SONY DSC

Bábovka

  • 60 min
  • 8 Ingred.
  • 232 x

Ingrediencie

  • vajcia 4
  • práškový cukor 200g
  • polohrubá múka 250g
  • olej 2dcl
  • vlažná voda 1dcl
  • prášok do pečiva 1
  • šťava z 1 citróna (veľmi dôležité)
  • kakao 1-2 lyžice

Príprava

  1. Zapneme rúru na 170°C. Formu na bábovku vymažeme maslom, alebo potrieme olejom a vysypeme múkou.
  2. Navážime si všetky suroviny, práškový cukor rozdelíme na dve časti po 100g, oddelíme bielky od žĺtkov.
  3. Polovicu cukru (100g) vymiešame so žĺtkami, postupne po častiach pridávame múku s primiešaným práškom do pečiva, vodu, olej a šťavu z citróna. Vymiešame hladké cesto.
  4. V osobitnej nádobe vyšľaháme druhú polovicu cukru spolu s bielkami na tuhý lesklý sneh. Má byť taký pevný, aby sa dala nádoba prevrátiť hore dnom.
  5. Sneh z bielkov opatrne vmiešame do cesta.
  6. Asi 2 tretiny cesta nalejeme do bábovkovej formy, do zvyšku vmiešame 1 až dve lyžice kakaa. Netreba ho dávať veľa, cesto by bolo suché.
  7. Kakaové cesto rovnomerne nalejeme do formy na svetlé a vidličkou jemne premiešame, aby sme vytvorili mramorovanie.
  8. Pečieme asi 40-50 minút, či je bábovka upečená skontrolujeme špajlou – ak ju po zapichnutí vytiahneme z bábovky suchú, je upečená.
  9. Bábovku necháme vo forme asi 10 minút odpočívať, potom ju môžeme vyklopiť na tanier.

 

Vytlačiť recept