Archív

Bábovka

Príprava

  1. Zapneme rúru na 170°C. Formu na bábovku vymažeme maslom, alebo potrieme olejom a vysypeme múkou.
  2. Navážime si všetky suroviny, práškový cukor rozdelíme na dve časti po 100g, oddelíme bielky od žĺtkov.
  3. Polovicu cukru (100g) vymiešame so žĺtkami, postupne po častiach pridávame múku s primiešaným práškom do pečiva, vodu, olej a šťavu z citróna. Vymiešame hladké cesto.
  4. V osobitnej nádobe vyšľaháme druhú polovicu cukru spolu s bielkami na tuhý lesklý sneh. Má byť taký pevný, aby sa dala nádoba prevrátiť hore dnom.
  5. Sneh z bielkov opatrne vmiešame do cesta.
  6. Asi 2 tretiny cesta nalejeme do bábovkovej formy, do zvyšku vmiešame 1 až dve lyžice kakaa. Netreba ho dávať veľa, cesto by bolo suché.
  7. Kakaové cesto rovnomerne nalejeme do formy na svetlé a vidličkou jemne premiešame, aby sme vytvorili mramorovanie.
  8. Pečieme asi 40-50 minút, či je bábovka upečená skontrolujeme špajlou – ak ju po zapichnutí vytiahneme z bábovky suchú, je upečená.
  9. Bábovku necháme vo forme asi 10 minút odpočívať, potom ju môžeme vyklopiť na tanier.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Vegetariánske chilli

Príprava

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno a červenú papriku na kocky.
  2. V hrnci zohrejeme asi 2 lyžice olivového oleja a opečieme cibuľu spolu s paprikou, po chvíli pridáme popučený cesnak a pokrájanú chilli papričku a ďalej opekáme.
  3. Pridáme šošovicu, paradajky a zeleninový vývar alebo trošku vody. Osolíme.
  4. Varíme, kým šošovica nezmäkne. Ak použijeme šošovicu varenú v pare, stačí povariť asi 10 minút.
  5. Podľa potreby dochutíme soľou, čiernym korením alebo pálivou paprikou a primiešame nasekanú koriandrovú alebo petržlenovú vňať.
  6. Môžeme podávať s kyslou smotanou, strúhaným syrom, avokádom, paradajkami….

Share and Enjoy !

0Shares
0 0