokáda a kyslou smotanou. Ako príloha najviac pasuje varená ryža. Doporučujem Basmati ryžu varenú so škoricou, anýzom a klinčekmi 😉
  9. Navrch môžeme postrúhať ešte trošku čokolády a suš. chilli. Dozdobíme lístkami koriandru.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Vytlačiť recept

2 komentáre

  1. Med k chilli con carne? Zaujímavé? Like it? Veľmi často robím chilli con carne a určite vyskúšam aj Tvoju verziu!

  2. Coko neni treba struhat, rozpusti sa aj cela kocka, Chilli doporucujem spravit den dopredu je lepsie ked odstoji trocha (aspon 30 min), pred tym ako pridavas purre doporucujem prihodit skoricu v celku, ma to zaujimavejsiu chut, povarit 10min a vybrat, a pridat cokoladu a neni treba struhat, rozpusti sa aj cela kocka,

Ako sa Vám to páči?