dsc_0447

Broskyňovo-tvarohový koláč

  • 60 min
  • 11 Ingred.
  • 613 x

Ingrediencie

  • vajíčka 4 do cesta a dve do plnky
  • práškový cukor 250 g
  • vanilkový cukor
  • múka - dávam 2/3 polohrubej a tretinu hladkej 250 g
  • prášok do pečiva
  • mlieko 1 dcl
  • olej 1 dcl
  • tvaroh - dávam jemnejší, ale už som robila aj z hrudkovitého 250 g
  • zlatý klas 1 balenie
  • cukor - dávam trstinový
  • broskyne

Tento koláč som robila už asi ôsmykrát, recepty si prispôsobujem, ale tento je špecifický. Zakaždým som doň totiž niečo zabudla dať. Raz som dala o celý tvaroh menej, hoci sa mi plnka zdala riedka, vravela som si, že asi to má takto byť. Potom som zabudla prisypať Zlatý klas. Inokedy som dala celé vajíčka a na ďalší krát zasa iba žĺtka a penu z bielok. Vždy však chutil skvelo. Tak skúste si aj vy koláč, ktorý v podstate nikdy nemôžete pokaziť.

 

Ak budete chcieť koláč piecť vo väčšom plechu, dávku zdvojnásobte. Tento rozpis ingrediencií platí pre tortovú formu.

  1. Žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do penista – všetko robím mixérom, cesto je nadýchanejšie.
  2. Pridajte olej a mlieko.
  3. Preosejte múku a prášok do pečiva.
  4. V miske si pripravte sneh z bielkov, do ktorých dajte štipku soli, aby bol pevnejší a
    opatrne vmiešajte do cesta.
  5. Vylejte cesto do vymasteného a strúhankou vysypaného plechu alebo formy.
  6. Tvaroh zmiešajte s dvoma celými vajíčkami (alebo len so žĺtkami a potom pridajte sneh z dvoch bielkov), pridajte cukor a  Zlatý klas.
  7. Zmes vylejte alebo lyžicou opatrne naneste na cesto po celom povrchu. Klesne vám dnu, ale to nech vás neruší.
  8. Navrch poukladajte nakrájané broskyne (môžete použiť, samozrejme, akékoľvek ovocie podľa sezóny).
  9. Pečiete v rozohriatej rúre – ja mám elektrickú – pri teplote 180 stupňov asi 40 minút, ale stav koláča si kontrolujte špajlou.dsc_0449

Vytlačiť recept