Ingrediencie
- matjesove marinované slede 250 g
- cvikla 2 ks
- jablko 1 ks
- slnečnicové semienka 3 pl.lyžice
- cibuľa 1
- majoéza 2 pl.lyžice
- smotana 2 lyžice
- čierne korenie
Sleď je najpopulárnejšou rybou na poľských stoloch. V Krakove, kde aktuálne bývam, na Stolarskej ulici, existuje dokonca aj podnik s jeho názvom. To pestrofarebné bistro plné hostí sa volá „Ambasada śledzia“ (Veľvyslanectvo sleďa). Je to kvôli tomu, že sa oproti tomuto baru nachádzajú tri konzuláty: USA, Nemecka a Francúzska. Záujemcovia o výlet do Ameriky si teda môžu spríjemniť dlhý čas čakania na vízum ochutnávkou sleďov v rôznych kombináciách. Ja mám najradšej ružový sleďový šalát s jablkom. Recept na tento šalát nájdete nižšie.
Príprava
- Cviklu uvaríme do mäkka a nakrájame na kocky.
- Slede, jablko a cibuľu nakrájame na menšie kúsky a pomiešame s cviklou.
- Pridáme slnečnicové semienka, majonézu a smotanu. Okoreníme a vymiešame.
Nie je to vegetariánske. Vegeterián neje ryby ani iné živočíchy. Rybu za mäso neovažujú kresťania. Častý omyl, ale recept vyzerá dorbe.
Ano, mate pravdu, Łukasz spravil vyborny recept a my sme ho omylom dali do kategorie „vegetarianske“ 😉 Dakujeme za upozornenie, napravime to 😉