OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bryndzový koláč

  • 90 min
  • 11 Ingred.
  • 406 x

Ingrediencie

  • mlieko 200 ml
  • čerstvé droždie 21 g
  • hladká špaldová celozrnná múka 200 g
  • Olivový olej 50 ml
  • vajce 1 ks
  • Soľ
  • Bryndza 400 g
  • kyslá pochúťková smotana 250 g
  • mleté čierné korenie
  • čerstvý alebo sušený kôpor na posypanie
  • nasekaná jarná cibuľka na ozdobu

Úvod

Biele zlato alias bryndza je bomba plná probiotík, tzv. prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka.

V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda priateľských baktérií mliečneho kvasenia. Najviac prospešná je nepasterizovaná, preto si ju najradšej doprajeme ako nátierku na kváskovom chlebíku.

Ak si chcete prinavrátiť tradície, vyskúšajte tento tradičný bryndzový koláč z kysnutého cesta.

Príprava

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
  2. Vo väčšej miske zmiešame špaldovú a pšeničnú múku, soľ, vajíčko a olej. Pridáme kvások a z cesta vypracujeme rukou pružné nelepivé cesto. Ak je to potrebné pridáme mlieko alebo múku, podľa toho, čo potrebujeme.
  3.  Cesto poprášime múkou, misku prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Potom cesto vyvaľkáme na placku a položíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie.
  4.  V miske vymiešame bryndzu s kyslou smotanou, osolíme a okoreníme podľa chuti a natrieme na cesto na plechu.
  5. Posypeme sušeným kôprom (ak máme čerstvý kôpor posypeme ním koláč až po upečení)  a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na približne 35 minút. Pečieme, kým okraje cesta nebudú zlatisté.
  6. Po upečení posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a už len vychutnávame tradičnú bryndzovú dobrotu!

 

Vytlačiť recept

Zaujalo Vás to? Napíšte svoj názor prosím

Ako sa Vám to páči?